ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Τι είναι η ωορρηξία;

 


Η ωορρηξία είναι η φάση του κύκλου του έμμηνου κύκλου κατά την οποία μία από τις ωοθήκες ελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο στην σάλπιγγα, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο για να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο. Συνήθως συμβαίνει γύρω στην 14η ημέρα του κύκλου ή δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εμμηνόρροιας, λαμβάνοντας υπόψη έναν κύκλο διάρκειας 28 ημερών.

Η ωορρηξία είναι η πιο γόνιμη φάση του κύκλου μιας γυναίκας. Αυτό σημαίνει ότι είναι η περίοδος όπου η εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν το άτομο έχει ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις. Το ωάριο που απελευθερώνεται κατά την ωορρηξία επιβιώνει περίπου 12 έως 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι το παράθυρο ευκαιρίας για τη σύλληψη είναι σχετικά μικρό. Ωστόσο, τα σπερματοζωάρια μπορούν να επιβιώσουν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα για αρκετές ημέρες, επεκτείνοντας έτσι την γόνιμη περίοδο σε περίπου 5-7 ημέρες πριν από την ωορρηξία.

Η παρακολούθηση της ωορρηξίας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την παρακολούθηση της ωορρηξίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός ημερολογίου, του ελέγχου της σύστασης των κολπικών σας εκκρίσεων, του ελέγχου της σωματικής θερμοκρασίας ή της χρήσης ενός τεστ ωορρηξίας.

Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας και γίνεται διάφανες και ολισθηρές κατά την ωορρηξία, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η πορεία των σπερματοζωαρίων μέσω του τράχηλου της μήτρας και των σαλπιγγών ώστε να συναντήσουν το ωάριο. 

Η βασική θερμοκρασία του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας, τείνει να αυξάνεται ελαφρώς μετά την ωορρηξία λόγω αυξημένης έκκρισης της ορμόνης προγεστερόνης. Η παρακολούθηση της σωματικής σας θερμοκρασίας με ένα θερμόμετρο κατά τη διάρκεια μερικών μηνών μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το μοτίβο της ωορρηξίας σας.

Τέλος, τα τεστ ωορρηξίας λειτουργούν όπως τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι μέσω της ούρησης στο αντιδραστήριο που υποδεικνύει εάν είστε σε ωορρηξία ή όχι. Αυτά τα τεστ ανιχνεύουν το επίπεδο της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στα ούρα σας ∙ η αύξηση των επιπέδων αυτής της ορμόνης λαμβάνει χώρα πριν την ωορρηξία.

Άλλα σημάδια ή συμπτώματα της ωορρηξίας περιλαμβάνουν ευαίσθητο στήθος, πρήξιμο, ήπιους πόνους στην περιοχή της λεκάνης, αλλαγές στη διάθεση και/ή αυξημένη σεξουαλική ορμή. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα ωορρηξίας.

Συνολικά, η ωορρηξία είναι η στιγμή στον κύκλο όπου απελευθερώνεται ένα ώριμο ωάριο από τις ωοθήκες, έτοιμο για γονιμοποίηση. Η κατανόηση πότε συμβαίνει η ωορρηξία μπορεί να είναι χρήσιμη για τις γυναίκες που ελπίζουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Οι ενδείξεις της ωορρηξίας και/ή η χρήση ενός τεστ ωορρηξίας μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να παρακολουθεί το παράθυρο της γονιμότητάς του και να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

https://andrologia.gr/