ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ο ρόλος της τηλεϊατρικής στην σεξουαλική υγεία

 Η τηλεϊατρική μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να συζητήσετε τα σεξουαλικά προβλήματα με τον γιατρό σας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη εσείς και ο γιατρός σας συζητάτε μέσω διαδικτύου με την χρήση υπολογιστή, tablet ή smartphone. Η διάδραση αυτή λαμβάνει χώρα σε ασφαλή πλατφόρμα εξασφαλίζοντας το απόρρητο της συνομιλίας.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες βίντεο –αν το επιθυμείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου, e-mail, ή μηνύματος κειμένου, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τις δυνατότητες της πλατφόρμας επικοινωνίας.

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν την τηλεϊατρική για μια σειρά από σεξουαλικές ανησυχίες.

Μπορείτε για παράδειγμα να συζητήσετε:

  • Τις φαρμακευτικές αγωγές που τυχόν λαμβάνετε
  • Να συζητήσετε την μετεγχειρητική σας πορεία
  • Να κάνετε συνεδρίες sex therapy

Και πολλά ακόμη.

Οι τηλεδιασκέψεις είναι βολικές ∙ δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε στο ιατρείο, κάτι που μπορεί να είναι πολύ εξυπηρετικό αν ζείτε μακριά από το γραφείο του γιατρού σας.

Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε το ραντεβού σας οπουδήποτε έχετε σύνδεση στο ίντερνετ, όπως στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας.

Παρόλα αυτά η τηλεϊατρική παρουσιάζει και ορισμένα εγγενή μειονεκτήματα:

  • Το πιο βασικό είναι πως δεν είναι εφικτό να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες υγείας απομακρυσμένα. Αν χρειάζεται φυσική εξέταση, εργαστηριακοί έλεγχοι ή απεικονιστικές εξετάσεις θα πρέπει να προγραμματίσετε μια συνάντηση από κοντά.
  • Η ασφάλεια αποτελεί έναν ακόμα προβληματισμό. Αν και οι παροχείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι συνδέσεις με τους ασθενείς να είναι απολύτως ασφαλείς, στον κόσμο του διαδικτύου οι παραβιάσεις αποτελούν πάντα μια πραγματικότητα.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο
έπακρο τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής:

  • Ζητήστε συγκεκριμένες οδηγίες: Το γραφείο του γιατρού θα σας καθοδηγήσει λεπτομερώς, όμως μην διστάσετε να εκφράσετε οποιαδήποτε τυχόν απορία σας. Επίσης ρωτήστε για πιθανές εναλλακτικές αν η σύνδεσή σας διακοπεί.
  • Χρησιμοποιείστε σταθερή διαδικτυακή σύνδεση: Αν η σύνδεσή σας στο ίντερνετ δεν είναι καλή, πραγματοποιήστε την τηλεδιάσκεψη από μια διαφορετική τοποθεσία. Μην ξεχάσετε να φορτίσετε (ή να συνδέσετε στο ρεύμα) την συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος με επαρκή φωτισμό. Καλό θα ήταν να ελέγξετε τον ήχο και την κάμερα της συσκευής σας πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τους περιφερειακούς θορύβους όπως την τηλεόραση ή συνομιλίες τρίτων.
  • Θυμηθείτε την ιδιωτικότητα! Να σκέφτεστε ότι άλλοι άνθρωποι μπορεί να ακούν την συζήτησή σας, ανάλογα με το που βρίσκεστε. Αν αυτό σας ανησυχεί, προσπαθήστε να βρείτε μια πιο απομονωμένη τοποθεσία. Η χρήση ακουστικών μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.
  • Έχετε κοντά σας ό, τι μπορεί να χρειαστείτε. Αν ο γιατρός σας χρειάζεται συγκεκριμένες πληροφορίες όπως π.χ. το βάρος σας ή τα επίπεδα του σακχάρου σας, κάντε τις μετρήσεις πριν την τηλεδιάσκεψη και καταγράψτε τα αποτελέσματα σε ένα χαρτί που θα έχετε κοντά σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να γράψετε τις ερωτήσεις σας εκ των προτέρων για να τις θέσετε στον γιατρό και να έχετε χαρτί κοντά σας καθώς μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε σημειώσεις κατά την διάρκεια της συνομιλίας.

https://andrologia.gr/