ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Ο ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2023/2024

 



Γιώργος Λάλας

Ο φετινός Πιερικός πρόκειται να αγωνιστεί πανελλαδικά, για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής (κατά πάσα πιθανότητα στον 2ο όμιλο με τις ομάδες της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδος και της Ηπείρου) και για το Κύπελλο ως Κυπελλούχος της ΕΠΣ Πιερίας.

Είναι η δεύτερη συνεχομένη χρονιά που αγωνίζεται ως ερασιτεχνικό σωματείο, μετά τον περσινό άδοξο υποβιβασμό της ΠΑΕ Πιερικός 1961 από το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

Ωστόσο στην περίπτωσή του υπάρχει το παράδοξο (το οποίο ίσως και να μην υπάρχει όμοιό του προηγούμενο) κι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΣΦΚ Πιερικός 1961 η οποία ιδρύθηκε το 2020 (από την τελευταία ανόδο της ομάδας στα επαγγελματικά πρωταθλήματα) παραμένει ενεργή χωρίς να έχει τεθεί άμεσα σε καθεστώς εκκαθάρισης (όπως αυτοδίκαια προβλέπεται από τον αθλητικό νόμο).

Κατόπιν της περσινής δήλωσης συμμετοχής του Ερασιτέχνη Πιερικού στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, η ΠΑΕ όφειλε λοιπόν, είτε δια της πλευράς του προέδρου της, είτε δια της πλευράς του εκπροσώπου της μεγαλομετόχου εταιρείας «Λυδία», να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των Μετόχων για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και την εκκαθάριση της ΠΑΕ με τον διορισμό εκκαθαριστή ή εκκαθαριστών.

Εντούτοις, καμιά από τις δύο πλευρές της ΠΑΕ δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκλησης ΓΣ, ενώ πρόσφατα δεχτήκαμε την πληροφορία ότι η τύχη της επιδιωκόμενης εκκαθάρισης κρίθηκε (ή αναμένεται να κριθεί) ενώπιον της δικαιοσύνης, πληροφορία η οποία εάν είναι αληθής, τότε αναδεικνύει τις ευκόλως εννοούμενες διαφορές ανάμεσα στις δύο πόλους της ΠΑΕ.

Ορισμένα από τα δεδομένα του φετινού Κυπέλλου, όπως αναφέρονται στην προκήρυξη της ΕΠΟ, είναι τα ακόλουθα:
Για την περίοδο 2023 – 2024 οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων συμμετοχής καθώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων της κάθε φάσης θα ανακοινωθούν από την Διοργανώτρια στις αρχές Ιουλίου της αγωνιστικής περιόδου.
2. Η Δήλωση πρέπει να συνοδεύεται:
α) από το σχετικό παράβολο που καθορίσθηκε ως εξής:
• Για τις ομάδες της Super League: 5.000€
• Για τις ομάδες της Super League 2: 4.000€
• Για τις Κυπελλούχες Ομάδες των Ε.Π.Σ. : 300€
ε) Δεν γίνονται δεκτές δηλώσεις συμμετοχής στο Κύπελλο από ομάδες (Π.Α.Ε. ή σωματεία) που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους (που προκύπτουν είτε από χρηματικές ποινές είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία) προς την Ε.Π.Ο. και τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, όπως ορίζεται στο άρθρο 23 του πειθαρχικού κώδικα και στο άρθρο 7 παρ. 3 (ε) του ΚΑΠ.
Ενδεχόμενες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι ισχυρές
.

Επίσης, σύμφωνα με την από 29/6/2023 επίσημη ανακοίνωσή της ΕΠΟ, η Εκτελεστική της Επιτροπή εκτός των άλλων «ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής Διοργανώσεων για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. Σύμφωνα με αυτή, την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τέσσερις (4) ομίλους και θα προβιβάζονται στην ανώτερη κατηγορία οι πρωταθλήτριες ομάδες του κάθε ομίλου, δηλαδή τέσσερις (4) ομάδες. Θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα συνολικά τριάντα (30) ομάδες, απευθείας θα υποβιβασθούν οι επτά (7) τελευταίες ομάδες του κάθε ομίλου, εάν και εφόσον ο αριθμός των ομάδων κάθε ομίλου θα είναι 18. Επιπλέον θα υποβιβασθούν δυο (2) ομάδες που θα προκύψουν ως εξής: Μια (1) ομάδα – η ηττημένη – που θα προκύψει από αγώνα μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 11η θέση στον 1ο και 2ο όμιλο και μία (1) ομάδα – η ηττημένη – που θα προκύψει από αγώνα μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 11η θέση στον 3ο και 4ο όμιλο. Οι πιο πάνω αγώνες μπαράζ θα διεξαχθούν σε ουδέτερα γήπεδα, θα είναι μονοί και αν στην κανονική διάρκεια λήξουν ισόπαλοι θα υπάρξει ημίωρη παράταση και αν στην ημίωρη παράταση δεν προκύψει νικητής θα ακολουθήσει διαδικασία των πέναλτι για την ανάδειξη του νικητή. Συνολικά θα υποβιβαστούν τριάντα (30) ομάδες».

Συμπερασματικά, εάν όντως συντρέχει ζήτημα διπλοπροσωπίας του Πιερικού (δηλαδή ενεργός Ερασιτέχνης και ενεργή ΠΑΕ), αυτό ενδεχόμενα να έχει αντίκτυπο στην έγκαιρη εκπλήρωση των τρεχουσών υποχρεώσεων της ομάδας και είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα φανεί, φτάνει να μην είναι πολύ αργά για τον ίδιο τον αγαπημένο μας, πλην πολύπαθο, Σύλλογο.

Στην 1η φώτο είναι η εικόνα ΓΕΜΗ της υπό εκκαθάριση ΠΑΕ των Ντούμου, Ελευθεριάδη, Παπαδόπουλου, η οποία εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί.

Στην 2η φώτο είναι η εικόνα ΓΕΜΗ της ΠΑΕ των Κουκοδήμου, Νατσιάβα, Καπετανάκη, η οποία είναι μέχρι σήμερα είναι ενεργή, ενώ έπρεπε να είναι υπό εκκαθάριση, όπως η προηγούμενη ΠΑΕ.

Ερώτηση: Πότε είναι οι δημοτικές εκλογές...❓