ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Ο ορισμός της ερωτικής επιθυμίας

 Η λέξη επιθυμία προέρχεται από την ένωση των όρων «de» και «sidere» (το αστρικό). Προέρχεται από τον κόσμο που ξεπερνά το μυαλό και το σώμα για να φτάσει στα αστέρια, το θείο και το ακατανόητο. Αυτός είναι μόνο ένας από τους ορισμούς της ερωτικής επιθυμίας.

Ο ορισμός της ερωτικής επιθυμίας

Είναι πιθανό να πιστεύετε ότι η ερωτική επιθυμία περιλαμβάνει απλώς την παρόρμηση για σεξ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πολύ σωστό. Στην πραγματικότητα, το να μιλάς για επιθυμία σημαίνει να περάσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο, ένα επίπεδο που είναι ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο και οικείο. Είναι μια λαχτάρα για χάδια και σωματική επαφή. Είναι το κίνητρο να νιώσεις κοντά σε ένα άλλο άτομο και να βιώσεις ευχαρίστηση, να απολαύσεις το να γελάς ο ένας τον άλλον, να γελάς και να έρχεται σε επαφή δέρμα με δέρμα.

Σήμερα, είναι περίεργο να φανταστεί κανείς ότι η ερωτική επιθυμία παλαιότερα θεωρούνταν μια απλή παράλογη παρόρμηση. Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτή η συμπεριφορά διέπεται σε μεγάλο βαθμό από μια λογική επιλογή. Πράγματι, επιλέγετε με ποιον θέλετε να ασχοληθείτε με την ερωτική δραστηριότητα. Επιπλέον, δεν ξυπνούν όλοι μέσα σας αυτά τα συναισθήματα, τα συναισθήματα, τα ένστικτα και τις επιθυμίες .

Η ψυχολογία ισχυρίζεται ότι η ερωτική επιθυμία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εμπειρία που διέπεται αποκλειστικά από ορμονικούς παράγοντες . Απαιτεί επίσης ψυχική ενεργοποίηση. Στην πραγματικότητα, είναι μια τέλεια συναισθηματική συμφωνία που σας οδηγεί, σας κατευθύνει και σας παρακινεί προς το αντικείμενο του πόθου σας.

Ερωτική επιθυμία

Η ερωτική επιθυμία μπορεί να οριστεί ως το κίνητρο που περιβάλλει και οδηγεί τη σεξουαλική συμπεριφορά . Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η επίτευξη σεξουαλικής επαφής συχνά δεν είναι ο μόνος στόχος. Ο πραγματικός στόχος είναι να χαρούμε τον εαυτό μας με οτιδήποτε περιβάλλει το σεξ. Αυτό μπορεί να δώσει μορφή σε μια ολόκληρη σειρά από ευρείες εμπειρίες και αισθήσεις που ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο.

Μελέτες όπως αυτές που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison (Ηνωμένες Πολιτείες) υποστηρίζουν ότι η ερωτική επιθυμία είναι μια  από τις πιο σύνθετες διαστάσεις του ανθρώπου .

Το Erotica μπορεί να αλλάξει από το ένα ζευγάρι στο άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο απλό ή πιο πλούσιο όσον αφορά τη γλώσσα και τις συμπεριφορές. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες δεν πρέπει να αγνοούνται . Για παράδειγμα, συχνά, η βαρύτητα των ρόλων των φύλων, των εκπαιδευτικών, ακόμη και των θρησκευτικών παραγόντων μπορεί να περιορίσει εντελώς τις ικανότητές μας να εκφράζουμε, ακόμη και να νιώθουμε ελεύθερα την ερωτική επιθυμία.

Τα τρία συστατικά της ερωτικής επιθυμίας

Ένας πρωτοπόρος στον τομέα της σεξολογίας ήταν αναμφίβολα η Δρ. Helen Singer Kaplan του Πανεπιστημίου Cornell (ΗΠΑ). Έγραψε βιβλία όπως The New Sex Therapy και The Sexual Desire Disorders που έθεσαν τα θεμέλια αυτής της επιστήμης. Στην πραγματικότητα, αν αναρωτιέστε τι είναι η ερωτική επιθυμία, είναι σχεδόν υποχρεωτικό να εμβαθύνετε στα συστατικά που την απαρτίζουν και που όρισε ο Δρ Κάπλαν. Είναι οι εξής:

  • Ωθηση. Καθορίζει το αποτέλεσμα που προκύπτει από την ενεργοποίηση των βιοφυσιολογικών βάσεων. Είναι ο ενθουσιασμός που σας προκαλεί να νιώσετε ένα άλλο άτομο.
  • Λαχτάρα . Αναφέρεται στην επιθυμία και την ανάγκη να αγγίξεις, να νιώσεις και να έχεις αυτό το άτομο κοντά σου. Περιλαμβάνει επίσης όλες εκείνες τις ερωτικές επιθυμίες που νιώθετε συχνά όταν κάποιος σας ελκύει. Για παράδειγμα, η επιθυμία για χάδια, κουσούρια, φιλιά, αγκαλιές κ.λπ.
  • Το κίνητρο. Αντιπροσωπεύει τη διάθεση προς ερωτική και επίσης σεξουαλική συμπεριφορά . Αυτό το συστατικό υπερβαίνει τις φυσιολογικές και ορμονικές βάσεις. Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει και προσωπικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μερικές φορές, δεν θέλετε κάποιον μόνο και μόνο επειδή σας ελκύει σωματικά. Υπάρχουν και άλλα υποκειμενικά στοιχεία που είναι εξίσου καθοριστικά. Ίσως σας θυμίζουν κάποιον άλλο ή σας προκαλούν έντονα συναισθήματα.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονίσουμε ότι η ερωτική επιθυμία δεν είναι το ίδιο με τη σεξουαλική διέγερση. Το πρώτο ξεκινά πάντα από μια υποκειμενική διάσταση (Bozman and Beck, 1991).

Χαρακτηριστικά της ερωτικής επιθυμίας

Οι σεξολόγοι παραδέχονται ότι είναι πραγματικά δύσκολο να ορίσουμε επακριβώς την ερωτική επιθυμία. Ωστόσο, είναι μια διάσταση που όλοι έχουμε βιώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Επομένως, είναι πιο εύκολο να το προσδιορίσετε μέσω των χαρακτηριστικών του. Για παράδειγμα:

  • Δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις για ποιον νιώθεις ερωτική επιθυμία. Μερικές φορές, και χωρίς να ξέρετε γιατί, μπορεί να νιώθετε έλξη για κάποιον που μισείτε. Γιατί είναι αυτό? Ποιός ξέρει? Ο κόσμος των συναισθημάτων και της έλξης είναι μερικές φορές ανεξήγητος.
  • Είναι ακούσιο . Προκύπτει αυθόρμητα. Επιπλέον, δεν είναι κάτι που μπορεί να εξαναγκαστεί να εμφανιστεί ή, εναλλακτικά, να απωθηθεί, ώστε να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά μπροστά σε αυτό το άτομο.
  • Συγκρότημα. Η ερωτική επιθυμία είναι κάτι παραπάνω από περίπλοκη. Είναι ανθισμένο, ευέλικτο, παρορμητικό, δημιουργικό … Το μυαλό σας ευδοκιμεί σε φαντασιώσεις και τρόπους να εκφράσετε αυτή την παρόρμηση, τη λαχτάρα και το κίνητρο. Εάν τα συναισθήματά σας ανταποκρίνονται με το αντικείμενο του πόθου σας, μπορείτε να αφήσετε ελεύθερα όλες τις φαντασιώσεις σας.
  • Ερωτική επιθυμία σύμφωνα με τη φιλοσοφία

    Πέρα από το πεδίο της σεξολογίας και της ψυχολογίας, βρίσκεται ο κόσμος της φιλοσοφίας. Ο Αριστοτέλης υποστήριξε ότι ένα από τα συστατικά της επιθυμίας είναι η όρεξη. Ωστόσο, μακριά από το να είναι μια απλή παρόρμηση ή βιολογική ανάγκη, το είδε ως μια προμελετημένη πράξη όπου ο καθένας επιλέγει ποιον να επιθυμεί και τι επιθυμεί από αυτόν. Στην πραγματικότητα, είναι μια σκόπιμη επιθυμία. Από την άλλη, ο Πλάτωνας ισχυρίστηκε ότι η ερωτική επιθυμία είναι πάθος της ψυχής.

  • Ένας σύγχρονος φιλόσοφος είναι ο Michel Onfay. Στο βιβλίο του, A Hedonist Manifesto,  μας υπενθυμίζει ότι η λέξη επιθυμία προέρχεται ετυμολογικά από τους όρους de και sidere ( του αστρονομικού ).

    Κατά συνέπεια, προτείνει ότι η επιθυμία ενώνεται με το ουράνιο, το θείο και τα αστέρια του σύμπαντος όπου ο Κρόνος και η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Δίας συνδυάζονται με μελαγχολία και αγάπη, πόλεμο και δύναμη. Είναι  μια διάσταση όπου όλα αναγκάζονται να ενωθούν και να συμφιλιωθούν για να φτάσουν τελικά στην έκσταση .

https://exploringyourmind.com/erotic-desire/