ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

«Παρέμβαση» Βαρουφάκη και άλλων 18 για το ελληνικό χρέος

Ο Γιάννης ΒαρουφάκηςΠρωτοβουλία αναλαμβάνουν δεκαεννέα παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, για το θέμα του ελληνικού χρέους. Με επιστολή τους, ζητούν από την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ελλάδα στο φλέγον αυτό ζήτημα. Την επιστολή, μεταξύ άλλων, υπογράφει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Το κείμενο σχετίζεται άμεσα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να ψηφίσει εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
«Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί εκπρόσωποι………..
……..ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό το ψήφισμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να γίνει ένα θέμα που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση», σημειώνεται στην επιστολή.
Όσον αφορά την ελληνική κρίση, οι 19 οικονομολόγοι διαπιστώνουν πως ένα κράτος δεν είναι, από μόνο του, σε θέση να διαπραγματευτεί με λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους του μέσα στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο. «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση και εξεταστεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή ήταν σε αντίθετο πνεύμα με τις συστάσεις του ΔΝΤ», υπογραμμίζεται.
«Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της κόντρα στην κοινή λογική», τονίζεται σε άλλο σημείο της επιστολής σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου για αναδιάρθρωση χρέους, κάτι που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα να ρυθμίζει ανάλογα προβλήματα χωρίς τον κίνδυνο να καταρρεύσει ή να απολέσει την εθνική της κυριαρχία.
«Όπως κατέδειξε το ελληνική δράματα του καλοκαιριού, δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς. Η εικονική θερινή διαπραγμάτευση στρέφει πολλούς Ευρωπαίους στον εθνικισμό και στην περιφρόνηση προς τους διεθνείς οργανισμούς», προστίθεται.
Τέλος, καλούν τους Ευρωπαίους να επαναβεβαιώσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ταχθούν υπέρ αυτού του ψηφίσματος.
Την επιστολή υπογράφουν οι:
Yanis Varoufakis Former Greek minister of finance
James Galbraith University of Texas Austin
Heiner Flassbeck Former chief economist, Unctad
Martin Guzman Columbia University
Jacques Généreux Sciences Po
Steve Keen Kingston University
Gabriel Colletis Toulouse 1 University
Michel Husson IRES
Benjamin Lemoine Paris-Dauphine University
Mariana Mazzucato University of Sussex
Robert Salais IDHE, Marc Bloch
Bruno Théret Paris-Dauphine University
Xavier Timbeau Principal director, OFCE
Gennaro Zezza Levy Economics Institute
Giovanni Dosi Scuola Superiore Sant’Anna
Engelbert Stockhammer Kingston University
Ozlem Onaran University of Greenwich
Συντάκτης:
efsyn.gr