ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

3 κλειδιά για να κάνετε μια συζήτηση χωρίς να χάσετε το ενδιαφέρον του άλλου


3 κλειδιά για να κάνετε μια συζήτηση χωρίς να χάσετε το ενδιαφέρον του άλλου

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είπε ότι «μια καλή συζήτηση πρέπει να εξαντλήσει το θέμα, όχι τους ομιλητές». Αναμφίβολα, ένας άνθρωπος που διαπραγματευόταν όσο ο Τσόρτσιλ έπρεπε να ξέρει πώς να συνομιλεί χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον του άλλου, αν και είναι πολύ απίθανο να τα έγραψε σε χαρτί και να τα άφησε για τους επόμενους.

Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές. Είμαστε κοινωνικά όντα και η ζωή μας αναπτύσσεται γύρω από τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να δημιουργείτε καλές συνομιλίες .

Κλειδιά για να κάνετε μια συζήτηση χωρίς να χάσετε το ενδιαφέρον του άλλου

Έχετε νιώσει ποτέ ότι, ενώ μιλούσατε, άλλοι άνθρωποι προσπαθούσαν να συγκρατήσουν ένα χασμουρητό; Παρατηρείτε πώς το κοινό σας χάνει το ενδιαφέρον του για αυτό για το οποίο μιλάτε παρά τη σημασία αυτού για το οποίο μιλάτε; Οι μαθητές σας κοιμούνται στην τάξη; Εάν υποφέρετε από οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα, ή κάτι παρόμοιο, αυτά τα κλειδιά για τη συζήτηση θα σας ενδιαφέρουν, καθώς θα σας επιτρέψουν να συνδεθείτε συναισθηματικά με άλλους ανθρώπους και να διατηρήσετε το ενδιαφέρον τους.

Αλλά προτού ασχοληθούμε πλήρως με αυτό, υπάρχει κάτι που πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές: αυτό που λέτε πρέπει να ερευνηθεί καλά . Δηλαδή, η ομιλία σας  να είναι σαφής ή συνεκτική. Εάν έχετε καλό περιεχόμενο, απλά πρέπει να το εκφράσετε με τρόπο που να κάνει το κοινό να μην θέλει να χάσει ούτε μια λέξη.

Γνωρίστε τον σύντροφό σας στη συνομιλία

Αυτό είναι το κλειδί για μια απόλυτα λογική συζήτηση. Πρέπει να γνωρίζετε καλά τον σύντροφό σας στη συνομιλία για να ξέρετε τι μπορείτε να μιλήσετε και τον καλύτερο τρόπο για να πραγματοποιήσετε τη συζήτηση . Ένα παιδί δεν είναι το ίδιο με έναν ενήλικα, για να δώσω ένα απλό παράδειγμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιον μιλάμε. Για αυτό, καλό είναι να γνωρίζουμε το πολιτισμικό τους επίπεδο, τα γούστα τους, τις προτιμήσεις τους… Διαφορετικά, αν μπούμε σε θέματα που ο άλλος αγνοεί, στα οποία είναι εύκολο να χαθούμε και να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ τεχνική ορολογία, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουμε να μιλάμε μόνο στον εαυτό μας.

 Ό,τι και να μάθετε για τον άλλον, ανάλογα με την ηλικία, τα γούστα και το πολιτισμικό του επίπεδο, θα πρέπει να προσαρμόσετε τον λόγο σας στις ανάγκες του. Δηλαδή, κάντε ό,τι πρέπει για να καταλάβουν το μήνυμα και να το βρουν ενδιαφέρον. Προσδιορίστε τα συμφραζόμενα, απαντήστε στις ερωτήσεις τους, χρησιμοποιήστε τις διαφορετικές τεχνικές.

«Η σιωπή είναι μια από τις μεγαλύτερες τέχνες της συνομιλίας».

-Γουίλιαμ Χάζλιτ-