Πλέον βυθίζεστε στο απόλυτο σκοτάδι και για τους περισσότερους ανθρώπους, ο φόβος πιθανότατα επικρατεί.
Μία από τις πιο συχνές φοβίες στα μικρά παιδιά είναι ο τρόμος του σκοταδιού. Ακόμα και ενήλικες δηλώνουν ότι έχουν φοβία στο σκοτάδι και αποφεύγουν να μένουν μόνοι σε σκοτεινά μέρη ή να κοιμούνται σε πλήρως σκοτεινό σπίτι.
Γιατί όμως αυτή η φοβία είναι τόσο έντονη που σε πολλούς φτάνει σε επίπεδα να διαταράσσει την καθημερινότητά τους;
Λένε ότι γεννιόμαστε με δύο έμφυτους φόβους. Τον φόβο της πτώσης και των δυνατών θορύβων.
Ο φόβος της πτώσης είναι ένα ένστικτο απαραίτητο για την επιβίωση πολλών ειδών. H άμεση αντίδραση σε ένα δυνατό θόρυβο, ονομάζεται «ακουστικό αντανακλαστικό ξαφνιάσματος», είπε ο Seth Norrholm, μεταφραστικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Emory. Ο Norrholm εξήγησε ότι αν ένας ήχος είναι αρκετά δυνατός «θα σκύψετε το κεφάλι σας. Οι δυνατοί θόρυβοι συνήθως προκαλούν έκπληξη. Αυτό το κύκλωμα είναι έμφυτο». Είναι μια απάντηση που έχουμε, που σηματοδοτεί ότι κάτι επικίνδυνο μπορεί να βρίσκεται στη γωνία.
Οποιοσδήποτε άλλος φόβος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωή μας, είναι φόβος που αποκτάται βάσει των εμπειριών μας.
«Ο φόβος είναι σαν τον πόνο. Ο φόβος είναι εκεί για να μας προστατεύει από πιθανή βλάβη», υποστηρίζει ο Martin Antony, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryerson στο Τορόντο. «Έτσι αυτός ο φόβος μας κάνει πιο προσεκτικούς για πιθανούς κινδύνους».
Φοβόμαστε αυτό που δεν μπορούμε να δούμε
Προϊστορικά, οι άνθρωποι θα κινδύνευαν περισσότερο να δεχτούν επίθεση από αρπακτικά ή από εχθρούς όταν βρίσκονταν στο σκοτάδι, είπε. Μέσω της εξέλιξης, οι άνθρωποι έχουν επομένως αναπτύξει μια τάση να φοβούνται το σκοτάδι.
«Στο σκοτάδι, η οπτική μας αίσθηση εξαφανίζεται και δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε ποιος ή τι είναι γύρω μας. Βασιζόμαστε στο οπτικό μας σύστημα για να μας προστατεύσει από το κακό», είπε ο Antony. «Το να φοβάσαι το σκοτάδι είναι ένας φόβος προετοιμασίας».
Σύμφωνα με την Leatrice Eiseman, ειδική στα χρώματα και εκτελεστική διευθυντρια του Pantone Color Institute «το άγνωστο» είναι μια εγγενής σχέση που έχουν υιοθετήσει οι άνθρωποι με το μαύρο χρώμα, καθώς τους εμποδίζει να δουν διαφορετικά σχήματα και πιθανές απειλές.
«Το πώς βλέπουμε τα χρώματα στη φύση έχει τόσο σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή», είπε. «Και ξέρουμε ότι από την αρχή του χρόνου, το μαύρο είναι το χρώμα της νύχτας και είναι το χρώμα που θα μπορούσε να κρύψει οποιεσδήποτε άθλιες πράξεις που θα μπορούσαν να διαπράξουν κάτω από το κάλυμμα του σκότους».
«Αυτή η ιδέα είναι αποτυπωμένη σε εμάς από την εποχή που είμαστε παιδιά. Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, είμαστε πλέον σε θέση να ανάβουμε το φως και να συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε ακόμη και τη νύχτα».
Όταν ο φόβος γίνεται φοβία
«Αν και ο φόβος είναι φυσικός, μπορεί να αποτελεί πρόβλημα αν γίνει υπερβολικός», τόνισε ο Dr. Antony. «Πολλοί από εμάς μπορεί να νιώθουμε έναν έντονο φόβο ενώ είμαστε μόνοι μας τη νύχτα σε ένα επικίνδυνο μέρος της πόλης, αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο να νιώθουμε έτσι σε μια σκοτεινή κρεβατοκάμαρα».
Ο υπερβολικός φόβος για το σκοτάδι μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
Μπορεί να προέρχεται από μια αρνητική εμπειρία, όπως μία επίθεση σε σκοτεινό μέρος. Ή μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο απλό όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου.
Αυτός ο φόβος μπορεί στη συνέχεια να γίνει φοβία – συγκεκριμένα γνωστή ως νυκτοφοβία – όταν αρχίζει να παρεμβαίνει στις σχέσεις, την εργασία ή την ικανότητα να κάνουν πράγματα στην καθημερινότητα. Εάν κάποιος δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι του τη νύχτα, αυτό πιθανότατα θα κατηγοριοποιηθεί ως φοβία.
Έτσι υπάρχουν κάποια «σωσίβια ασφαλείας» σύμφωνα με τον Dr. Antony που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας. Κάποιο φως νυκτός, ή το να αφήνουμε αναμμένο ένα μικρό φως σε άλλο δωμάτιο με ανοιχτή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας μας βοηθά να νιώθουμε προστατευμένοι και πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητά μας.
Διατίθενται επίσης θεραπείες, βαθμιαίας και επανειλημμένης έκθεσης στο αντικείμενο φοβίας. Οι επαγγελματίες ταξινομούν τους ασθενείς τους και δημιουργούν μια λίστα με τις καταστάσεις που φοβούνται και στη συνέχεια εκτίθενται σε κάθε φόβο μέχρι να μην φοβούνται πλέον. Με κάθε έκθεση στον φοβογόνο παράγοντα, θα αισθάνεστε και πιο σίγουροι καθώς η φοβία αρχίζει να χάνει τη δύναμή της.
«Αν κοιμούνται με φως νυκτός, για παράδειγμα, μπορεί να τους ζητήσουμε να αγοράσουν ένα με ελαφρώς χαμηλότερο φωτισμό» είπε.
Αλλά ακριβώς όπως το μαύρο χρώμα μπορεί να φέρει φόβο στους περισσότερους, σε κάποιους άλλους μπορεί να προσφέρει ασφάλεια.
«Νομίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι το σκέφτονται ως ένα είδος χρώματος που όταν τους περιβάλλει στη μόδα τουλάχιστον τους δίνει έναν ορισμένο βαθμό ασφάλειας», είπε η Eiseman. «Μπορούν κάπως να ξεθωριάσουν στις σκιές».
Κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει μια αμφιθυμία ενσωματωμένη στο μαύρο. Εναπόκειται στο άτομο είτε να φοβηθεί αυτό που κρύβεται στο σκοτάδι είτε να γίνει ένα με αυτό.