ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Σε άνοδο κρούσματα περίεργων βακτηρίων στις ΗΠΑ που τρώνε την σάρκα…

 ΗΠΑ: Ένα «σαρκοφάγο βακτήριο» που ονομάζεται Vibrio vulnificus έχει γίνει πρωτοσέλιδο στις αμερικάνικες σελίδες, με ειδήσεις για θανάτους και ασθενείς που πρέπει να ακρωτηριάσουν άκρα για να ελέγξουν τη μόλυνση.

Ενώ το βακτήριο είναι πιο εμφανές στις πολιτείες των Νότου, τους τελευταίους μήνες, τα κρούσματα εξαπλώθηκαν προς τα βόρεια, με κρούσματα στη Νέα Υόρκη, τη Βόρεια Καρολίνα και το Κονέκτικατ.Τι είναι λοιπόν το Vibrio vulnificus τρώει την σάρκα όπως στις ταινίες τρόμου;

Το Vibrio vulnificus είναι ένας τύπος των λεγόμενων σαρκοφάγων βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις από αυτό το βακτήριο είναι σπάνιες αλλά αυξάνονται.

Η μικροβιολόγος και διακεκριμένη καθηγήτρια Rita Colwell από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η οποία μελετά τα βακτήρια Vibrio εδώ και 50 χρόνια, είπε ότι τα κρούσματα λοιμώξεων έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Περίπου 150 έως 200 περιπτώσεις λοιμώξεων από V. vulnificus αναφέρονται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κάθε χρόνο. Περίπου το 20 τοις εκατό των μολυσμένων πεθαίνουν μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση.

Το Vibrio vulnificus ευδοκιμεί σε ζεστά, αλμυρά και υφάλμυρα νερά. Ως εκ τούτου, οι μολύνσεις από V. vulnificus είναι πιο συχνά αναφερόμενες σε πολιτείες του Κόλπου όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα, ο Μισισιπής, η Αλαμπάμα και ιδιαίτερα η Φλόριντα, η οποία έχει μία από τις μεγαλύτερες ακτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Οι γιατροί κατά μήκος της ακτής του Κόλπου ήταν εξοικειωμένοι με αυτή τη μόλυνση. Αλλά τώρα που το Vibrio ανεβαίνει στην ανατολική ακτογραμμή, νομίζω ότι οι γιατροί εκεί – ιδιαίτερα αυτοί που εργάζονται στα επείγοντα – πρέπει να μάθουν περισσότερα για αυτήν τη μόλυνση”, δήλωσε ο Δρ. Ο William Schaffner, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και πολιτικής υγείας στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, δήλωσε στους The Epoch Times.

Μεταξύ 1992 και 2022, τα κρούσματα μόλυνσης από V. vulnificus πενταπλασιάστηκαν στη Φλόριντα και οκταπλασιάστηκαν στις ανατολικές πολιτείες μεταξύ 1988 και 2018, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον Colwell.

Η εργασία διερεύνησε τα παράκτια ύδατα για V. vulnificus και V. parahaemolyticus, ένα συγγενικό βακτήριο στο ίδιο γένος, μετά τον τυφώνα Ian. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τυφώνες και οι πλημμύρες μπορεί να αυξήσουν τον επιπολασμό του V. vulnificus στα παράκτια ύδατα.

Δεδομένου ότι το V. vulnificus είναι σπάνιο στα παράκτια ύδατα, ο Colwell εξεπλάγη από τη συγκέντρωση του βακτηρίου που ανιχνεύθηκε σε δείγματα νερού. Ο τυφώνας Ian δημιούργησε ένα περιβάλλον που διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων Vibrio.

Πώς τα βακτήρια που τρώνε σάρκα τρώνε τη σάρκα

Συνήθως, εάν το δερματικό φράγμα είναι άθικτο, το βακτήριο δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του δέρματος.

Τα βακτήρια που τρώνε το δέρμα συνήθως διεισδύουν μέσω ενός σπασίματος στο φράγμα του δέρματος, όπως γρατζουνιές, κοψίματα ή πληγές, και προκαλούν γρήγορο θάνατο των ιστών καθώς απελευθερώνουν τοξίνες που διασπούν τους κοντινούς μύες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορούν επίσης να διεισδύσουν στο κοιλιακό τοίχωμα, στην περιπρωκτική και στη βουβωνική χώρα, συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού συμβάλλει επίσης στην επιδείνωση του μολυσμένου ιστού. Καθώς περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παρακολουθούν τους μολυσμένους ιστούς, η πίεση και ο αέρας συσσωρεύονται στους μύες, επιταχύνοντας περαιτέρω τον θάνατο των μυϊκών ιστών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτός ο γρήγορος θάνατος των ιστών ονομάζεται νεκρωτική απονευρωσίτιδα και δίνει την εντύπωση ότι το βακτήριο τρώει τη σάρκα.

Αρκετά άλλα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Ο πιο κοινός ένοχος πίσω από αυτή την πάθηση είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α. Η αύξηση των κρουσμάτων Vibrio vulnificus, ιδιαίτερα με αναφορές σε πολιτείες όπου κάποτε οι μολύνσεις ήταν σπάνιες, έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες υγείας και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν

Σύμφωνα με το CDC, κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης μένοντας μακριά από αλμυρό ή υφάλμυρο νερό όταν έχει πληγή από χειρουργική επέμβαση, τρύπημα ή τατουάζ.

Η πληγή θα πρέπει επίσης να καλύπτεται με έναν αδιάβροχο επίδεσμο εάν υπάρχει πιθανότητα να έρθει σε επαφή με αλμυρό νερό, υφάλμυρο νερό ή ωμά ή καλά μαγειρεμένα θαλασσινά και τους χυμούς τους.

Οι πληγές και τα κοψίματα θα πρέπει επίσης να πλένονται καλά με σαπούνι και νερό αφού έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα. Αν και αυτό μπορεί να μην αφαιρέσει όλα τα βακτήρια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού αριθμού βακτηρίων και να κάνει τις λοιμώξεις πιο διαχειρίσιμες, είπε ο Δρ Davies.

“Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια σπάνια κατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε υφάλμυρο νερό ή αλμυρό νερό θα είναι καλά”, είπε. Ωστόσο, οποιοσδήποτε με υποκείμενη ηπατική νόσο, διαβήτη, καρκίνο ή που βρίσκεται σε ανοσοκατεσταλμένη κατάσταση θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν έχει κοψίματα ή μώλωπες πριν μπει στο νερό.

Μαγειρέψτε καλά τα στρείδια πριν τα φάτε

Λιγότερο συχνά, το V. vulnificus μπορεί επίσης να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση μέσω της κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών και στρειδιών.

Το Vibrio parahaemolyticus αποτελεί την πλειοψηφία των τροφιμογενών λοιμώξεων μεταξύ των βακτηρίων Vibrio. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με Vibrio τείνουν να υποφέρουν για τρεις ημέρες με διάρροια, κράμπες στο στομάχι και εμετό πριν αναρρώσουν.Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από λοίμωξη του εντέρου. 

Πάνω από το 95 τοις εκατό των θανάτων από την κατανάλωση θαλασσινών προκαλούνται από το V. vulnificus.

Ωστόσο, οι υγιείς άνθρωποι συνήθως δεν αναπτύσσουν σοβαρή εντερική λοίμωξη από την κατανάλωση ωμά ή άψογα οστρακοειδή που έχουν μολυνθεί με Vibrio, είπε ο Δρ Schaffner.

Τα άτομα με ανοσοκαταστολή και τα άτομα με κίρρωση του ήπατος ή υψηλή συγκέντρωση σιδήρου στο αίμα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Για τα άτομα που αναπτύσσουν λοίμωξη του εντέρου, εάν η λοίμωξη δεν εξαλειφθεί, το βακτήριο μπορεί να διεισδύσει στην επένδυση του εντέρου στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις του αίματος.

«Αυτό δεν ενοχλεί τους φυσιολογικούς ανθρώπους [αλλά] τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα συμβουλεύονται να μην τρώνε ωμά στρείδια», είπε ο Δρ Schaffner.