ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Μάστιγα για τα νοικοκυριά η ακρίβεια «η κυβέρνηση σφύριζέ κλέφτικα»

 


Ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η κυβέρνηση δεν κρίνεται για την ακρίβεια, κρίνεται για την αισχροκέρδεια», αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου αναγνωρίζεται η εκμετάλλευση των καταναλωτών από πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει μέτρα, όπως πλαφόν στις τιμές και πρόστιμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε ότι ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί ιδιαίτερα, με το λειτουργικό κόστος να έχει αυξηθεί κατά περίπου 40%. Παρά την αύξηση του τζίρου, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ζημίες λόγω των αυξήσεων στο κόστος των πρώτων υλών.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, επεσήμανε ότι η λειψυδρία και η ανομβρία έχουν μειώσει την παραγωγή κατά 30-40%, κάτι που αυξάνει το κόστος για τους παραγωγούς και συνεπώς τις τιμές στο ράφι. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ζητούν υψηλότερες τιμές για να καλύψουν τα έξοδά τους, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική πίεση στα νοικοκυριά.
Η δυσκολία αυτή αποτυπώνεται και στις έρευνες, όπου έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι το εισόδημά τους επαρκεί μόνο για 19 ημέρες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν φτωχοποιηθεί αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε έναν χρόνο, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσων πολιτικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πολιτών.