ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Πρόβλεψη για πάνω από 60.000 νεκρούς από τον σεισμό

 Συμπληρώθηκε ήδη μια εβδομάδα από τα δύο τρομαχτικά χτυπήματα του Εγκέλαδου στην Τουρκία και την Συρία την περασμένη Δευτέρα, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενους, αλλά και περισσότερους από ένα εκατομμύριο άστεγους.

Παράλληλα εφιαλτικές καθίστανται όσο περνούν οι μέρες, οι προβλέψεις για τον τελικό αριθμό που αναμένεται να φθάσουν οι νεκροί καθώς μια βδομάδα μετά οι αριθμοί αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, με συνέπεια οι προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για περισσότερες από 60.000 ανθρώπινες απώλειες, καθώς όσο περνούν οι ώρες τα σωστικά συνεργεία χάνουν τη μάχη με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να βρουν επιζώντες κάτω από τα ογκώδη ατέλειωτα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 33.000 με τους 30.000 να καταγράφονται στην Τουρκία και περισσότερους από 3.500 στη Συρία.

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος συντονίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό, εκτιμά ότι αυτός ο μέχρι στιγμής επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός θανόντων εξαιτίας του σεισμού θα υπερδιπλασιαστεί, επιβεβαιώνοντας έτσι όλες τις μέχρι ώρας αρνητικές προβλέψεις.

Αν προσμετρηθούν μάλιστα, στα παραπάνω νούμερα και οι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οι οποίοι ξεπερνούν τους 80.000, με τους πάρα πολλούς από αυτούς να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αντιλαμβάνεται  εύκολα κανείς ότι είναι θέμα χρόνου αρκετοί να προστεθούν στον μακάβριο αριθμό των νεκρών. 

Παράλληλα λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της περιοχής που χτύπησε ο Εγκέλαδος των 7,8 ρίχτερ αρχικά και των 7,5 ρίχτερ μετά από λίγες ώρες, σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες στην πλειονότητα των οικημάτων της περιοχής τα οποία κατέρρευσαν ως χάρτινοι πύργοι γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, όπως και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των νεκρών των τραυματιών αλλά και των αστέγων. 
Σε μια περιοχή που η έκτασή της είναι μεγαλύτερη από τη μισή ηπειρωτική Ελλάδα και ο πληθυσμός της πλησιάζει τα 15 εκατομμύρια, οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και ίσως φτάσουν σε πολλαπλάσιο αριθμό.

Αναλυτικότερα στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό, ζουν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που έπληξε ο εγκέλαδος στη Συρία.
Ένα ακόμη γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής κάτω από τις οποίες θα ζήσουν στο άμεσο μέλλον οι νυν άστεγοι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το ένα εκατομμύριο. Έχοντας ως δεδομένο το γεγονός πως αρκετοί από αυτούς θα χρειαστεί να ζήσουν για κάποιο διάστημα στην ύπαιθρο, με ανύπαρκτες ουσιαστικά υποδομές καθαριότητας και υγιεινής, με τον ορατό κίνδυνο των μολύνσεων από μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και με την ήδη μολυσματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι μακροχρόνιες συνέπειες από το χτύπημα του Εγκέλαδου θα είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που ήδη καταγράφονται καθημερινά.