Η Ευρώπη δρα με μεγάλη επιτυχία στο να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας που καταστρέφουν τις πιο φτωχές χώρες, προς όφελος των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης, υποστηρίζει ο Νοαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στο truthout.org και τονίζει ότι η Ευρώπη κατέρρευσε σχεδόν ολοκληρωτικά στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού ζητήματος.
Ο διεθνούς φήμης διανοητής, στην συνέντευξή του επισημαίνει ότι το προσφυγικό κύμα, οφείλεται και στα διαχρονικά εγκλήματα των Ευρωπαίων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη είπε ο Τσόμσκι, προσπαθεί να αφήσει τους πρόσφυγες μακριά από………..
τα σύνορά της, όπως κάνουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να μένουν στο Μεξικό τα θύματα των εγκλημάτων που έχει διαπράξει στη Λατινκή Αμερική.
Μιλώντας για την Ελλάδα ο Τσόμσκι είπε ότι οι όροι που έχουν επιβληθεί στη χώρα την έχουν οδηγήσει στην καταστροφή. Στόχος ήταν να μειωθεί το χρέος, αλλά συνέβη το αντίθετο με τα μέτρα που επιβλήθηκαν.
Όταν οι Έλληνες ρωτήθηκαν δημοκρατικά για να αποφασίσουν για τη μοίρα τους με το δημοψήφισμα στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, οι Ευρωκράτες αντέδρασαν με σαδισμό και επέβαλαν ακόμη σκληρότερους όρους στην Αθήνα. Στόχος των σαδιστών δεν είναι η Ελλάδα, αλλά ο καθένας ο οποίος θα τολμήσει να φανταστεί ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα, είπε ο Τσόμσκι. Πολύ γενικά, μπορεί να πει κανείς ότι τα μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της ύφεσης δεν έβγαζαν οικονομικό νόημα, όπως αναγνωρίζεται ακόμη και από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ (αν και όχι από τους πολιτικούς παράγοντες του Ταμείου). Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολο να θεωρηθεί ως οτιδήποτε άλλο, εκτός από ταξικός πόλεμος, ο οποίος σκοπεύει να ανατρέψει τις κοινωνικές δημοκρατικές κατακτήσεις, που έχουν υπάρξει μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της Ευρώπης στον σύγχρονο πολιτισμό.
Απαντώντας για την κρίση στην Ευρώπη με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, υποστηρίζει ότι η συνθήκη Σένγκεν ήταν ένα επίτευγμα σε μία Ήπειρο που έχει γνωρίσει αμοιβαίες σφαγές και τονίζει ότι θα ήταν κρίμα να καταρρεύσει κάτω από τις ροές των προσφύγων που αντιμετωπίζονται ως απειλή.
Ο Νόαμ Τσόμσκι τοποθετείται όμως και για το επιχείρημα που όλο και πιο συχνά ακούγεται από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη και λέει ότι «είναι απλά αδύνατο να δεχτεί η Ευρώπη τόσους μετανάστες και πρόσφυγες». «Η Γερμανία έχει απορροφήσει σχεδόν 1 εκατ. πρόσφυγες, όντας μια πολύ πλούσια χώρα, με πληθυσμό άνω των 80 εκατ. πολιτών. Κάντε τη σύγκριση με τον Λίβανο, μια φτωχή χώρα με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου αποτελείται από μη Λιβανέζους. Όπως πολύ σωστά έχει παρατηρήσει ο επικεφαλής του Human Rights Watch, Kenneth Roth. «Αυτό το κύμα ανθρώπων μοιάζει σαν σταγόνα, αν αναλογιστεί κανείς την πισίνα που καλείται να το απορροφήσει. Λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο της ΕΕ και την προηγμένη της οικονομία, είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τα μέσα για να απορροφήσει αυτούς τους νεοφερμένους, ιδιαίτερα οι χώρες που χρειάζονται τους μετανάστες για την οικονομική τους ευρωστία».