ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Καταπολέμηση μύθων: Σεξουαλική υγεία και παρανοήσεις

 


Για κάτι τόσο πανταχού παρόν όσο το σεξ – σχεδόν όλοι όσοι διαβάζουν αυτό το κείμενο έχουν έρθει στον κόσμο εξαιτίας του – υπάρχει πολλή μυστικότητα που το καλύπτει. Ορισμένοι μύθοι γύρω από αυτό το θέμα φαίνεται να είναι και μακροχρόνιοι και επίμονοι, παρά την ελεύθερη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με αυτό.

Πώς να μη μείνετε έγκυος

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να νομίζουν ότι αν μια κοπέλα παίρνει αντισυλληπτικά από το στόμα («το χάπι»), αυτή και ο σύντροφός της δεν θα κολλήσουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Αυτό είναι λάθος. Το χάπι μπορεί να προστατεύσει από την εγκυμοσύνη (σε μεγάλο βαθμό), αλλά το προφυλακτικό είναι επίσης απαραίτητο για να αποφευχθούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σημειώστε ότι το τράβηγμα του πέους πριν από την εκσπερμάτιση δεν είναι ένας αλάνθαστος τρόπος πρόληψης της εγκυμοσύνης, ούτε θα αποτρέψει τα ΣΜΝ, τα οποία εξαρτώνται από την ποσότητα της επαφής δέρμα με δέρμα και όχι μόνο από την επαφή με το σπέρμα.

Αν ένα μόνο προφυλακτικό προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την εγκυμοσύνη, δύο θα πρέπει να είναι καλύτερα, σωστά; Και πάλι, όχι, επειδή δύο προφυλακτικά είναι συχνά πιο δύσκολο να εφαρμοστούν σωστά και η επιπλέον τριβή μεταξύ τους μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει το σπάσιμο του προφυλακτικού και να αυξήσει τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Και δεν είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε προφυλακτικά σε αυτοκίνητα, πορτοφόλια κ.λπ. καθώς είναι κατασκευασμένα από υλικό που διασπάται με την έκθεση στη θερμότητα και την τριβή. Η προτεινόμενη αποθήκευση είναι σε δροσερά μέρη, όπως τα συρτάρια της κρεβατοκάμαράς σας

Και πάλι, αν ένα προφυλακτικό φορεθεί με ακατάλληλο τρόπο την πρώτη φορά και πρέπει να φορεθεί ξανά για σωστή χρήση, το αρχικό προφυλακτικό πρέπει να απορριφθεί, καθώς το σπέρμα μπορεί κάλλιστα να έχει έρθει σε επαφή με την επιφάνεια δίπλα στο δέρμα, το οποίο βρίσκεται τώρα στο εξωτερικό, έτοιμο να έρθει σε επαφή με τον κόλπο.

Επίσης, το ντους ή η πλύσεις μετά το σεξ δεν αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα αντισυλληπτικό. Ακόμη και με τα αντισυλληπτικά, η προστασία αρχίζει να εφαρμόζεται μόνο μετά από περίπου μία εβδομάδα από τη λήψη του φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ως εφεδρικό μέσο.

Αν η εκσπερμάτιση λάβει χώρα ακριβώς έξω από τον κόλπο και αν η περιοχή του κόλπου είναι υγρή, τα σπερματοζωάρια μπορούν να κολυμπήσουν προς τα πάνω μέσω του κόλπου για να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.

Δεν χρειάζονται απαραίτητα περισσότερες από μία πράξεις κολπικής επαφής για να μείνετε έγκυος και καμία σεξουαλική στάση δεν προστατεύει από την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, το σεξ σε μια πισίνα ή ένα μπάνιο ή ενώ στέκεστε όρθιοι, εξακολουθεί να είναι σεξ και εφόσον τα σπερματοζωάρια εισάγονται στον κόλπο ή πολύ κοντά σε αυτόν, μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη και σίγουρα μπορούν να μεταδοθούν ΣΜΝ.

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, αλλά αν η περίοδος εμφανιστεί σύντομα μετά τη σεξουαλική πράξη, η εγκυμοσύνη είναι απίθανη.

Μετάδοση ΣΜΝ

Το κολπικό σεξ δεν είναι ο μόνος τύπος σεξουαλικής δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει τη μετάδοση ΣΜΝ, γι’ αυτό και καινούρια προφυλακτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κάθε νέα σεξουαλική πράξη. Στην πραγματικότητα, ο βλεννογόνος του πρωκτού είναι επικίνδυνος για σεξουαλικές πράξεις, καθώς είναι λεπτός και καταστρέφεται εύκολα, γεγονός που ευθύνεται για την ταχεία είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ΣΜΝ μετά από πρωκτικό σεξ.

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) συγκαταλεγόταν μέχρι πολύ πρόσφατα μεταξύ των πιο επίφοβων ΣΜΝ. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες προσβάλλονται από αυτή τη λοίμωξη. Η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τον ιό HIV μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη με σύντροφο που έχει HIV, εκτός αν λαμβάνεται προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP).

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ο HIV μεταδίδεται μόνο μέσω των σεξουαλικών υγρών (σπέρμα και κολπικά υγρά), του αίματος και του μητρικού γάλακτος, ενώ τα ούρα, το σάλιο και τα δάκρυα δεν περιέχουν τον ιό. Ωστόσο, εάν το πέος έρθει σε επαφή με κοψίματα και εγκοπές που προκαλούνται από το ξύρισμα, για παράδειγμα, ή με μολυσμένους θύλακες τρίχας, ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος ή των εκκρίσεων στα σημεία αυτά.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι είναι πάντα προφανές αν κάποιος έχει κάποιο ΣΜΝ και, ως εκ τούτου, είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις με έναν φαινομενικά υγιή σύντροφο. Το γεγονός είναι ότι έως και οι μισοί από όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους έχουν κάποια στιγμή κάποιο ΣΜΝ και πολλοί μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα, ωστόσο, μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη. Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος, ή ο ασφαλής τρόπος, για να αποτρέψετε την απόκτηση και τη μετάδοση ενός ΣΜΝ, είναι να κάνετε μια ετήσια εξέταση σεξουαλικής υγείας για να αποκλείσετε την παρουσία τέτοιων λοιμώξεων.

Εφόσον το στοματικό σεξ δεν προκαλεί εγκυμοσύνη, είναι ασφαλές; Η απάντηση είναι ότι το στοματικό σεξ, όπως και κάθε άλλο είδος σεξ, μπορεί να επιτρέψει τη μετάδοση ΣΜΝ, αν και σίγουρα δεν επιτρέπει την εμφάνιση εγκυμοσύνης.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης