ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Γαλλία: Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν - Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής

 Καταψηφίστηκαν -όπως γενικά ήταν αναμενόμενο- στη γαλλική Εθνοσυνέλευση οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο που επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη.


Στα πρώτα τους σχόλια, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πύρρειο νίκη», με την αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου να αποτυπώνεται ανάγλυφα στους δρόμους, όπου επικρατεί χάος, αλλά και στα ποσοστά δημοφιλίας του, τα οποία έχουν πέσει κατακόρυφα. 

Η πρόταση μομφής του αριστερού Liot δεν εγκρίθηκε για 9 ψήφους κι ήταν αυτή που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Από την άλλη, η πρόταση της ακροδεξιάς Λεπέν κέρδισε μόνο 94 ψήφους από τις 287 που απαιτούνταν για την έγκριση. 

Αν υπερψηφιζόταν μια πρόταση μομφής τότε θα έπρεπε να παραιτηθεί η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα.



Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι βουλευτές της Αριστεράς φώναζαν «παραίτηση, παραίτηση» προς τους υπουργούς. 



Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε την έναρξη της ψηφοφορίας για τη δεύτερη πρόταση, αυτή του RN. Οι βουλευτές είχαν πάλι 30 λεπτά για να ψηφίσουν.

Καθοριστικής σημασίας ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η στάση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Ρεπουμπλικανών οι περισσότεροι εκ των οποίων ενώ προ ημερών είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, σήμερα δεν τάχθηκαν υπέρ καμίας πρότασης μομφής.