ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ! Πάνω από 20 εκατομμύρια σε μισθούς εισέπραξαν 30 στελέχη τραπεζών...

Μισθοί άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκαν σε περίπου τριάντα μεγαλοστελέχη ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι τράπεζες στα... ενημερωτικά τους δελτία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το ανώτερο και ανώτατο στελεχιακό δυναμικό αμοίβονταν μέχρι και το τέλος του 2014 με μισθούς οι οποίοι ξεπερνούσαν καθαρά τα 16.000 ευρώ μηνιαίως, φθάνοντας μάλιστα το ποσό των 20.512 ευρώ στην περίπτωση ανώτατου στελέχους της Εurobank.
Οι αμοιβές αυτές καταβλήθηκαν παρά τους περιορισμούς που έθετε ο νόμος ο οποίος προσδιορίζει ως πλαφόν τις αμοιβές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος είχε ανακοινώσει την οικειοθελή μείωση του μισθού του στα επίπεδα των 7.500 ευρω το μήνα.
Πάνω από 20 εκατομμύρια σε μισθούς εισέπραξαν 30 στελέχη τραπεζώνΩστόσο οι μηνιαίες απολαβές μελών της διοίκησης και ορισμένων ανώτατων στελεχών των τραπεζών ήταν προκλητικά υψηλότερες. Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες δαπάνησαν το 2014 περίπου 20 εκατ.ευρω για τις αμοιβές των στελεχών αυτών. Το ποσό αυτό αφορά τις μεικτές αποδοχές, όπερ σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τον φόρο που έχει παρακρατηθεί. Επίσης περιέχονται και οι εργοδοτικές εισφορές ύψους περίπου 1,9 εκατ.ευρω.
"Πρωταθλήτρια" στην κούρσα των αμοιβών αναδεικνύεται η Εθνική καθώς η τράπεζα εμφανίζεται να έχει διαθέσει περίπου 7,622 εκατ.ευρώ. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός μάλλον αδικεί την Τράπεζα καθώς στον κατάλογο των αμοιβών που δημοσιεύει η Εθνική έχει συμπεριλάβει, σε αντιθέση με τις άλλες τρεις τράπεζες, και πλήθος άλλων στελεχών χαμηλότερου επίπεδου (ως του βαθμού του βοηθού γενικού διευθυντή. Συνολικά οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους σε αυτό έφθασαν τα 492.450 ευρώ. Το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία η Εθνική για τα στελέχη αυτά ξεπέρασε ελαφρώς το 1,4 εκατ.ευρω.
Η πιο "κακοπληρωμένη" αναδεικνύεται σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η τράπεζα, η διοίκηση της Πειραιώς. Το σχετικό κονδύλι έφθασε τα 1,719 εκατ.ευρω μεικτά. Αμέσως λίγοτερο συντηρητική ήταν η Αlpha Bank η οποία διέθεσε για την ανώτατη διοίκηση της 2,566 εκατ.ευρώ και άλλα 670.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης. Η Alpha πλήρωσε επιπροσθέτως περίπου 13.316 ευρω για τα κινητά τους τηλέφωνα. Σαφώς πιο γενναιόδωρη ήταν στις αμοιβές της διοίκησης η Εurobank διαθέτοντας για το σκοπό αυτό περίπου 4,8 εκατ.ευρω και άλλα 714.000 ευρω για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.