«Ξέρω πως όλοι πια πιστεύουν σε καθρέφτες, σε οθόνες, σε φωτοτυπίες και προβολείς» τραγουδά ο Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και σε emojis, θα προσθέσουμε εμείς. Η νεότερη γενιά σίγουρα θα μπορούσε να συνεννοηθεί ανταλλάσσοντας μόνο emojis και χωρίς ίχνος λέξης. Eκφράζουν όμως πραγματικά τα συναισθήματά μας;
Σε όλους μας έχει συμβεί στις διαδικτυακές μας συνομιλίες να έχουμε στείλει ένα emoji που γελάει χωρίς πραγματικά να έχουμε ξεκαρδιστεί ή το απλό σύμβολο που υποδηλώνει το «οκ» γιατί δεν είχαμε τη διάθεση να πούμε κάτι άλλο. Αποκρύπτοντας όμως τα πραγματικά μας συναισθήματα με αυτό τον τρόπο, αλλάζουν τα δεδομένα της διαπροσωπικής επικοινωνίας και με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για το άτομο.
Το συναισθηματικό αποτύπωμα αποκαλύπτεται σε νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology και διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα emojis για να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας σε διαφορετικά πλαίσια.
Όπως σημειώνει και ο δρ. Moyu Liu του Πανεπιστημίου του Τόκιο και ερευνητής της μελέτης, «όσο η διαδικτυακή διάδραση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να εξωραΐζουν τις εκφράσεις τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να χάσουμε την επαφή με τα αυθεντικά μας συναισθήματα».
Ένας «καθρέφτης» συναισθημάτων