ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Είμαστε κοντά σε πανδημία της γρίπης των πτηνών η οποία θα μπορούσε να είναι «100 φορές χειρότερη» από το COVID…»

 Μια πανδημία γρίπης των πτηνών  θα μπορούσε να είναι «100 φορές χειρότερη από τον Covid» και να σκοτώσει έως και τους μισούς από όσους μολύνει, προειδοποιούν οι «ειδικοί» – καθώς ο Λευκός Οίκος λέει ότι «παρακολουθεί» την κατάσταση.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση, οι ερευνητές του ιού είπαν ότι το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών  μπορεί τώρα να πλησιάζει «επικίνδυνα» στην πυροδότηση μιας πανδημίας.

Πολλαπλές περιπτώσεις μόλυνσης σε μια ποικιλία θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των γατών και, πιο πρόσφατα, των ανθρώπων, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού για να γίνει πιο μεταδοτικός, δήλωσαν.

Η γρίπη των πτηνών H5N1 εξαπλώθηκε γρήγορα από τότε που εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος το 2020, επηρεάζοντας άγρια ​​πτηνά σε κάθε πολιτεία, καθώς και σε εμπορικά πουλερικά και σμήνη αυλών.

Αλλά τώρα έχει εντοπιστεί ακόμη και σε θηλαστικά, με κοπάδια βοοειδών σε τέσσερις πολιτείες να έχουν μολυνθεί, και τη Δευτέρα, ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας εργαζόμενος σε γαλακτοκομεία στο Τέξας κόλλησε τον ιό.

«Αυτός ο ιός [ήταν] στην κορυφή της λίστας της πανδημίας για πολλά, πολλά χρόνια και πιθανώς δεκαετίες», δήλωσε ο Δρ. Suresh Kuchipudi, ερευνητής της γρίπης των πτηνών από το Πίτσμπουργκ, σε πρόσφατο πάνελ που συζητούσε το θέμα, σύμφωνα με την Daily Mail. . «Και τώρα πλησιάζουμε επικίνδυνα σε αυτόν τον ιό που μπορεί να προκαλέσει πανδημία».

Σημείωσε ότι ο ιός H5N1 έχει ήδη ανιχνευθεί σε είδη σε όλο τον κόσμο και «έχει δείξει την ικανότητα να μολύνει μια σειρά θηλαστικών ξενιστών , συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων».

«Επομένως, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι πρόκειται για έναν ιό που έχει τη μεγαλύτερη απειλή πανδημίας [που είναι] σε κοινή θέα και παγκοσμίως», είπε ο Kuchipudi.

«Λοιπόν, ο ιός είναι ήδη παγκοσμίως κατανεμημένος, και ιδιαίτερα αυτός ο ιός, που συχνά γίνεται αντιληπτός ως ιός των πτηνών, μπορεί, και έχει δείξει, την ικανότητα να μολύνει μια σειρά από ξενιστές θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

«Δεν μιλάμε πραγματικά για έναν ιό που πρόκειται να κάνει ακόμη κάποια επιδημική έκρηξη, μιλάμε για έναν ιό που είναι παγκοσμίως παρών, μολύνει ήδη μια σειρά από θηλαστικά και κυκλοφορεί.

«Επομένως, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι πρόκειται για έναν ιό που έχει τη μεγαλύτερη απειλή πανδημίας [που εμφανίζεται] σε κοινή θέα και είναι παγκοσμίως παρών».

«Είναι πραγματικά καιρός να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ωστόσο, άλλοι που συμμετείχαν στην ενημέρωση είπαν ότι ήταν πολύ νωρίς για πανικό, επειδή εξακολουθούσαν να υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα για να δικαιολογείται ο συναγερμός.

Η επιτροπή συγκλήθηκε γρήγορα μετά την είδηση ​​ότι ένας εργαζόμενος σε φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο Τέξας  βρέθηκε θετικός στον ιό, μαζί με 12 κοπάδια αγελάδων σε έξι πολιτείες και τρεις γάτες επίσης στο Τέξας που πέθαναν στη συνέχεια. 

Η δοκιμή που έγινε στον εργαζόμενο έδειξε ότι ο ιός του ασθενούς είχε ήδη μεταλλαχθεί για να εξαπλωθεί πιο εύκολα – αν και το CDC  είπε ότι αυτή η μετάλλαξη είχε καταγραφεί στο παρελθόν, ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλός και ότι δεν υπήρχαν σημάδια μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ερευνητές της γρίπης των πτηνών, γιατροί και αξιωματούχοι κυβερνητικών υπηρεσιών που ανησύχησαν από το κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο.

Ο John Fulton, σύμβουλος φαρμακευτικής βιομηχανίας για εμβόλια και ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας BioNiagara με έδρα τον Καναδά, διοργάνωσε τη συνάντηση μετά από ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Οι ανησυχίες του επαναλήφθηκαν από τον Fulton, ο οποίος προειδοποίησε ότι το στέλεχος H5N1 της γρίπης Α θα μπορούσε να προκαλέσει μια χειρότερη πανδημία από τον Covid.

Είπε: «Αυτό φαίνεται να είναι 100 φορές χειρότερο από τον Covid, ή θα μπορούσε να είναι εάν μεταλλάσσεται και διατηρεί το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

«Μόλις μεταλλαχθεί για να μολύνει ανθρώπους, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι το [ποσοστό θνησιμότητας] θα μειωθεί».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά το ποσοστό θνησιμότητας για τον H5N1 σε 52%, με βάση τους 462 θανάτους που καταγράφηκαν από το 2003 μεταξύ των 887 ατόμων που διαγνώστηκαν με τον ιό. 

Από το 2020, όταν εμφανίστηκε το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, επτά στους 26 ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον H5N1 έχουν πεθάνει — ή σχεδόν το 30 τοις εκατό.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε πιο σοβαρές αλλά σπάνιες περιπτώσεις, ο H5N1 θα μπορούσε να μολύνει την αναπνευστική οδό προκαλώντας πνευμονία. Μπορεί επίσης να μολύνει άλλες περιοχές, όπως τα μάτια – όπου προκαλεί φλεγμονή.

Ο Δρ Gabriel Girouard, μικροβιολόγος στο New Brunswick, προειδοποίησε ότι το ποσοστό θνησιμότητας του H5N1 ήταν επί του παρόντος περίπου 50 τοις εκατό, αν και υπήρχαν λίγα κρούσματα σε ανθρώπους. 

Ολο το αρθρο εδώ.... 

https://primenews.press/epistimones-proeidopoioun-eimaste-konta-se-pandimia-tis-gripis-ton-ptinon-i-opoia-tha-borouse-na-einai-100-fores-cheiroteri-apo-to-covid/