Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2019: Πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη 6Ιουνίου 2019 για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ – Το πρόγραμμα των εξετάσεων – Τα 10 SOS που θα… σας σώσουν
Στο πρώτο μάθημα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα εξεταστούν σήμερα, Πέμπτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.
Πρόκειται για το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, που συνηθίζεται να εξετάζεται πρώτο.
Αύριο, Παρασκευή 7 Ιουνίου αρχίζουν οι εξετάσεις για τους απόφοιτους των Ηµερήσιων και των Εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στο µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Παρ’ ότι όμως η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 20 του μήνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια, η συνολική φετινή περίοδος των πανελλαδικών ολοκληρώνεται με τα Ειδικά Μαθήματα στις 2 Ιουλίου.
Το Νewsbomb.gr, όπως κάθε χρόνο, θα ενημερώνει για τα θέματα των Πανελληνίων 2019 και τις απαντήσεις τους, καθώς και για όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.
Με την εγκυρότητα και την πολύχρονη εμπειρία των φροντιστηρίων ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ θα μάθετε πρώτοι τα θέματα των Πανελληνίων 2019 όπως και τις απαντήσεις τους.
Οδηγός «επιβίωσης» για τους εξεταζόμενους
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την διάρκεια της εξέτασης:
- Μην ξεχάσετε να έχετε µαζί σας το δελτίο εξεταζόµενου, αστυνοµική ταυτότηταή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας, µολύβι και γοµολάστιχα (όχι µπλάνκο). Επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
- Απαγορεύεται να έχτε μαζί σας κινητό, ακόµη κι αν είναι κλειστό. Στην περίπτωση που ο επιτηρητής το εντοπίσει πάνω σας, έχει το δικαίωµα ακόµη και να σας µηδενίσει το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα «σκονάκια» και για την αντιγραφή. Καλό είναι να θυµάστε ότι οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά µάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.
- Φορέστε ή πάρτε μαζί σας ένα ρολόι. Θα σας φανεί πολύ χρήσιµο, αφού θα µπορείτε να βλέπετε τον χρόνο που αποµένει για την ολοκλήρωση της εξέτασης.
- Αποφύγετε να συζητήσετε για τα «SΟS θέµατα». Το πιθανότερο είναι ότι θα αγχωθείτε, και µάλιστα χωρίς λόγο, καθώς στις Πανελλαδικές όλα τα θέµατα είναι πιθανά.
- Μόλις πάρετε τα θέματα στα χέρια σας, συγκεντρωθείτε σε αυτά και µην αφήσετε τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σας. ∆ιαβάστε µια φορά όλα τα θέµατα και κρατήστε κάποιες πρόχειρες σηµειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξετε αργότερα. Αµέσως µετά επεξεργαστείτε τα θέµατα που πιστεύετε ότι γνωρίζετε πολύ καλά και αφήστε στο τέλος όποιο θέµα σάς φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο.
- Ο μέσος όρος που πρέπει να αφιερώσετε σε κάθε θέμα είναι 45 λεπτά, με δεδομένο ότι στα περισσότερα μαθήματα εξετάζεστε σε τέσσερα θέματα. Κάποια από τα θέµατα θα φανούν στους προετοιµασµένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα αποµείνει για τα απαιτητικά θέµατα είναι αρκετός.
- Μην επιµείνετε για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε κάποιο θέµα που φαίνεται ότι δεν µπορείτε άµεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα µειωθεί ο χρόνος που θα αποµείνει για να αφιερώσετε στα άλλα θέµατα και, δεύτερον, η εµµονή στο ίδιο θέµα κατά κανόνα µειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Εάν, λοιπόν, «κολλήσετε» σε κάποιο θέµα, αφήστε το για λίγο, ασχοληθείτε µε τα υπόλοιπα και επανέρχεστε σε αυτό αργότερα.
- Ξεκινήστε από τα εύκολα θέµατα. Αυτό θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε στα δύσκολα θέματα και κυρίως στο 4ο, που είναι και το δυσκολότερο. Στόχος είναι να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά µόρια.
- Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέµα καλά, µην απογοητεύεστε. Συνεχίστε παρακάτω.
- Εξαντλήστε τον χρόνο για να κοιτάξετε προσεκτικά τις απαντήσεις σας και να διορθώσετε.
Πόσοι θα είναι φέτος οι εισακτέοι
Το υπουργείο Παιδείας εκτίναξε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στους 78.335, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρυσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.
Αύξηση εισακτέων προβλέπει η προκήρυξη της Ελληνικής Αστυνομίας για τις δημοφιλείς αστυνομικές σχολές, μια αύξηση που έρχεται μετά από αρκετά χρόνια που είχε παγώσει ο αριθμός εισακτέων. Ειδικότερα, η Σχολή Αστυφυλάκων θα λάβει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 310 εισακτέους, έναντι 250 πέρσι, δηλαδή 60 περισσότερους, ενώ η Σχολή Αξιωματικών παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι(40).
Τα μηχανογραφικά δελτία
Τα μηχανογραφικά αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr) και συγκεκριμένα στο σύνεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:
– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018.
Δείτε ΕΔΩ το Μηχανογραφικο Δελτίο
– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017.
Δείτε ΕΔΩ το Μηχανογραφικο Δελτίο
– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018.
Δείτε ΕΔΩ το Μηχανογραφικο Δελτίο
Όπως σημειώνει το υπουργείου, για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.