ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Jah Shaka: Πέθανε ο πρωτεργάτης της dub και της reggae

 Ο πρωτοπόρος του Dub και της reggae Τζα Σακά πέθανε, σύμφωνα με αναρτήσεις στενών φίλων και συνεργατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ακριβής ηλικία του και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο τραγουδιστής, παραγωγός και ιδιοκτήτης δισκογραφικής, γνωστός και ως Zulu Warrior, ήταν στο τιμόνι της κουλτούρας του sound system στο Λονδίνο, κυκλοφορώντας μερικούς από τους πιο σημαντικούς δίσκους της σκηνής.

Με τα πνευματικά μηνύματά του και τους ήχους του, ο Shaka έγινε σεβαστός από μουσικούς και χορευτές σε μια σειρά ειδών και πολιτισμών. Συνέχισε να εμφανίζει και να περιοδεύει το σύστημά του μέχρι το θάνατό του, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Shaka μετακόμισε στο Λονδίνο από την Τζαμάικα ως παιδί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως μέρος της γενιάς Windrush. Για αυτόν και τους συγχρόνους του, η μουσική ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την προσαρμογή στο εχθρικό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν.

 

«Όταν οι άνθρωποι έφευγαν από την Αφρική για την Καραϊβική, το μόνο που μπορούσαν να φέρουν μαζί τους ήταν η μουσική τους, τα τραγούδια τους και οι αναμνήσεις τους από το σπίτι τους. Έτσι, με τα χρόνια, αυτό ήταν το μόνο που είχαν οι άνθρωποι για να τους κρατήσουν ενωμένους», είπε σε μια διάλεξη του Red Bull Music Academy το 2014.

«Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 στο Λονδίνο, γίνονταν πάρτι στο σπίτι – 50, 60 άτομα με μόνο πικάπ. Βοήθησε τις οικογένειες να γνωρίσουν άλλες οικογένειες, κάτι που ήταν σημαντικό καθώς αυτό ήταν το μόνο που είχαν οι άνθρωποι για να τους κρατήσουν ενωμένους».