ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Νέες εκκενώσεις οικισμών στην Αλεξανδρούπολη

 Πέντε ακόμα οικισμοί εκκενώνονται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τους οικισμούς Μοναστηράκι, Δορίσκος, Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Άβαντας οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να απομακρυνθούν προς Φέρες και Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο να εντοπίζεται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός, προς Μοναστηράκι και Δορίσκο. Το δεύτερο κινείται ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης. Και το τρίτο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Π.Υ., στην περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Αυτή την ώρα, δύσκολη είναι η κατάσταση στη Νίψα, καθώς οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τον οικισμό ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό είναι κλειστοί, ενώ πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση. Να σημειωθεί ότι παραμένει χωρίς νερό η Νίψα.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην Αμφιτρίτη, όπου τυλίχθηκαν στις φλόγες το νεκροταφείο, αλλά και σπίτια. Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα Λουτρά καθώς υπάρχουν έντονες αναζωπυρώσεις όπως επίσης και στο Μαΐστρο όπου η φωτιά έχει φτάσει στο ρέμα.

Όπως αναφέρεται από το Αρχηγείο του Π.Σ., έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου, με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας και έχει δημιουργηθεί φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Στο άλλο μέτωπο που είναι προς την πλευρά του Δωρικού, υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία να διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

Την ίδια ώρα, νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ λόγω του μετώπου που μαίνεται στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Το νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης

Στις 13:04, νέο μήνυμα του 112 εστάλη προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, ώστε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς. Το μήνυμα αναφέρει: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Η δορυφορική εικόνα του «Copernicus» για την πυρκαγιά

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus» παρουσιάζει, μέσω δορυφορικής εικόνας, τις περιοχές που έχουν καεί και τα σημεία στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα:

Αλεξανδρούπολη

Στρατός, Αστυνομία και εθελοντές συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

  • 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
  • 1 PZL,
  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα
  • και οχήματα γενικής χρήσεως.