ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Καρέ-καρέ τα νεύρα του Τσίπρα με τις φαρμακερές αλήθειες του Μητσοτάκη [εικόνες]

Καρέ-καρέ τα νεύρα του Τσίπρα με τις φαρμακερές αλήθειες του Μητσοτάκη [εικόνες]
Από τα ντολμαδάκια της Μαρίκας, τα άσχημα ελληνικά του Τσακαλώτου, τις χάντρες των ιθαγενών, έως το «it's the IMF Euclid» και τα «βουτυρόπαιδα επαναστάτες με τη Mercedes του μπαμπά», η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό τα είχε όλα.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και σημείο προς σημείο αποδόμησε τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για μια πραγματική μεταρρύθμιση, δεν παρέλειψε να επικρίνει τα λάθη των κυβερνήσεων του παρελθόντος και αποδόμησε τον 1 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ (κλείσιμο τραπεζών, υπογραφή Μνημονίου).
Ο Τσίπρας επανέφερε δίλημμα για τη... Δεξιά

Ηταν η πρώτη σύγκρουση των δύο ανδρών στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού της ΝΔ και επομένως η συζήτηση προσφερόταν για πολιτικά συμπεράσματα. Ηταν εμφανής η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μετατοπίσει τη δύσκολη συζήτηση για το Ασφαλιστικό στο δίλημμα «η καλή Αριστερά και η κακή Δεξιά».
Ο ίδιος έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση το θέμα των συντάξεων. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε μεταξύ άλλων:
«Με ποιον είστε, με τα μπλόκα ή με το ΔΝΤ;».
«Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ και τώρα είστε με το ΔΝΤ» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, προκαλώντας εκνευρισμό στα κυβερνητικά έδρανα.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην «πιο επιβλαβή κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος», ενώ λίγο αργότερα είπε: «Εχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση».
Αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων: «Οταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά;».
Η αιχμή για τον γραμματέα-ράπερ
Εκτός από το Ασφαλιστικό, το «μενού» της συζήτησης περιελάμβανε από το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων μέχρι τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους. Πυρά εκτοξεύονταν και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, σε μια συζήτηση που είχε πολλαπλά μηνύματα για τη «στρατηγική» που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις 150 εκατομμυρίων που ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα στο δημόσιο σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στρεβλώσεις και κατηγορώντας την πως έδωσε αυξήσεις χωρίς καμία αξιολόγηση. «Τον αντέχετε αυτό τον διάλογο; Ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους;», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση με τον γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου.
«Πως θα ένιωθαν οι αγωνιστές της αριστεράς αν έβλεπαν τα εγγόνια τους να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο» ανέφερε ο Κ. Μητοστάκης.
«Είστε υπό κατάρρευση. Εγκαταλείψτε το σχέδιο σας. Εύχομαι να υιοθετήσετε μια άλλη δημιουργική αντίληψη για την οικονομία της χώρας. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τις ώρες του καλοκαιριού του 2015. Σας ζητώ να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα που δημιουργήσατε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή ως αρχηγός του κόμματος δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει χιούμορ και τα... αγγλικά του για να αναφερθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Ζητούμε νέο δάνειο από το ΔΝΤ και προσβλέπουμε στη συνεργασία σας» ανέγνωσε, μιλώντας στα αγγλικά, απόσπασμα από επιστολή του υπουργού τον περασμένο Ιούλιο προς το Ταμείο για να καταλήξει: «It's the IMF, Euclid!» («είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη»), επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «αγκαλιά» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ποιος κέρδισε στη μονομαχία της Βουλής
Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξε και παράπλευρη μάχη των δύο κομμάτων, έξω από τη Βουλή. Ενόσω διαρκούσε η συζήτηση, με διαρροές «κύκλων» το Μέγαρο Μαξίμου αφού πανηγύριζε ότι ...συνέτριψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμιζε πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «επανέφερε σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή το e-mail Γκ. Χαρδούβελη. Συντάχθηκε κάτω από τις φτερούγες του ΔΝΤ, αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ».
Ικανοποίηση στη Συγγρού για τη μονομαχία
Στη Λεωφόρο Συγγρού οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρθενική ομιλία του νέου αρχηγού της ΝΔ στη Βουλή. Εκτιμούν ότι από τη συζήτηση απορρέουν τα εξής συμπεράσματα:
  • Απολύτως προβλέψιμος ο Τσίπρας
  • Πλέον υπάρχει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε λαϊκιστές και μεταρρυθμιστές
  • Ο Μητσοτάκης θα παραμείνει σταθερός στη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας
  • Το 3ο Μνημόνιο έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου
  • Ο Τσίπρας είναι αυτός που έφυγε από τα τρακτέρ και έτρεξε στο ΔΝΤ
  • Το ζήτημα της Εξεταστικής (για Βαρουφάκη κ.λπ.) παραμένει ανοιχτό και είναι θέμα Μητσοτάκη πότε θα το φέρει μπροστά
Ενδεικτικό της ικανοποίησης της ΝΔ για τη χθεσινή μονομαχία είναι και το συμπέρασμα σε «πηγαδάκι» κορυφαίων στελεχών του κόμματος:
  • Ο Τσίπρας ζήτησε στην πρωτολογία του από τον Μητσοτάκη να καταθέσει προτάσεις. Δεν περίμενε πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα το έκανε και παγιδεύτηκε
  • Θετικό ότι ήταν νευρική η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία Μητσοτάκη
  • Ο Τσίπρας δεν έκανε καθόλου αυτοκριτική, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, ο οποίος σε αρκετά σημεία του λόγου του έκανε αυτοκριτική
Φωτογραφίες: Sooc, Eurokinissi, In Time News