ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το Colpo Grosso του Γ.Βαρουφάκη με την άρνηση είσπραξης της δόσης των 7 δισ.ευρώ

varou_5ΤΟ «ΑΚΟΥΡΕΥΤΟ» ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΤΑΝ «ΕΣΦΑΖΑΝ» ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ PSI

Για colpo grosso πηγαίνει ο Γιάννης Βαρουφάκης με την άρνησή του να αποδεχθεί η Ελλάδα την τελευταία δόση των επτά δισ. ευρώ του Μνημονίου καθώς πρόκειται για χρήματα που δεν θα τα δει κανείς μας και πηγαίνουν αυτόματα για πληρωμή χρέους.

 Με την κίνησή του αυτή ο Γ.Βαρουφάκης μεταθέτει το…»παλούκι» στους Ευρωπαίους και τους δανειστές, και ταυτόχρονα τους πιέζει να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με σκοπό μια κοινή συμφωνία ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές

 Το μνημόνιο ήταν η άθλια μεθόδευση μετατροπής ενος απεχθούς και επονείδιστου χρέους σε «νόμιμο», μετακυλίοντας το μεταξύ άλλων και στους λαούς της Ευρώπης.

 Όπως είναι γνωστό το ΥΠΟΙΚ από το 2009 που ξεκίνησε αυτή η σκοτεινή ιστορία που….

τόσο έχει στοιχίσει τη χώρα μας, το έλεγχαν άτομα που γνώριζαν πολύ καλά τον «μαύρο» δανεισμό και το σκάνδαλο των Swaps.

 Πλήρωναν λοιπόν κανονικότατα τις δόσεις των Swaps, με δάνεια απο τις αγορές.

Με την μεθόδευση του μνημονίου, τα δεκάδες δις οφειλών που είχαν στα χερια τους τραπεζικά ιδρύματα, αποπληρώθηκαν με το δάνειο – μαμούθ Βρετανικού δικαίου, που μεταξύ άλλων, επιβαρύνει και τους λαούς της Ευρώπης.

Το προγενέστερο χρεος όμως, θα μπορούσε κάλλιστα να διαγραφεί ή να καταστεί διαχειρίσιμο ακομα και με μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, απέναντι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οχι σε λαούς. Ακριβώς με τον ίδιο τροπο που έγινε το PSI, στην πλάτη των τίμιων ομολογιούχων και των ΝΠΔΔ.

Εν κατακλείδι, ο Βαρουφάκης τι λέει; «Εγώ δεν θα δεχθώ να ξεπλύνω το χρέος που προέκυψε με την παράνομη ανταλλαγή ομολόγων απο την ΕΚΤ, που εξαιρέθηκαν απο το PSI»

Γνωρίζοντας οτι αυτά τα ομόλογα θα ακυρωθούν σε ενδεχόμενη νομική αντιπαράθεση, ενώ το νέο δάνειο συνιστά παραδοχή της νομιμότητας αυτής της εγκληματικής ενέργειας. Της προνομιακής μεταχείρισης ομολογιούχων δηλαδή.

Συνεπώς με την κίνηση αυτή ο Γ.Βαρουφάκης ζητά την διαγραφή χρέους σε ιδιώτες, το οποίο για άγνωστο λόγο (να μας πει ο Ε.Βενιζέλος που ήταν και ο «πρωτομάστορας» του PSI) δεν «κουρέυτηκε» όπως συνέβει με τους μιρκοομολογιούχους τους οποίους κυριολεκτικά κατέστρεψαν.

Για να γίνει κατανοητό ας δούμε το χρέος πως «κουρεύτηκε» με το PSI to 2012

Εν ολίγοις

 Α. Ανταλλαγή ομολόγων – Δημόσιο χρέος

 Το συνολικό δημόσιο χρέος ήταν 368 δις €.

 Έγινε αναγκαστική ανταλλαγή του 95,7% των παλαιών ομολόγων αξίας 206 δις €, δηλαδή 206 x 0,957 = 197 δις € αξία ομολόγων.

Συνεπώς διαγράφεται το ποσό των 197 δις € του χρέους μας.

 Το οικονομικό κόστος για την χώρα έναντι αυτής της διαγραφής είναι:

 30 δις € Αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων του EFSF

50 δις € Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

12 δις € Κάλυψη ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων

5 δις € Δεδουλευμένοι τόκοι παλαιότερων ομολόγων τα οποία ανταλλάχθηκαν

Σύνολο 97 δις €

+ 62 δις € Ονομαστική αξία των νέων ομολόγων σε αντικατάσταση των παλαιών

Σύνολο 159 δις € Κόστος

Άρα, το όφελος είναι: 197 – 159 = 38 δις €

 Όμως, υπήρξαν ομόλογα τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» αξίας 171 δις € (368-197=171)

 Οπότε, το χρέος γίνεται: 159 + 171 » 330 δις €

 Αν στο παραπάνω ποσό προστεθούν και 22 δις € το έλλειμμα του 2011

 το σύνολο του χρέους είναι πλέον: 352 δις €

 Β. Έλληνες ομολογιούχοι

 Τα ομόλογα αξίας 206 δις € που «κουρεύτηκαν» αφορούν ιδιώτες

 α. 72 δις € Έλληνες

 Ιδιώτες

Ασφαλιστικά ταμεία (12 δις €)

Τράπεζες

β. 134 δις € ξένους

 Σύνολο 206 δις €

 δηλαδή, η Ελλάδα συμμετέχει κατά 72/206 » 34% στις ζημιές από το «κούρεμα», ενώ η συμμετοχή της στη ΕΚΤ (κλείδα) είναι στο 2,6%!!

 Οι ζημιές των τραπεζών μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία ή δεν θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις ή και οι δικές τους ζημιές θα μεταβιβαστούν στον προϋπολογισμό.

 Οι Έλληνες ιδιώτες χάνουν τα χρήματά τους.

 Δηλαδή όλα τελικά μεταφέρονται στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

 Γ. Η κερδοσκοπία του «διοικητικού τομέα» (officialsector)

 Τα 171 δις € που δεν «κουρεύτηκαν» (ΔΝΤ, ΕΚΤ κλπ), στην πράξη 162 δις €, ανήκουν στον «διοικητικό τομέα», όπως λέγεται.

 Αναλυτικά είναι κάτοχοι ομολόγων αξίας:

 ΔΝΤ 20 δις €

ΕΚΤ 57 δις €

Ευρωσύστημα Κεντρικών τραπεζών 53 δις €

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

(EFSF) κυρίως

 32 δις €

Σύνολο 162 δις €

Όλοι οι ανωτέρω είναι σχεδόν βέβαιο ότι αγόρασαν τα Ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλή τιμή (περίπου 40% της αξίας τους) και τώρα πληρώνονται ολόκληρο το ποσό!!!

 Γι’ αυτό η ΕΚΤ ανακοίνωσε επιστροφή κερδών από την αγορά των Ελληνικών ομολόγων.

 Δ. Η κερδοσκοπία της ΤτΕ

 Η ΤτΕ αντάλλαξε λίγες μέρες πριν το PSI το ρευστό που είχε από καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων (όπως αυτό των ακαδημαϊκών, των στρατιωτικών, υπαλλήλων του Υπ. Οικ.), αλλά και τα 600 εκ. του ΟΕΚ και της Εργ. Εστίας με ομόλογα τα οποία συμμετείχαν στο «κούρεμα». Δηλαδή «έφαγαν» (η ΤτΕ) κυριολεκτικά στο παρά πέντε τα χρήματα των ταμείων, μεταβιβάζοντας τη «προγραμματισμένη» ζημιά των ομολόγων σε αυτά!

 Ας σημειώσουμε πως η ΤτΕ είναι ένας καθαρά ιδιωτικός οργανισμός με κατά 94% αφανείς μετόχους (το Δημόσιο κατέχει μόνο το 6% των μετοχών)

 Τα συμπεράσματα είναι:

 Με τη συμμετοχή της Ελληνικής κυβέρνησης οι διεθνείς κερδοσκόποι (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΤτΕ) συνεχίζουν να απομυζούν τα χρήματα του Ελληνικού κράτους και των πολιτών του.

Η «σωτηρία» που περιγράψαμε μέσω του PSI αφορά τελικά 38 δις € και σε αντάλλαγμα η χώρα υποθηκεύτηκε στους δανειστές με το Μνημόνιο της 12ης Φεβρουαρίου 2012. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υπέγραψε και απεδέχθη:

 α. Την άρση της ασυλίας που προστάτευε την ιδιωτική περιουσία και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, τον χρυσό και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Χώρας.

 β. Την απαγόρευση συμψηφισμού τυχόν απαιτήσεων της από τους δανειστές.

 γ. Την απαγόρευση δανεισμού από τρίτες χώρες.

 δ. Οι διαφορές θα λύνονται με βάση το Αγγλικό Δίκαιο, το οποίο προστατεύει πλήρως τα συμφέροντα των δανειστών.

 ε. Την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Α.Ε.) από το οποίο θα πληρώνεται το δάνειο κατά προτεραιότητα, έναντι όλων των υπολοίπων υποχρεώσεων του κράτους.

 στ. Μείωση μισθών και συντάξεων, διάλυση του συστήματος Υγείας της Χώρας, κλείσιμο όλων των κρατικών ερευνητικών κέντρων, κλείσιμο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας κλπ.

 Απεδέχθησαν την εκποίηση της Χώρας, την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση του Ελληνικού λαού

 Όμως έχει και συνέχεια καθώς όπως είχε αποκαλύψει τότε το ΛΑΟΣ ούτε όλοι οι ιδιώτες «κουρεύτηκαν» καθώς ευθέως το κόμμα του Γ.Καρατζαφέρη είχε καταγγείλει.

 Επί της ουσίας αυτό που έγινε τότε ήταν να μας πάρουν το πορτοφόλι να μας βγάλουν τα μισά χρήματα και εμείς είπαμε «ουφ ξαλάφρωσα» με βοηθεια βέβαια από την τηλεοραση που έπεισε το κόσμο ότι όντως έτσι είναι.

 Και για να θυμίσουμε σε ποιον ιδιώτη ανήκουν τα ομόλογα που δεν «κουρεύτηκαν» το 2012 το ΛΑΟΣ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για την Goldman Sachs κάτι που αρνούνταν πεισματικά το τότε ΥΠΟΙΚ

 Απάντηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα ομόλογα της Goldman Sachs, τα οποία δεν κουρεύτηκαν, εξέδωσε τότε ο ΛΑΟΣ και ο υπ. βουλευτής ΛΑΟΣ Β’ Αθήνας κ. Σπύρος Χατζάρας.

 «Ο κ. Σαχινίδης πρέπει να διαβάσει ξανά το αγγλικό κείμενο της σύμβασης, το οποίο εξαιρεί τα ομόλογα λήξεως μετά το 2025.

Θα πρέπει δε, να προσθέσει ξανά το χρέος που κουρεύτηκε για να βρει τελικά το σωστό νούμερο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.

Είναι σαφές ότι επειδή δεν έχουν απάντηση, κατέφυγαν στην εύκολη λύση. Λένε για μία ακόμη φορά ψέματα».

 Ο ίδιος ο Σπ.Χατζάρας είχε δώσει στοιχεία για τα πέτε περιβόητα ομόλογα που έμειναν «ακούρευτα» και την ίδια στιγμή μιρκοομολογιούχοι αυτοκτονούσαν που έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής.

 Συγκεκριμένα είχε ανακοινώσει

 «-ISIN GR0138002689, Ημερομηνία Λήξης,20/09/2040, Τοκομερίδιο 4,60%

Ανεξόφλητο υπόλοιπο 7.920 εκ. ευρώ

 -ISIN GR0138001673, Ημερομηνία Λήξης , 20/09/2037, Τοκομερίδιο 4,50%,

Ανεξόφλητο υπόλοιπο 9.000 εκ. ευρώ.

 -GR0133002155. Ημερομηνία Λήξης, 22/10/2022, Τοκομερίδιο, 5,90%, Ανεξόφλητο υπόλοιπο εκ. ευρώ 8.930

 Αυτά τα τρία τα εξέδωσε ο Αλογοσκούφης το 2007. Σύνολο 25.860, και 1.292 εκ. τόκοι κάθε χρόνο. Το χρέος και το έλλειμμα αυξήθηκαν κατά 6.935.000.000 από το 2007 μέχρι σήμερα από τους τόκους και τον δανεισμό για την πληρωμή των τόκων, και το χρέος μαιμού των 25.860 έχει γίνει 32.795.000.000

 Ο Χριστοδουλάκης εξέδωσε τα ομόλογα ISIN GR0133004177, με ημερομηνία λήξης 20/03/2026, και τοκομερίδιο5,30% ύψους 7.000 Εκατ. Ευρώ και ISIN GR0133003161, με ημερομηνία λήξης 20/03/2024 ,τοκομερίδιο 4,70%, ύψους 10.462 Εκατ. Ευρώ.

 Για αυτά τα 17.462.000.000 ευρώ κάθε χρόνο χρεωνόμαστε 863 εκ για τόκους. Μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει στην Goldman Sachs 8.630.000.000, που δεν τα είχαμε και τα δανειστήκαμε, πληρώνοντας 518 εκ. τόκους.

 Συνολικά για τα απεχθές χρέος από την απάτη Σημίτη-Goldman Sachs, για να «κρύψουν» το χρέος, όλοι εμείς επιβαρυνθήκαμε τουλάχιστον με 59.585.000.000 ευρώ τα οποία εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα», και για τα οποία τα 2012 θα πληρώσουμε τόκους 3.600.000.000.

 Και κανείς τους δεν μιλάει.»

 Η νέα ελληνική κυβέρνηση «δε θέλει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ» των δόσεων που εκκρεμούν, αντίθετα θέλει «να ξανασκεφτεί ολόκληρο το πρόγραμμα» στήριξης, διαμήνυσε, μέσω συνέντευξης στους «New York Times» προ δύο ημερών, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πριν συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα.

«Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να σχηματίσει μια πρόταση που θα ελαχιστοποιεί τα κόστη από τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να ανασάνει ξανά, μετά από πολιτικές που προκάλεσαν μαζική κοινωνική ζημιά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

 «Δουλειά μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση», τονίζει, σημειώνοντας πως ένας απλός προσανατολισμός σε αυτή την κατεύθυνση θα ισοδυναμούσε απλώς με αναβολή της προσπάθειας να λυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα.

Όπως σημειώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών, στόχος είναι να «αναδιαρθρώσουμε το χρέος και την οικονομία για να βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε».

 Για αυτό δεν πήρε την δόση ο Γ.Βαρουφάκης, για να τους μεταφέρει την πίεση. Αυτοί καίγονται να την πάρουμε και μάλιστα άμεσα.

 Γίνεται πλέον κατανοητό ποιος ανησυχεί εάν δεν πάρουμε την δόση. Έτσι και αλλιώς δεν θα έμπαινε ούτε ευρώ από αυτή στην ελληνική αγορά. Η κυβέρνηση έχει δίκιο να ζητάει επαναδιαπραγμάτευση το προηγούμενο PSI ήταν «αυτοακρωτηριασμός» και κάποιοι πρέπει να δώσουν λόγο για αυτό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr