Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας νυν και πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Το κλίμα ήταν τόσο τεταμένο που εκτός των εκατέρωθεν φωνών που ακούστηκαν μεταξύ νυν και πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο Στάθης Μπούκουρας δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα από το βήμα φωνάζοντας πως δεν είναι ναζιστής, ούτε φασίστας αλλά πατριώτης και κάλεσε τους συναδέλφους του να ανακαλέσουν έστω και ένα περιστατικό παραβατικής και ακραίας συμπεριφοράς στο οποίο έχει εμπλακεί.
Μεταξύ των βουλευτών βρίσκονται και οι προφυλακισμένοι βουλευτές, Γιώργος Γερμενής και Σταθης Μπούκουρας, με την κατηγορία της οπλοκατοχής. Ενώ ακόμη συμπεριλαμβάνονται και οι υποθέσεις του κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και του κ. Νίκου Μίχου για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικών ουσιών.
Κατά την ομιλία το ο ανεξάρτητος βουλευτής της Χρύσης Αυγής, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για την εγκληματική δραστηριότητα του κόμματος με το οποίο εξελέγη - και μάλιστα δύο φορές -, ενώ αναφέρθηκε και στο βίντεο Κασιδιάρη - Μπαλτάκου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αποδεικνύει ότι η ΧΑ είχε κρυφή ατζέντα από τους βουλευτές που δεν συμμετείχαμε στα κομματικά όργανα αλλά και από τους απλούς υποστηρικτές». Βέβαια η συγκεκριμένη αναφορά εκνεύρισε τους Χρυσαυγίτες βουλευτές, αν και βρίσκονταν, ήδη, σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, κάνοντας τον Εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη να φωνάζει «Αριστα Αλεξόπουλε», ενώ οι υπόλοιποι του κουνούσαν χαρτονομίσματα, θέλοντας να υπονοήσουν ότι η ανεξαρτητοποίηση του οφείλεται σε χρηματισμό, κάτι στο οποίο είχαν αναφερθεί και την περίοδο της ανεξαρτητοποίησής του.
Όσο για τη γραμμή της υπεράσπισής του ο κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που του αποδίδουν οι ανακρίτριες δεν προκύπτουν από το περιεχόμενο της δικογραφίας και πρόσθεσε «μόνο επειδή ήμουν μέλος της ΧΑ μου αποδίδονται κατηγορίες από πράξεις και συνομιλίες άλλων προσώπων. Δεν ήμουν μέλος ούτε συμμετείχα σε επιτροπές και κεντρικά συμβούλια ή πειθαρχικά που επέβαλλαν ποινές σε όποια μέλη παρεκτρέπονταν. Οι βουλευτές που δεν συμμετείχαμε στα όργανα δεν είχαμε επιρροή. Μόνο για τα νομοσχέδια ήμασταν. Δεν είχαμε εικόνα για τις εγκληματικές ενέργειες» και συνέχισε: «Παρακολουθούσα μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες όπως οι περισσότεροι πολίτες. Δεν είχα τρόπο να σταματήσω ούτε να ελέγξω και αποστασιοποιήθηκα. Η Χ.Α. από κατήγορος του πολιτικού συστήματος μετατράπηκε σε κατηγορούμενος. Θα μπορούσα να έχω διαφοροποιηθεί νωρίτερα το κατανοώ και ήταν λάθος αλλά αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες μιας τέτοιας απόφασης» και συμπλήρωσε: «Μετά την δολοφονία άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά την ανεξαρτητοποίησή μου καθώς το πατριωτικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει τέτοιες πρακτικές».
Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του μάλιστα άφησε αιχμές κατά του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, λέγοντας πως στο παρελθόν ένα μέλος που είχε αποχωρήσει - με εντολή Μιχαλολιάκου - ξυλοκοπήθηκε άγρια λέγοντας: «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα έστρεφε ενέργειες ξυλοδαρμού εναντίον μου και εναντίον της οικογένειας μου».
Μίχος: Η ΕΛΑΣ έβαλε ανθρώπους της νύχτας να καταθέσουν σε βάρος του
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, για τον οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του για παράνομη οπλοκατοχή και για τον νόμο περί ναρκωτικών, κατήγγειλε ότι η Αστυνομία με εντολές, όπως είπε, του Νίκου Δένδια, προσέγγισε ανθρώπους της νύχτας, προκειμένου, έναντι αμοιβής 30.000 έως 35.000 ευρώ, να καταθέσουν σε βάρος του ψευδή στοιχεία, που τον εμπλέκουν με τη νύχτα, με εκβιασμούς και προστασία μαγαζιών.
Είπε ακόμη ότι η δίωξη εναντίον του είναι πολιτική και ότι στήνεται ένα Χολυγουντιανό σόου διασυρμού των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που ξεκινάει από τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο και φτάνει ως τον ίδιο.
Για το όπλο που βρέθηκε κατά την έρευνα της αστυνομίας, παραδέχθηκε ότι πράγματι το κατείχε παράνομα, αλλά αυτό για να προστατεύσει τη δουλειά και τη ζωή τού ιδίου και τις οικογένειάς του, επειδή μένει σε μια περιοχή όπου γίνονται πολλά εγκλήματα, για δε την ινδική κάνναβη είπε ότι τα 1,2 γραμμάρια δεν ήταν του ιδίου, αλλά κάποιου από τους προηγούμενους μισθωτές της οικίας στην οποία διέμενε.
«Αν ήταν δική μου, δεν θα ντρεπόμουνα να το πω, να είστε σίγουροι. Δεν έχω κανένα θέμα και ούτε κρύβομαι» είπε.
Ο ίδιος εμφανίστηκε ως «στόχος τρομοκρατίας», επικαλούμενος «την προκήρυξη των τρομοκρατών που δολοφόνησαν τα δύο αθώα παιδιά».
«Ο κόντε Δένδιας έχει αφήσει ελεύθερους όλους τους ψευτοεπαναστάτες, όλους τους τρομοκράτες, όλα τα λαμόγια και όλο το αληταριό, που βγαίνουν και σκοτώνουν για το τίποτα και κυνηγάει εμάς. Εμείς θα κάναμε τη ζημιά» δήλωσε ο βουλευτής. Και με ειρωνικό τρόπο είπε ότι «με το όπλο που είχα εγώ θα παίρναμε το Κοινοβούλιο και μετά θα παίρναμε και την Πόλη»...
Με ειδικό σχέδιο στη Βουλή Γερμενής - Μπούκουρας
Οι Γιώργος Γερμενής και Στάθης Μπούκουρας κατέφθασαν με θωρακισμένη κλούβα και συνοδεία Αστυνομικής Δύναμης, λίγο πριν τις 12:15, από τις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται προφυλακισμένοι του τελευταίου μήνες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό οι άνδρες της ασφάλειας της Βουλής ακολούθησαν ειδικό σχέδιο προκειμένου να αποφύγουν κάμερες και δημοσιογράφους, ενώ η κλούβα του Μεταγωγών της ΕΛΑΣ εισήλθε στο γκαράζ του Μεγάρου από την είσοδο της οδού Αμαλίας.
Οι δύο προφυλακισμένο βουλευτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από τα σωφρονιστικά καταστήματα Κορυδαλλού και Ναυπλίου αντίστοιχα, εισήλθαν στο κτίριο από την υπόγεια είσοδο, πίσω από τη λεωφόρο Β. Σοφίας, από την οποία συνήθως εισέρχονται τα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο.
Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στο υπόγειο και μέσω εσωτερικής σκάλας οδηγήθηκαν σε σημείο κοντά στην είσοδο της Ολομέλειας. Οι δύο προφυλακισμένοι βουλευτές βρίσκονται στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων, στην οποία μπήκαν από διαφορετικές πόρτες.
Ο κ. Γερμενής κάθησε στα έδρανα της Χρυσής Αυγής ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μπούκουρας κάθεται μαζί με τον κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο στα έδρανα μεταξύ ΝΔ και ΑΝΕΛ.
Φόβοι για θερμό επεισόδιο κατά των Χρυσαυγιτών
Τις τελευταίες ώρες η Βουλή έχει κατεβάσει τα «ρολά», υπό τον φόβο δημιουργίας θερμού επεισοδίου από μέλη της Χρυσής Αυγής, εμποδίζοντας την είσοδο ακόμα και σε πολίτες που έχουν άδεια εισόδου. Την σχετική καταγγελία έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στην ολομέλεια ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος σε εκπροσώπους φορέων. Ο προεδρεύων Γιώργος Καλαντζής εξήγησε ότι με απόφαση του Προέδρου έχει απαγορευτεί η είσοδος έως την μια το μεσημέρι.
Από την άλλη ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης κατήγγειλε ότι «το προεδρείο κλείδωσε τη Βουλή και απαγόρευσε την είσοδο σε πολίτες. Είναι χούντα παράνομη διαδικασία. Εξηγήστε μας τι φοβάστε και βλέπουμε αυτή την άθλια εικόνα. Υπάρχουν πολίτες που έχουν άδεια και δεν τους αφήνουν να μπουν. Τι φοβάστε;. Έχουν έρθει οι γονείς του προφυλακισμένου βουλευτή και δεν τους αφήνετε να ακούσουν το παιδί τους».
Μάλιστα, σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, λίγο μετά την άφιξη των κ.κ. Γερμενή και Μπούκουρα, ο κ. Κασσιδιάρης είπε προς τους δημοσιογράφους: «Καλημέρα παιδιά ήρθα να οργανώσω την απόδραση».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες το αρμόδιο γραφείο της Βουλής δέχθηκε περισσότερες από 50 αιτήσεις άδειας εισόδου ατόμων που ήθελαν να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση. Το γεγονός αυτό προφανώς θορύβησε την φρουρά που θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο.
Στην πράξη το κοινοβούλιο ζει σήμερα -για μια ακόμα φορά- πρωτόγνωρες καταστάσεις που πυροδοτούν οι δικαστικές εξελίξεις για τα μέλη της Χρυσής Αυγής αφού για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, προφυλακισμένοι εν ενεργεία βουλευτές μεταφέρθηκαν στη Βουλή με χειροπέδες προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινοβουλευτική διαδικασία.
Πέραν αυτών, το γεγονός αναμένεται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα μέλη του φιλοναζιστικού μορφώματος προκειμένου να υποστηρίξουν ότι οι εναντίον τους διώξεις είναι πολιτικές.
Ηδη, ο κ. Δημήτρης Κουκούτσης αναφερόμενος στη σημερινή διαδικασία προανήγγειλε ότι «θα ζήσουμε τον απόλυτο εξευτελισμό της κυβέρνησης και της Δημοκρατίας. Θα έρθει ο συναγωνιστής μας Γιώργος Γερμενής και το όλο θέμα κυβέρνησης και Βουλής είναι αν θα έρθει με χειροπέδες ή όχι. Εμείς λέμε να τις φορά και εδώ στην ολομέλεια. Ούτως ή άλλως δέσμιοι είμαστε 10 εκατομμύρια πολίτες. Άλλος ένας ή δύο ή τρείς δεν «λέει» και τίποτα».