ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Διεθνής διασυρμός – Ευρωπαία εισαγγελέας: «Μας μπλοκάρουν να μη βρούμε την αλήθεια για τα Τέμπη» – 1,33 εκατ. υπογραφές για δικαιοσύνη

 Τεράστιες διαστάσεις, που δεν τιμούν τη χώρα και παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, προσλαμβάνουν οι βαρύτατες καταγγελίες που διατύπωσε η Ευρωπαία εισαγγελέας Laura Cavasi ότι το έργο της με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη συναντά εμπόδια.

Η εισαγγελέας σε συνέντευξή της στο Star Channel περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η έρευνα και ζήτησε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στη συνέντευξή της μεταξύ άλλων είπε ότι «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια και να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη». Επισημαίνει ότι αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη και υπόσχεται στους συγγενείς των θυμάτων ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να δικαιωθούν.

Μαρινάκης σε Cavasi: Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

«Την έρευνα στη χώρα μας την τρέχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, είναι σε εξέλιξη, τρέχει με πολύ μεγάλες ταχύτητες, όπως πρέπει να γίνεται, σε σχέση με άλλες πολύ σοβαρές υποθέσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στην έρευνα αυτή, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στην κ. Cavasi.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «θέλουμε το συντομότερο δυνατό, χωρίς να επηρεάζεται η ορθότητα και η αντικειμενικότητα της έρευνας, με τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια και τα περισσότερα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η δικαιοσύνη, να μάθουμε τις απαντήσεις. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει στο να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση, η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη, είτε αφορά στο σκέλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είτε το σκέλος της ελληνικής δικαιοσύνης.

Όμως η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος, με ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Την κάθε προδικαστική έρευνα την κάνουν στο πλαίσιο της ανάκρισης συγκεκριμένοι εισαγγελείς και δικαστές στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι να πάρουν τις όποιες αποφάσεις ώστε να χυθεί φως σε αυτό το τραγικό δυστύχημα».

Στις 20 Μαρτίου η συζήτηση στη Βουλή

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ για την τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα, από 64 βουλευτές της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η σιδηροδρομική τραγωδία δεν οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος, αλλά υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασε το πόρισμα τους στον Άρειο Πάγο προκειμένου αυτή να αποσταλεί στον εφέτη ανακριτή που διενεργεί την ανάκριση για το έγκλημα των Τεμπών, ώστε να επιστρέψει αμελλητί στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ελέγξει τον πρώην υπουργό. Προανακριτική επιτροπή ζήτησαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.

Στις 18/3 η Καρυστιανού στην Commission για συμπαράσταση με πάνω από 1.328.000 υπογραφές

Στο μεταξύ, στις 18 Μαρτίου η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023», Μαρία Καρυστιανού, θα μιλήσει στην Commission προκειμένου να ζητήσει συμπαράσταση για να καταργηθεί η ασυλία των βουλευτών. Η κ. Καρυστιανού θα έχει μαζί της και τις υπογραφές σχεδόν 1.330.000 Ελλήνων που υπέγραψαν για την άρση της ασυλίας μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα.