Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως πότε είχε η γυναίκα για πρώτη φορά περίοδο και αν δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος. Η μόνη περιβαλλοντική τοξίνη που συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών είναι ο αμίαντος.
Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο των ωοθηκών δεν έχει κάποιο γονίδιο υψηλού κινδύνου ή έκθεση στον αμίαντο, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ εντόπισαν 497 γυναίκες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών. Στη συνέχεια δημιούργησαν μία άλλη ομάδα 897 γυναικών χωρίς καρκίνο των ωοθηκών.
Πήραν ένα λεπτομερές ιστορικό για κάθε δουλειά που είχαν κάνει οι γυναίκες, που εργάστηκαν και για πόσο καιρό. Κάθε επάγγελμα καταχωρήθηκε ανάλογα με το σύνολο έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (πχ καλλυντικά ταλκ, αναθυμιάσεις στο μαγείρεμα, σκόνη βαμβακιού). Φυσικά, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα και για άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο των ωοθηκών δεν έχει κάποιο γονίδιο υψηλού κινδύνου ή έκθεση στον αμίαντο, επομένως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.
Μετά εξέτασαν το ποσοστό του καρκίνου των ωοθηκών ανά επάγγελμα και την έκθεση σε επιβαρυντικούς παράγοντες που υπάρχει στο κάθε το επάγγελμα, λαμβάνοντας υπόψη και διαφορές όπως πχ το πόσες φορές είχε μείνει έγκυος η κάθε γυναίκα.
Ποια είναι τα «επικίνδυνα» επαγγέλματα για καρκίνο των ωοθηκών
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κομμώτριες και οι αισθητικοί που ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 10 χρόνια, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών από τις γυναίκες που δεν είχαν εργαστεί ποτέ ως κομμώτριες.
Μελέτες έχουν δείξει υψηλότερα ποσοστά διαφόρων μορφών καρκίνου στις κομμώτριες, πιθανώς λόγω των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται σε συνεχή βάση.
Στη λίστα των επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών ήταν και οι λογίστριες. Η απασχόληση για 10 ή περισσότερα χρόνια με τη λογιστική συνδέθηκε με διπλασιασμό του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών και η εργασία στον κατασκευαστικό τομέα με σχεδόν τριπλασιασμό.
Υπάρχουν παράγοντες που είναι μοναδικοί για τις λογίστριες (και θα άξιζε τον κόπο να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας) όπως πιθανώς η έκθεση σε πτητικές οργανικές ουσίες από εκτυπωτές στον αέρα του γραφείου ή απλώς το γεγονός ότι είναι μία καθιστική δουλειά γραφείου.
Οι γυναίκες που εργάζονται στους τομείς πωλήσεων, λιανικής, ένδυσης και κατασκευών μπορεί επίσης να είναι ευάλωτες, ενώ η υψηλή έκθεση σε συγκεκριμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης ταλκ, της αμμωνίας, των προωθητικών αερίων, της βενζίνης και των λευκαντικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Η πολύχρονη εργασία στη βιομηχανία ένδυσης, συμπεριλαμβανομένου του κεντήματος, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών κατά 85%, ενώ η εργασία στον τομέα πωλήσεων με αύξηση 45% και στη λιανική 59%.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είχαν κάνει μικρότερη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών και είτε είχαν λιγότερα παιδιά είτε δεν είχαν γίνει μητέρες, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτοί θεωρούνται από τους ερευνητές, ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.
Αύξηση του κινδύνου κατά 40% παρατηρήθηκε στις γυναίκες που είχαν για περισσότερα από 8 χρόνια εκτεθεί σε 18 διαφορετικούς παράγοντες, που περιλαμβάνουν το ταλκ, την αμμωνία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, οργανικές βαφές μαλλιών και χρωστικές ουσίες, προωθητικά αέρια, βενζίνη και λευκαντικά.
https://oem.bmj.com/content/early/2023/06/01/oemed-2022-108557?rss=1