ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

«Κατάπιναν» ευρωπαϊκά επιδόματα και ενισχύσεις χωρίς καν να έχουν χωράφια ή ζώα

 Ευρωπαϊκά επιδόματα: Είναι… απίστευτες οι καταγγελίες που γίνονται καθημερινά για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος αυτές τις ημέρες είναι στο μάτι του κυκλώνα με όσα γίνονται κατά των εργατών της γης τους. Μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου αλλά και απλοί πολίτες, είναι στα κάγκελα.

Θεωρητικά, στον επόμενο ανασχηματισμό, θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος, καθώς το Μαξίμου του επιρρίπτει ευθύνες για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί, μάλιστα έχει βρεθεί και ο αντικαταστάτης του. Εκτός εάν τον ξανασώσει η «Νονά». Όμως, τα όσα θα διαβάσετε, κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρά και ο άνθρωπος της Ντόρας θα πρέπει να παραιτηθεί… χθες, εάν ισχύουν και δεν δώσει σαφείς απαντήσεις!

Νέοι… εκλεκτοί και ημέτεροι

Κατ’ αρχήν, ας ξεκινήσουμε με τα «φρέσκια κουλούρια». Πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού ο προηγούμενος πρόεδρος δεν ήταν… επιλογή του, με τις κόντρες τους να αποτελούν τροφή για τα ΜΜΕ, που πήραν όμως το μέρος του Αυγενάκη. Καθάρισε με… συνοπτικές διαδικασίες τον Ευάγγελο Σημανδράκο και τοποθέτησε τον Κυριάκο Μπαμπασίδη, επειδή η προηγούμενη διοίκηση είχε αρχίσει το… ψάξιμο! Προσέξτε μια λεπτομέρεια, πριν πάμε παρακάτω. Το νέο ∆.Σ. έχει έντονο το άρωμα της Κρήτης, καθώς από εκεί είναι ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Ζερβός, η γενική διευθύντρια Μελιτίνη Οικονομάκη και το μέλος του Οργανισμού Γιάννης Γλεντζάκης.

Και τον Αυγενάκη, να λέει με… πάθος: «Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια και να διορθωθούν τα λάθη στο μέτρο του δυνατού… Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να υπάρξει νοικοκυροσύνη και διαφάνεια».

Φωτιά στα… μπατζάκια του!

Και πάμε στις καταγγελίες που ήρθαν στο «Μακελειό». Όπως προαναφέρθηκε, ο Αυγενάκης κουνούσε το… δάκτυλο στην προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για… μπάχαλο στην απονομή αγροτικών επιδοτήσεων. Όμως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να μιλήσει με ονόματα, δηλαδή ποιοι και πως έπαιρναν δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρονιά. Πρέπει να εξηγήσει πώς έγινε η Κρήτη από ροζ σε… γαλάζια στις τελευταίες εκλογές και φυσικά εάν υπάρχουν (και πόσες) καταγγελίες για υποθέσεις που κατέληξαν σε εισαγγελικά γραφείο τα προηγούμενα χρονιά. Να ομολογήσει για την προηγούμενη διοίκηση ποιους… έκοψε, που φέρονται να δήλωναν ψευδώς καλλιέργειες, βοσκοτόπια και ζώα που απλά δεν υπήρχαν! Να βγει και να μιλήσει με στοιχεία για τις… δόσεις σε υπερλούξ αυτοκίνητα (Καγιέν για παράδειγμα), τις χειμερινές διακοπές στο εξωτερικό, τις αγορές πολυτελείας που τρέχουν για φίλους και γνωστούς του…

Να πει για τους… σύντεκνους στο στενό περιβάλλον του, οι οποίοι όπως καταγγέλλεται κέρδισαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα προηγούμενα χρόνια δηλώνοντας στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ενοικιάζουν εκατοντάδες στρέμματα «βοσκοτόπων» σε κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας μας, χωρίς όμως να έχουν προσκομίσει σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας ή να δηλώνουν πρόβατα που υποτίθεται ότι έβοσκαν εκεί, ή δηλώνοντας πρόβατα στην Κρήτη με βοσκοτόπια στη… Θεσσαλία! Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς εάν η οργή του Λευτέρη Αυγενάκη προέρχεται από τις μειώσεις στις επιδοτήσεις των πραγματικών αγροτοκτηνοτρόφων ή από το ξαφνικά κόψιμο «με το μαχαίρι» των προνομιών του περιβάλλοντος του!

Και κάτι ακόμα, πριν πάμε στο πιο βαθιά. Θα πρέπει να βγει και να εξηγήσει σε όσους κουνάει το δάκτυλο στα πρωϊνάδικα, μιλώντας σε αγρότες, εάν έλαβε ως… νεαρός υπέρογκα τραπεζικά δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το 2008 και το 2010, τα όποια όπως φαίνεται δεν εξυπηρετούνται με τον ίδιο τρόπο που θα απαιτείτο από τον μέσο Έλληνα και αφετέρου να απαντήσει με σαφήνεια εάν έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν ή και σήμερα ως «νόμιμος τραπεζικός διαμεσολαβητης» και «κοράκι» ακινήτων όπως έχει αποκαλύψει σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα μας.

Ποιος είναι ο… φραπές Αυγενάκη, Ντόρας και Μάκη;

Συνεχίζουμε τις καταγγελίες – φωτιά. Σε μία από αυτές, αναφέρεται ένα όνομα, ψευδώνυμο για την ακρίβεια, ο «Φραπές». Ότι είναι κουμπάρος της Ντόρας και του Βορίδη, τον οποίο οι καταγγελίες τον χαρακτηρίζουν ως ένα από τα σημαντικότερα κομματόσκυλα και συλλέκτες ψήφων του Λευτέρη Αυγενάκη στο νομό Ηρακλείου. Είναι ιδιοκτήτης ΚΥ∆ (Κέντρο Υποδοχής ∆ηλώσεων), πρόεδρος Αγροτικής Ένωσης την οποία και πτώχευσε,  πρόεδρος τυροκομείου που δεν του πάει πλέον κανένας κτηνοτρόφος γάλα γιατί χρωστάει σε όλους, σύμφωνα πάντα με τα προσκομιζόμενα στοιχεία. Μάλιστα, η ίδια η καταγγελία τον χαρακτηρίζει επίσης ως εκβιαστή και κοκαϊνάκια. Τι κάνει αυτός ο «Φραπές»;

Ως ιδιοκτήτης ΚΥ∆, στρατολογεί παραγωγούς πραγματικούς και μαϊμού, καθώς και αλλοδαπούς εργάτες γης στην γύρω περιοχή (Πακιστανούς, Αφγανούς, Αλβανούς, Γεωργιανούς, «κονσοματρίς» του πρώην ανατολικού μπλοκ κλπ), τους οποίους εισάγει σε κομπίνες με δηλώσεις εικονικών βοσκοτόπων σε όλη την Ελλάδα μέσω του Ε9, λαμβάνοντας ο ίδιος προμήθεια 50% από τις επιδοτήσεις – μαϊμού, ύψους εκατομμυρίων ευρώ συνολικά ετησίως.

Αναφορικά με την μεθοδολογία του, ο «φραπές» βάζει τους συνεργούς του να δηλώνουν πρόβατα δικής του ιδιοκτησίας ως δικά τους, ενώ οι βοσκότοποι των συνεργών του απονέμονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως «Κατανομή». Σε περιπτώσεις που δεν δηλώνονται πρόβατα, οι συνεργοί του δηλώνουν μέσω του Ε9 βοσκοτόπους σε περιοχές εκτός Κρήτης σε όλη την Ελλάδα, αποκομίζοντας σημαντικές επιδοτήσεις – μαϊμού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο «Φραπές» συνεργάζεται αρμονικά και με άλλους ιδιοκτήτες ΚΥ∆ και από άλλες περιοχές. Με  ορισμένους να είναι κουμπάροι της Ντόρας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Όπως μάλιστα τονίζεται χαρακτηριστικά «…η μαφία των ΚΥ∆ της Κρήτης δεν έχει ελεγχθεί ουδέποτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρότι οι ελεγκτές του Οργανισμού έχουν ζητήσει επανειλημμένα να βγει σχετική εντολή ελέγχου από την κεντρική ∆ιοίκηση. Ο λόγος είναι φυσικά πολιτικός, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αρχικά με επικεφαλής τον Βορίδη και τελευταία με τον Αυγενάκη, απαγορεύει ρητά τέτοιους ελέγχους καθώς συναλλάσσεται με τα ΚΥ∆ σε επίπεδο μαζικής εξαγοράς ψήφων υπέρ της Νέας ∆ημοκρατίας, αλλά και σε επίπεδο «μίζας»! Αποτέλεσμα: τα εκατοντάδες χιλιάδες προβληματικά ΑΦΜ οδήγησαν στο «βάψιμο» της Κρήτης (όπως και ολόκληρης της Ελλάδας) από «ροζ» σε «γαλάζια» στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2023 και στην εδραίωση του μαφιόζικου παρακράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη -με τις ευλογίες και την ευγενική χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, ο οποίος συμμετέχει άλλωστε και ο ίδιος προσωπικά στο πανηγύρι με τις επιδοτήσεις – μαϊμού μέσω ενοικίασης των βοσκοτόπων ψευδούς ιδιοκτησίας του στα Χανιά σε τρίτους!»…

Οι κουμπάροι και τα σόγια

Στις καταγγελίες αναφέρονται με στοιχεία και επιδοτήσεις που δόθηκαν στο στενό κύκλο (συγγενείς και φίλοι) του Λευτέρη Αυγενάκη (σ.σ. τα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ). Πάντα κατά τις καταγγελίες, τα οικονομικά στοιχειά αναφορικά με τις παράνομες επιδοτήσεις που ελάμβαναν είναι όντως εντυπωσιακά, ως προς το μέγεθος των δηλωθεισών εκτάσεων, τη γεωγραφική τους διασπορά και τα αντίστοιχα επιδοτούμενα ποσά.

Γίνεται λόγος:

Για τη Σ. Ν., κουμπάρα του Λευτέρη Αυγενάκη ότι: Το 2020 και το 2021 ενοικίασε 150 στρέμματα βοσκοτόπια στη Χίο από τον Κ.∆ (σύζυγο).

∆εν δήλωσε όμως ζώα, δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από το φερόμενο ιδιοκτήτη, ο όποιος όμως τα έχει συμπεριλάβει στο Ε9 του (εικονική  εγγραφή). Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζεύγος λειτουργεί, σύμφωνα με την καταγγελία ένα ιδιωτικό ΚΕΠ στο Ηράκλειο Κρήτης, με βασικούς πελάτες λαθρομετανάστες, το οποίο μάλιστα πάει… εξαιρετικά!

Η αδερφή της, (επιχειρηματίας στον χώρο του REAL ESTATE), που ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ (υποψήφια με τον Αρναουτάκη), το 2020 και το 2021 ενοικίασε 200 στρέμματα βοσκοτόπια στο Σταυροφορώ και στο Ορεινό Σητείας από έναν Ιεραπετρίτη. ∆εν δήλωσε όμως ζώα.

∆εν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, υπάρχουν όμως δηλωμένα στο Ε9 του.

Υπάρχουν ακόμη δύο αδέρφια (διατηρούσαν επιχείρηση παρασκευής γιαουρτιού σε ένα μικρό χώρο σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου Κρήτης και σύμφωνα με τη «∆ιαύγεια» φέρεται ότι έλαβαν επιδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης το 2012 ύψους €180.000 προκειμένου να κάνουν στρατηγική επένδυση στην επιχείρηση τους. Το 2015 όμως, η εταιρία αυτή έβαλε λουκέτο…

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την καταγγελία: Ο…, το 2019 και το 2020 ενοικίασε 250 στρέμματα βοσκοτόπια στον Άγιο Ιωάννη Ιεράπετρας από έναν επιχειρηματία που έχει κέντρο διασκέδασης. ∆εν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη. Το 2021 δήλωσε στο Ε9 του συνολικά 450 στρέμματα ιδιόκτητα βοσκοτόπια στη Μύκονο, χωρίς συμβόλαια, χωρίς ζώα. ∆ήλωσε ο ίδιος 250 στρέμματα και έδωσε προς ενοικίαση 200 στρέμματα στον αδερφό του!

Ο… το 2020 ενοικίασε 200 στρέμματα βοσκοτόπια στο Καρύδι (Νεάπολη) Μιράμπελλου από μια Σητειακιά που είναι από τη Λαγκάδα Καρυδιού (Παλιόκαστρο Σητείας), χωρίς ζώα, χωρίς συμβόλαια. Αυτή που του ενοικίασε τα βοσκοτόπια δεν είχε στην ιδιοκτησία της κανένα βοσκοτόπι! Το 2021 ενοικίαση 200 στρέμματα βοσκοτόπια στη Μύκονο από τον αδελφό του, χωρίς ζώα, χωρίς συμβόλαια.

Υπάρχει τέλος και η μάνα, η οποία σύμφωνα με την καταγγελία, το 2021 δήλωσε κάπου 100 πρόβατα στο Χαράκι Ηρακλείου. Το βοσκοτόπι που δήλωσε όμως εκείνη τη χρόνια ήταν στην Θεσσαλία (κρατική κατανομή).