ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

(ΔΙΠΛΑ) ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

(Δίπλα) στο χείλος του γκρεμού

Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος
Η πραγματικότητα του σήμερα είναι το όνειρο του χθες. Το σπίτι στο γκρεμό, η αλλιώς «Cliff House» αποτελεί υλοποίηση αυτής της φράσης. Βλέποντας το, διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά μπορούμε να ονειρευόμαστε ξύπνιοι.
To Cliff House είναι το σπονδυλωτό σπίτι πέντε ορόφων δίπλα στην άκρη ενός γκρεμού. Το conceptual design έγινε από το σχεδιαστικό γραφείο Modscape με έδρα την πόλη Brooklyn της Αυστραλίας. Ο σχεδιασμός του είναι η θεωρητική απάντηση στους πελάτες που προσέγγισαν το συγκεκριμένο γραφείο για να εξερευνήσουν τις δυνατότητες σχεδιασμού σπιτιού σε ακραία κομμάτια της αυστραλιανής ακτογραμμής.
Εμπνεύστηκαν -όσο κι αν ακούγεται περίεργο- από τον τρόπο που προσκολλώνται οι πεταλίδες στο κύτος ενός πλοίου και πρότειναν ένα σπίτι πολλών ορόφων «κρεμασμένο» στα πλάγια του γκρεμού και όχι ένα σπίτι χτισμένο πάνω στο χείλος του. Μάλιστα έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει περισσότερο με φυσική συνέχεια του γκρεμού παρά σαν επιπρόσθετο στοιχείο του τοπίου, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση με τον ωκεανό. Η είσοδος γίνεται από τη θύρα για το αυτοκίνητο στον πέμπτο όροφο, ενώ ένα ασανσέρ συνδέει όλους τους ορόφους μεταξύ τους. Εσωτερικά, οι χώροι έχουν μινιμαλιστικά έπιπλα, ενώ από παντού υπάρχει η θέα του ωκεανού.
  • (Δίπλα) στο χείλος του γκρεμού
  • (Δίπλα) στο χείλος του γκρεμού
  • (Δίπλα) στο χείλος του γκρεμού
  • (Δίπλα) στο χείλος του γκρεμού