ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Καθαρά Δευτέρα: Τα τοπ μαγαζιά με χαλβά στην Αθήνα -Παραδοσιακές και πειραγμένες γεύσεις

 Την Καθαρά Δευτέρα ο χαλβάς είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Για τους περισσότερους είναι μια γλυκιά ανάμνηση από τα παιδικά χρόνια. Το άρωμά του, η γεύση του, η υφή του δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι της γιαγιάς ή τα καλοκαίρια στις διακοπές, όπου ο απογευματινός καφές συνοδεύεται πάντα από ένα κομμάτι χαλβά.

Τον συναντάμε σε τρία διαφορετικά είδη: από ταχίνι, που είναι και σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας, σιμιγδαλένιος, που όλο και κάποιο χειροποίητο θα έχετε δοκιμάσει, και των Φαρσάλων, που είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γλύκισμα.

Εξίσου σημαντική είναι και η διατροφική του αξία. Όταν παρασκευάζεται με βάση το σουσάμι, περιέχει αρκετά σημαντικά αποθέματα μετάλλων, ωφέλιμων λιπαρών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Οταν, όμως, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο

.

Σε κάθε περίπτωση, ο χαλβάς δεν περιέχει συστατικά τα οποία δεν επιτρέπει η νηστεία μας και γι' αυτό είναι το ιδανικό για τις ημέρες της Σαρακοστής και δεν λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε δικό σας χαλβά, αν ωστόσο ο χρόνος είναι περιορισμένος ή δεν το έχετε με τη μαγειρική, ιδού πέντε κορυφαία μαγαζιά στην Αθήνα για χαλβά σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων, όπως βανίλια, σοκολάτα, ανάμεικτο με βανίλια και σοκολάτα, με διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, σταφίδες) κ.ά.

Τα κορυφαία μαγαζιά της Αθήνας για νόστιμο χαλβά
Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη - Γαβρίλη

Με ιστορία που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο μακρινό 1924, όταν ο Μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου άνοιγε το εργαστήριό του στη Δραπετσώνα... Ο χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο παραδοσιακούς στην πόλη.

Φωτογραφίες στο site τους δείχνουν τις τεράστιες ουρές που σχημάτιζαν κάτοικοι της παλιάς και νοσταλγικής Αθήνας για να προμηθευτούν χαλβά από το ιστορικό μαγαζί.

Ξεχωρίζει για τη μαλακή υφή του, ενώ διατίθεται σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια, ανάμεικτος, με φιστίκι, με κακάο και μπισκότο, αμυγδάλου κ.ά. Εκσυγχρονίζοντας τις προτάσεις του, μάλιστα, συμπεριλαμβάνει σε αυτές χαλβά με στέβια, με ταχίνι ολικής, με κράνμπερι και αμύγδαλα, με μπισκότο και κακάο, ακόμα και χαλβαδομπουκιές με σοκολάτα υγείας.

περισσότερα.......

https://www.iefimerida.gr/poli/halbas-kalyteros-athina-magazia-kathara-deytera