ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Φορολογικό χάος: Από πρόστιμα 17,6 δισ. εισπράχθηκαν μόλις 913 εκατ. ευρώ


Φορολογικό χάος: Από πρόστιμα 17,6 δισ. εισπράχθηκαν μόλις 913 εκατ. ευρώ
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 5,2% των προστίμων που επιβάλλονται φτάνει στα κρατικά ταμεία. Τα υπόλοιπα ποσά των προστίμων που επιβάλλονται χάνονται στα φορολογικά δικαστήρια ή ακόμα χειρότερα μπαίνουν στις λίστες με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 17,6 δισ. ευρώ που επιδικάστηκαν έως το τέλος του περασμένου έτους, εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα μόλις 913,4 εκατ. ευρώ. Στα αρχεία των διοικητικών δικαστηρίων, εκκρεμούν 75.871 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις από τις οποίες οι 2.528 προέκυψαν στην αρχή του 2014.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, πάντως, σε εγρήγορση, ρίχνοντας το βάρος κυρίως στις αποκαλούμενες υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου. Από τη λίστα με τα εμβάσματα, ολοκληρώθηκαν 420 υποθέσεις και είναι σε εξέλιξη έλεγχοι σε άλλες 100 περιπτώσεις. Από τις έως τώρα έρευνες, τα ποσά προς είσπραξη υπολογίζονται στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος του ΚΕΦΟΜΕΠ είναι να έχουν κλείσει 720 υποθέσεις ως το τέλος του έτους.
Από τον κατάλογο με τις υπεράκτιες εταιρίες, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε πάνω από 100 υποθέσεις και προς είσπραξη είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ, ενώ από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται στα χέρια των ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, 35 φάκελοι.
Το νέο "εργαλείο" που αναμένεται να... στριμώξει τους καθ΄έξιν φοροφυγάδες, είναι οι έλεγχοι αμερικανικού τύπου, όπου το πραγματικό εισόδημα εντοπίζεται εμμέσως από το "ξεσκόνισμα" των φορολογούμενων με βάση τις αγορές και τις επαγγελματικές τους δαπάνες, τις αυξομειώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, καταθέσεις, θυρίδες, ομόλογα, μετοχές, έργα τέχνης, κοσμήματα, τα έσοδα από όλες τις πηγές καθώς και τα μετρητά ή δάνεια που έχουν.
Στόχος, είναι να έχουν ελεγχθεί με αυτό το σύστημα 50 έως 60 μεγάλες υποθέσεις ως το τέλος του έτους. Επιτακτική θεωρείται, πάντως, η ανάγκη για περισσότερους και κυρίως πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στις καθημερινές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να αναμένεται μπαράζ τουλάχιστον 60.000 ελέγχων μέσα στους επόμενους μήνες, με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ.
Πηγή: Mega