ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Αλαζονεία, κυβιστήσεις, χάος και ούτε μια χαραμάδα ελπίδας

Αλαζονεία: Εντάξει, είπαμε παντοδύναμος, κυρίαρχος, χωρίς αντιπολίτευση, αλλά… μπάστα! Τα πράγματα πλέον είναι πολύ σοβαρά για να λέμε με τόση επιπολαιότητα και απερισκεψία, όπως, π.χ., ο «απαράδεκτος» Σπύρος Παπαδόπουλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πείσει!

Φυσικά, το θέμα μας δεν είναι ο «αριστερός» ηθοποιός που πείστηκε με μεγάλη ευκολία από τον πρωθυπουργό, αλλά ότι πληθαίνουν τα κρούσματα, τα επεισόδια και τα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η χώρα δεν απέχει πολύ από το να κινείται στον αυτόματο πιλότο και ότι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του, η κυβέρνηση γενικά συμπεριφέρονται με άκρατη αλαζονεία και αυταρχικότητα, και ζουν πέρα και έξω από την πραγματικότητα.

 – Η ακρίβεια γονατίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, και ο πρωθυπουργός μάς λέει ανερυθρίαστα -λες και ανακάλυψε την πυρίτιδα- ότι η μόνη λύση κατά της ακρίβειας είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων! Παίζει ή δεν παίζει με τον πόνο μας; Και γιατί, κ. πρωθυπουργέ, δεν προχωράτε σε γενναία αύξηση των μισθών και των συντάξεων, που να καλύπτει τον πληθωρισμό αλλά και τη χασούρα των τελευταίων ετών λόγω της ακρίβειας; Την ίδια στιγμή, λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως λειτουργεί και αποδίδει η μόνιμη μείωση των τιμών κατά 5%. Τι να μας κάνει όμως το 5%, όταν,  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αυξήσεις στα τρόφιμα φτάνουν μέχρι και το 60%, ενώ οκτώ στους 10 συμπολίτες μας αναγκάζονται να περικόψουν βασικά αγαθά; Είναι ή δεν είναι ολοφάνερη κοροϊδία;

– Εκλέχτηκε πρωθυπουργός και το 2019 και το 2023 με σημαία την ασφάλεια του πολίτη, όμως τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μόνο τις τελευταίες ημέρες τραυματίστηκε σοβαρά και χαροπαλεύει ο αστυνομικός των ΜΑΤ μετά τα επεισόδια με τους χούλιγκαν, χθες ένας 29χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ έχασε τη ζωή του και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά στην καταδίωξη, ενώ πριν από μόλις δύο μέρες τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς μπράβων της νύχτας στο Γκάζι, μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων πολιτών. Αν πάμε πιο πίσω, θα σταθούμε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες, αρκετές εκ των οποίων παραμένουν ανεξιχνίαστες. Επί των ημερών του, ακόμα και οι αστυνομικοί αντιδρούν πλέον στην πολιτική τους και αρνούνται να πάνε στα γήπεδα ή όπου αλλού…

– Πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στις αποδοχές των διοικητών των νοσοκομείων. Πλέον θα παίρνουν 5.121 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή γιατροί με 10 χρόνια υπηρεσίας παίρνουν 1.778 ευρώ. Και τι έκανε ο αθεόφοβος μετά τις αντιδράσεις των γιατρών; Ανακοίνωσε περιχαρής 20% αύξηση στην αποζημίωση των… εφημεριών τους! Προσοχή! Όχι στους μισθούς, αλλά στις εφημερίες. Είναι ή δεν είναι εμπαιγμός των γιατρών; Προφανώς και είναι! Και όχι μόνο αυτό! Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, πέρα και έξω από την πραγματικότητα της ζωής, έφτασε στο σημείο να πει -χωρίς να ντραπεί- ότι οι γιατροί μπορεί να μην παίρνουν καλούς μισθούς, αλλά έχουν εμπειρίες ζωής με τη δουλειά τους…

– Άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά για να κερδίσει την ψήφο των πολιτών, άλλα κάνει μετεκλογικά. Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβάλει κανέναν νέο φόρο και ξεγέλασε τους ελεύθερους επαγγελματίες για να υφαρπάξει την ψήφο τους, αξιοποιώντας και την «πατάτα» Κατρούγκαλου, αλλά τους χαράτσωσε κανονικά με τον τελευταίο νόμο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Επίσης, έλεγε ότι δεν θα νομιμοποιήσει μετανάστες -ακόμα και πριν από δύο μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για τις νομιμοποιήσεις μεταναστών-, σε μια προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων που βρίσκονται δεξιότερα της Ν.Δ. και, λόγω της απειλής τριών άλλων κομμάτων του χώρου αυτού, αλλά στη Βουλή ψήφισε τροπολογία που νομιμοποιεί 30.000, ίσως και πιο πολλούς. Το γεγονός το αναφέρουμε όχι για άλλον λόγο, αλλά γιατί, όπως και το προηγούμενο με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποδεικνύει τη διγλωσσία του κ. Μητσοτάκη.

– Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου πριν από μερικές μέρες είπε στη Βουλή ότι δεν πειράζει που με τις συγχωνεύσεις των σχολείων οι μαθητές θα περπατάνε μέχρι και δύο χιλιόμετρα για να πάνε για μάθημα, γιατί, λέει, «το περπάτημα κάνει καλό και οι γιατροί το συνιστούν». Δυστυχώς, παραμένει στη θέση της!

Ούτε μια χαραμάδα ελπίδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει μπει ποτέ σε ένα σούπερ μάρκετ έχοντας ένα τελευταίο 50άρικο στην τσέπη να ψωνίσει για το σπίτι Σαββατοκύριακο. Η λογική στην οποία ποτίστηκε από τις Γερμανίδες γκουβερνάντες του, από τα χρόνια που εφταμηνίτικο ακόμα ήταν πολιτικός κρατούμενος, τον έμαθε να περιφρονεί τις ανάγκες της πλέμπας. Για τον ίδιο και τους ομοίους του που δεν μόχθησαν ποτέ και για τίποτε στην άχαρη ζωή τους η φτώχεια των ανθρώπων είναι μοίρα. Τους αξίζει μονάχα το περιθώριο.

Φαίνεται φυσιογνωμικά αυτό στην απέχθεια με την οποία αντιμετωπίζει τον λαό όσες φορές βρίσκεται στην ανάγκη να έρθει σε σωματική επαφή μαζί του. Τραβάει ζεματισμένος και με αποστροφή το χέρι του, λες και φοβάται μην του το κλέψουν και απωθεί τους ανθρώπους, καρφιτσώνοντας ένα παγωμένο και συμπλεγματικά εχθρικό χαμόγελο που αναχαιτίζει κάθε εγκάρδια διάθεση.

Θα είχε ενδιαφέρον αν τον ρωτούσε κάποιος κανονικός δημοσιογράφος, όχι από αυτούς που βγάζουν μεροκάματο συνωστιζόμενοι ατιμωτικά στην εξώπορτα του Μαξίμου, ποιο χρώμα έχει διαλέξει στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Να μας πει, αδερφέ, τι καίει στο φτωχικό του ο ανεπάγγελτος γόνος, που δηλώνει κάθε χρόνο στο «πόθεν έσχες» μια περιουσία που δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει σε ένα προηγμένο κράτος όπως η Γαλλία.

Απορίας άξιον, οι «μένουμε Ευρώπη» δεν εντυπωσιάζονται, άραγε, από το γεγονός ότι στη Γαλλία συχνά πυκνά πρόεδροι και πρωθυπουργοί της χώρας στήνονται στο εδώλιο για φορολογικές και άλλες παραβάσεις, ενώ στην ελληνική μπανανία ζάπλουτοι πολιτικοί με αδιευκρίνιστη περιουσία, όπως… κακή ώρα ο Μητσοτάκης, αδιαφορούν επιδεικτικά για την ακρίβεια, ενώ οι ίδιοι και τα βλαστάρια τους δεν ξέρουνε τι πάει να πει ανάγκη;

Γιατί τσαλαβουτάει στα ρηχά η αντιπολίτευση και δεν βάζει θέμα να ελεγχθούν τα οικονομικά των πολιτικών από τη Μεταπολίτευση; Είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και πανηγυρικά («η κούρβα το γεβέντισμα πανηγυράκι το ‘χει» λέγαν οι παλιοί…), προτού αφυδατωθεί με απανωτές διαδικαστικές μανούβρες από την πλειοψηφία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και περιέλθει στη λήθη του χρόνου.

Οδηγούν όλοι αυτοί οι πολιτικά αχρείοι, με επικεφαλής τον σημερινό ανήμπορο πρωθυπουργό, που ικανοποιεί σκυφτός τις ορέξεις του Ερντογάν, μια χώρα κουρασμένη από το ίδιο της το μέλλον. Μεταπολιτευτικά η πατρίδα δεν γνώρισε ποτέ μια τέτοια πολιτική θεομηνία. Εθίστηκε από το διαβρωτικό ήθος αυτών που κυβερνάνε με το 22% στην παραίτηση και σε μια ζωή χωρίς προσδοκίες, που συντηρείται από εξευτελιστικές για αξιοπρεπείς πολίτες μικροπαροχές, την ώρα που το τραπέζι είναι στρωμένο για τη φαμίλια (με τη σικελική έννοια ο όρος) και τους ανθρώπους της που λυμαίνονται με ακόρεστη βουλιμία και φαυλότητα το δημόσιο χρήμα.

Είναι τόσο μεγάλη η απουσία της ελπίδας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, ώστε μοιάζουμε σαν τους αναβάτες στα αλογάκια του λούνα παρκ, που κινούνται αενάως στους κύκλους μιας μετέωρης αδιαφορίας.