ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Σωτηρία Ουσταμπασίδου _ Ο Γ.Νταντάμης είναι ενωτικός ηγέτης, δημιουργικά δυναμικός!

 Όταν συζητά κανείς με τη Σωτηρία Ουσταμπασίδου νιώθει ότι πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα όπου ο εθελοντισμός είναι στο αίμα της.
Κλήθηκε από 4 Υποψηφίους Δημάρχους να είναι στο ψηφοδέλτιό τους, ωστόσο επέλεξε συνειδητά τον Γιώργο Νταντάμη, τον ανεξάρτητο Υποψήφιο Δήμαρχο Κατερίνης.
Η Σωτηρία Ουσταμπασίδου αποτελεί σήμερα μέλος τού Συνδυασμού «Ανανέωση Τώρα».
Και στη συνέντευξη που ακολουθεί, δίνει το δικό της στίγμα για την Κατερίνη και τα προβλήματά της, για τον Γιώργο Νταντάμη, για τον συνδυασμό του, για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών, για το μέλλον τού Δήμου Κατερίνης.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Αναζήτησες την ευκαιρία να είσαι υποψήφια ή κλήθηκες να είσαι υποψήφια;
Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκα από τον Γιώργο Νταντάμη -αλλά όχι μόνο από τον κ. Νταντάμη-. Κλήθηκα, λοιπόν, να είμαι υποψήφια, μου άρεσε όμως και η ιδέα, αν και δεν το είχα ποτέ στον νου μου μέχρι που μου προτάθηκε τώρα για πρώτη φορά. Χαίρομαι ωστόσο που είμαι υποψήφια.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που είμαι υποψήφια με τον συγκεκριμένο επικεφαλής Γιώργο Νταντάμη και με τον συγκεκριμένο συνδυασμό του, την «Ανανέωση Τώρα».

Είπες προηγουμένως ότι είχες προτάσεις και από άλλους συνδυασμούς για τον Δ.Κατερίνης, αλλά τελικά επέλεξες τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό τού Γιώργου Νταντάμη. Γιατί είπες «ναι στον Νταντάμη»; Τι ξεχωριστό είδες εσύ στον Γιώργο Νταντάμη, σε σχέση πάντα με τους άλλους υποψηφίους Δημάρχους Κατερίνης;
Είχα προτάσεις από 4 Υποψηφίους Δημάρχους Κατερίνης. Ωστόσο, ο Γιώργος Νταντάμης, ως άνθρωπος, με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Είδα το νέο, το καθαρό, το ξεχωριστό, το ακηδεμόνευτο, το ενωτικό και κυρίως το ανεξάρτητο.
Ο Γιώργος Νταντάμης δεν μου υποσχέθηκε θέση ή χρήματα για να είναι υποψήφια στον Συνδυασμό του. Είπα, λοιπόν, «ναι» στον Γιώργο Νταντάμη, διότι κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μια εξαιρετική προσωπικότητα, είναι και ένας ικανός ηγέτης.

Επειδή όμως ο Νταντάμης διαθέτει έναν συνδυασμό με πολλές ισχυρές προσωπικότητες, όπου υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, γιατί δεν προτίμησες να πας σε έναν συνδυασμό με λιγότερο ισχυρές προσωπικότητες, ώστε να έχεις μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα εκλεγείς;
Δεν είδα την εκλογή μου πρώτα, είδα πρώτα τον Δήμο και τον ηγέτη που θα αλλάξει τον Δήμο, και μετά είδα την εκλογή μου, εφόσον με προτιμήσει ο λαός τής Κατερίνης.

Τι είδε σ’ εσένα ο Νταντάμης και σε κάλεσε να είσαι υποψήφια; Αλλά και τι ξεχωριστό είδες εσύ στον Νταντάμη και είπες το «ναι» σ’ αυτό το κάλεσμα;
Ο Γιώργος Νταντάμης, ένιωσα από την πρώτη στιγμή, ότι είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός που καταλαβαίνει την αξία τού άλλου. Κατάλαβε, λοιπόν, ποια είμαι.
Ταυτίστηκα μαζί του. Είμαι, λοιπόν, μαζί του.

Επειδή φημολογείται ότι κυκλοφορεί πολύ χρήμα σ’ αυτές τις εκλογές, το ερώτημα είναι: Γιατί πήγες κοντά σ’ έναν υποψήφιο που δεν σκορπάει χρήματα, που δεν τάζει θέσεις, που δεν υπόσχεται αναθέσεις; Δεν θα ήταν ευκολότερο να πας σε έναν υποψήφιο από τον οποίο θα κέρδιζες χρήματα ή θα σου έταζε μια θέση;
Όλα αυτά τα σιχαίνομαι. Για εμένα τα χρήματα είναι ενέργεια, είναι ένας τρόπος για να κάνουμε τη δική μας ζωή και των άλλων καλύτερη. Τίποτε άλλο. Τα χρήματα δεν πρέπει να καθορίζουν τις επιλογές μας. Εμείς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα, δεν πρέπει τα χρήματα να χρησιμοποιούν εμάς.

Ποια η συμμετοχή σου σε φορείς, συλλόγους και σε δράσεις εδώ στην τοπική κοινωνία, μέχρι σήμερα;
Εάν θα έπρεπε να κάνω έστω και μια απλή αναφορά γι’ αυτό, θα έπρεπε όχι απλά να αναφέρω το βιογραφικό μου σημείωμα αλλά να ξεδιπλώσω την ίδια μου τη ζωή. Πιστεύω λοιπόν ότι είμαι ένας άνθρωπος που παράγει εθελοντισμό. Όλη μου η ζωή είναι ένας εθελοντισμός!

Πώς βλέπεις σήμερα τον Δήμο Κατερίνης; Πού πάει σήμερα ο Δήμος; Τι προβλήματα έχει;
Στον Δ.Κατερίνης, τα τελευταία 13 χρόνια έγιναν και κάποια σημαντικά πράγματα. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία ο Δήμος ήταν, εν πολλοίς, παρατημένος. Ζωντάνεψε κάμποσο τώρα στην προεκλογική περίοδο.
Ο Δήμος Κατερίνης είναι γεμάτος προβλήματα που πρέπει όχι στην προεκλογική περίοδο αλλά καθ’ όλη την επόμενη περίοδο να λυθούν.

Τι όραμα έχει ο Γιώργος Νταντάμης, αλλά κι εσύ ως υποψήφια Σύμβουλός του, για τον Δήμο Κατερίνης;
Είναι πολλά που θα έπρεπε να αναφερθεί κανείς. Θα περιοριστώ στα πιο βασικά, ενδεικτικά: Ο Γιώργος Νταντάμης επιθυμεί έναν Δήμο που θα σέβεται τον δημότη, έναν δημότη που δεν θα είναι πελάτης αλλά πολίτης. Ο Γιώργος αύριο, αν εκλεγεί Δήμαρχος, θα επιδιώκει την ανάπτυξη παντού.
Εγώ, από τη δική μου πλευρά, θέλω τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Να μπορούν να ζουν αρμονικά και ισότιμα με όλα τα μέλη μιας κοινωνίας η οποία θα σέβεται κάθε ιδιαιτερότητά τους.
Επίσης, με την ιδιότητα της ξεναγού βουνού, θα επιδιώξω την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις μορφές του.
Άλλωστε, εγώ ως εκπρόσωπος των ΑΜΕΑ Ελλάδος (ΕΣΑΜΕΑ) μού είναι αδιανόητο να μην εντάσσω τους ανθρώπους με αναπηρία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία μπορεί να τους οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή.
Και στο πλαίσιο αυτό, θέλω τα άτομα με αναπηρία, από όλο τον κόσμο, να έρχονται στον τόπο μας και να απολαμβάνουν όσα δικαιούνται. Αυτό θα γίνει με την επένδυση, διεθνούς χαρακτήρα, που έχουμε υποσχεθεί, δηλαδή με την Ακτή ΑΜΕΑ.

Προηγουμένως μίλησες για το όραμά σου. Ωστόσο, από το όραμα μέχρι την πράξη υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στις κάλπες και στην επόμενη μέρα. Πες μας, λοιπόν, πού θέλεις και μπορείς να προσφέρεις εσύ εφόσον εκλεγείς;
Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως: Σε πολλούς τομείς θέλω και μπορώ να προσφέρω, κυρίως όμως μπορώ να συνεισφέρω στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες του τις μορφές και δράσεις.

Πώς βλέπεις τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα», του Γιώργου Νταντάμη; Είσαστε πράγματι ανεξάρτητοι και πολύχρωμοι;
Εάν δεν ήμασταν ανεξάρτητοι, δεν θα ήμουν υποψήφια στον συνδυασμό αυτό. Άλλωστε, δεν θα χρωμάτιζα τον σύλλογο των Διαβητικών Ν.Πιερίας, όπου είμαι πρόεδρος, για κανέναν λόγο.
Είμαστε ανεξάρτητοι, πολύχρωμοι, ακηδεμόνευτοι, ενωτικοί. Δεν έχουμε να δώσουμε λόγο σε κανένα κόμμα, αλλά μόνο στους δημότες τής Κατερίνης, που μας εκλέγουν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Γιώργος Νταντάμης κατάφερε να δημιουργήσει έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, που αποτελείται από πολλές ισχυρές προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας, προσωπικότητες όμως που έχουν διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες. Πώς νομίζεις ότι κατάφερε κάτι τέτοιο ο Γιώργος Νταντάμης;
Για εμένα ο Γιώργος Νταντάμης είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Έτσι τα κατάφερε. Αυτή είναι η εξήγηση.
Ο Γιώργος Νταντάμης είναι η ήρεμη δύναμη, είναι ο γλυκός και χαμογελαστός άνθρωπος, είναι μια ευγενική ύπαρξη, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας εξαιρετικά δυναμικός και δημιουργικός άνθρωπος.
Είναι ο άνθρωπος και ο ηγέτης που μπορεί, με αυτόν τον συνδυασμό που έχει και με τις συνεργασίες που κάνει και θα κάνει, να αλλάξει την Κατερίνη μας.

Πώς κρίνεις την άποψη ότι, εφόσον στον Δ.Κατερίνης υπερτερεί η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές, θα πρέπει και να ψηφιστεί ένας υποψήφιος Δήμαρχος που θα δηλώνει Νεοδημοκράτης και όχι Ανεξάρτητος, ώστε η Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την αξία ή την απαξία αυτού του ανθρώπου που δηλώνει Νεοδημοκράτης, να καυχιέται ότι πήρε έναν ακόμη Δήμο, να καυχιέται ότι ένας ακόμη Δήμος είναι γαλάζιος;
Αυτές οι νοοτροπίες -που η αλήθεια είναι ότι τις έχουν όλα τα κόμματα- είναι ξεπερασμένες, είναι μιας άλλης εποχής. Είναι νοοτροπίες παλαιοκομματικές, που τις πληρώσαμε ακριβά. Έτσι φτάσαμε στην κρίση.
Δεν είναι το κόμμα που εξαγιάζει έναν υποψήφιο Δήμαρχο και έναν υποψήφιο Σύμβουλο, είναι η ηθική και η ικανότητα του Υποψηφίου Δημάρχου και του Υποψηφίου Συμβούλου να παράγει έργο.
Ένας ανεπαρκής κομματικός Δήμαρχος και μια σειρά ανεπαρκών κομματικών Συμβούλων, δεν μπορούν να φέρουν ανάπτυξη σε κανέναν τόπο.

Με τι κριτήρια, λοιπόν, θεωρείς ότι θα πρέπει να ψηφίσουν οι Δημότες για τον επόμενο Δήμαρχο Κατερίνης; Με κομματικά; Με συμπάθειες και αντιπάθειες; Με το ποιος υποψήφιος έχει πολύ χρήμα και σκορπίζει; Με το ποιος έχει ήδη εξουσία και μοιράζει θέσεις και αναθέσεις; Με το κριτήριο του νέου στην ηλικία; Με το κριτήριο του μικρότερου κακού; Με αξιακά κριτήρια; Με τι κριτήρια;
Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα. Είναι άνθρωποι με ανάγκες και προβλήματα, είναι άνθρωποι που μπορούν να επιλέξουν για το καλύτερο στον τόπο τους. Εμείς σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, τους συνδημότες μας.
Θεωρώ ότι ο Συνδυασμός «Ανανέωση Τώρα» έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί ο πολίτης να βρει όλα όσα ζητάει. Ας ψηφίσουν, λοιπόν, οι πολίτες εμάς, ας μας δώσουν αυτή την ευκαιρία, και τότε θα δουν τη διαφορά…!

Όντας σε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, σε έναν συνδυασμό που οι υποψήφιοί του προέρχονται από διάφορες πολιτικές αφετηρίες, πώς καταφέρατε και βρεθήκατε μαζί; Πώς αντέξατε και αντέχετε ο ένας τον άλλον, όντας κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί μαζί; Δεν μαλώνετε για κομματικά θέματα που συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Στην αρχή νιώθαμε λίγο παράξενα. Ωστόσο, ο Γιώργος Νταντάμης, επειδή είναι ένας πραγματικός ηγέτης, ένας ενωτικός άνθρωπος, κατάφερε σε λίγο χρονικό διάστημα να μας ενώσει. Και εμείς καταφέραμε να ενώσουμε τις ψυχές μας και τις δυνάμεις μας.
Το θεωρώ θαύμα αυτό που έγινε. Αλλά με τον Γιώργο Νταντάμη μπορούν να συμβαίνουν και θαύματα. Και αυτό θα το δούμε και στη συνέχεια στον Δήμο Κατερίνης.

Πώς καταφέρατε και κρατηθήκατε ενωμένοι, όταν υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει τόσο πολύ μεγάλος πόλεμος από την πλευρά κάποιων μπλόγκερς και μάλιστα -όπως συνηθίζετε να λέτε στον συνδυασμό σας- ένας τόσο βρόμικος πόλεμος;
Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν κάποιοι συνδυασμοί, μέσω κάποιων βρόμικων μπλόγκερς, να μας διασπάσουν και να μας διαλύσουν. Δεν τα κατάφεραν. Εμείς πεισμώσαμε ακόμη περισσότερο, παλέψαμε πιο πολύ, αντέξαμε.
Τώρα ολοκληρώνουμε το τελικό βήμα προς τη νίκη, όχι για εμάς αλλά για τους δημότες και συνδημότες μας, για την Κατερίνη που αγαπάμε.
Ο Γιώργος Νταντάμης ήταν και παραμένει η δύναμή μας. Εμείς μαζί με τον Γιώργο Νταντάμη παραμένουμε η ισχυρή δύναμη για την Κατερίνη μας.

Στ’ αλήθεια, πιστεύεις εσύ, με τέτοιο βρόμικο πόλεμο και τέτοιες συκοφαντίες -όπως λέει και ο αρχηγός σας- αλλά και χωρίς να σκορπάτε χρήματα εδώ κι εκεί, πιστεύεις λοιπόν θα μπορέσετε να πάτε στον β’ γύρο των εκλογών;
Το πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε στον β’ γύρο των εκλογών. Ο κόσμος τής Κατερίνης και της περιφέρειας της Κατερίνης καταλαβαίνει, τώρα πια, πολύ καλά, ότι όλα όσα λέγονται για εμάς είναι σκοπιμότητες, είναι συκοφαντίες, είναι ένας βρόμικος πόλεμος.
Όσοι δημότες γνωρίζουν τον Νταντάμη και τον συνδυασμό του, καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρόκειται για έναν ηγέτη και για έναν δημοτικό συνδυασμό εξαιρετικών προσωπικοτήτων, που μπορούν να προσφέρουν και να αλλάξουν τη μοίρα όλων.

Τι παραπάνω έχει ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Νταντάμης από άλλους συνυποψηφίους του Δημάρχους; Γιατί νομίζεις ότι θα πρέπει να τον ψηφίσει ο κόσμος;
Ο Γιώργος Νταντάμης, το είπα και προηγουμένως, είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα, είναι ένας ικανός ηγέτης.
Ο Νταντάμης δεν είναι χθεσινός. Είναι ένας Αρχιτέκτονας που έχει κάνει κτίρια τα οποία είναι εξαιρετικά κομψοτεχνήματα στην Κατερίνη, αλλά όχι μόνο.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης σε πολύ νεαρή ηλικία.
Διετέλεσε, στη συνέχεια, και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, επί τέσσερα χρόνια, επίσης σε πολύ νεαρή ηλικία. Και μάλιστα, κατάφερε τότε, σε δύσκολες εποχές, να εξασφαλίζει συναινετικά τις αποφάσεις τού Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Ο κόσμος που βλέπει ξανά τον Γιώργο Νταντάμη ως υποψήφιο, καταλαβαίνει τη διαφορά από τους άλλους συνυποψηφίους του. Η διαφορά είναι εμφανής. Ο κόσμος βλέπει αυτή τη διαφορά και ελπίζει στον Γιώργο Νταντάμη, ελπίζει σε όλες και σε όλους εμάς.

Κι αν ο κόσμος σάς δώσει την ευκαιρία να πάρετε τις τύχες τού Δήμου Κατερίνης; Τι μπορείτε να δώσετε σ’ αυτούς τους Δημότες;
Θα τους δώσουμε ξανά το χαμόγελο που τους λείπει και τους αξίζει. Θα είναι οι άνθρωποι που θα θεωρούν ξανά ότι το Δημαρχείο είναι το σπίτι τους. Στη νέα περίοδο, οι πολίτες δεν θα παρακαλούν ούτε θα εκλιπαρούν για τα αυτονόητα αλλά θα έχουν τα αυτονόητα και όχι μόνο αυτά.
Τη νέα περίοδο θα μπουν οι βάσεις για την περαιτέρω πολυποίκιλη ανάπτυξη της Κατερίνης και των χωριών της. Ιδιαίτερα στα χωριά, θα δώσουμε προτεραιότητα στο νερό, δηλαδή, από την επόμενη μέρα, θα προωθήσουμε την εκπόνηση μελετών, θα προσπαθήσουμε να βρούμε κονδύλια για την εκτέλεση έργων.
Στους ανθρώπους των χωριών θα δώσουμε προτεραιότητα σε όλα εκείνα που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι, προκειμένου να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

Τι εύχεσαι στον Γιώργο Νταντάμη;
Δεν του εύχομαι απλώς καλή επιτυχία, διότι είναι δεδομένη. Του εύχομαι να έχει πάντοτε υγεία και δύναμη, διότι τον χρειαζόμαστε όλοι, για να υπηρετεί τον τόπο μας. Νομίζω θα είναι ένας εξαιρετικός Δήμαρχος!

Τι εύχεσαι στους συνυποψηφίους τού συνδυασμού σας;
Το ίδιο εύχομαι και στους συνυποψηφίους μου. Όσοι εκλεγούμε, θα προσφέρουμε. Όσοι δεν εκλεγούμε, θα είμαστε κοντά στη διοίκηση του Δήμου και θα προσφέρουμε μαζί με εκείνους που έχουν εκλεγεί.
Η πόλη και τα χωριά δεν χρειάζονται μόνο τους εκλεγμένους, αλλά όλους. Εμείς, άλλωστε, είμαστε εθελοντές ζωής, είτε υποψήφιοι, είτε εκλεγμένοι, είτε μη εκλεγμένοι.

Τι εύχεσαι στους συνυποψηφίους των άλλων συνδυασμών;
Το εκτιμώ πολύ ότι έθεσαν τις υποψηφιότητές τους για να προσφέρουν στον Δήμο Κατερίνης. Το εκτιμώ πολύ που, οι περισσότεροι κάνουν έναν αγώνα έντιμο.
Την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί για το καλό τού Δήμου Κατερίνης. Εμείς, στον συνδυασμό «Ανανέωση Τώρα» θα συνεργαστούμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις, μέσα κι έξω από τον Δήμο για να πάει καλά και καλύτερα.
Εμείς έτσι είμαστε! Έτσι νιώσαμε και κοντά στον Γιώργο Νταντάμη! Έτσι μας επέλεξε! Έτσι τον επιλέξαμε! Έτσι θα προχωρήσουμε, ενωτικά και πολιτισμένα, την επόμενη τετραετία.