ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Παραλία Κατερίνης: Καθαρίζουν μόνοι τους την ακτή, περιμένοντας τους τουρίστες


Την κατάσταση κυριολεκτικά στα χέρια τους πήραν σήμερα οι κάτοικοι, οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι της Παραλίας Κατερίνης για να ευπρεπίσουν τον οικισμό τους στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Με σακούλες και γάντια και με συμπαραστάτη την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας προχώρησαν στον καθαρισμό της ακτής και του λιμανιού του οικισμού από τα σκουπίδια σαν μια πρώτη κίνηση για να παρακινήσουν το Δήμο Κατερίνης, αλλά και τους δημότες της Παραλίας να δημιουργήσουν μια εικόνα που να αρμόζει στον πιο τουριστικό οικισμό της Πιερίας.
Η συνάντηση έγινε σήμερα, στις 10:30 το πρωί, μπροστά στο Λιμεναρχείο της Παραλίας και οι εθελοντές, αφού χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες προχώρησαν στον καθαρισμό της ακτής, τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά του οικισμού. Μετά την ολοκλήρωση της δράσης τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 30 σακούλες σκουπιδιών τις οποίες φρόντισαν να απομακρύνουν από την παραλία τους.

Η πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή έρχεται μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαν οι αρμόδιοι φορείς των επαγγελματιών της Παραλίας, όπως ο Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών με τον Δήμο Κατερίνης και τον πρόεδρο της Παραλίας, ώστε να προχωρήσουν οι ενέργειες καθαρισμού της ακτής, αλλά και ευπρεπισμού των δημοσίων χώρων, καθώς αρχίζει η τουριστική σεζόν.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας  Νίκος Σινδικιώτης σημειώνει σε δηλώσεις του, ότι  ενώ πλησιάζει η τουριστική σεζόν και έχει ήδη ζητηθεί από τον Δήμο Κατερίνης να τους παραχωρήσει το ειδικό μηχάνημα για γίνει ο καθαρισμός της ακτής, αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να προκαλέσουν οι ίδιοι τον εθελοντικό καθαρισμό. Μάλιστα, ο πρόεδρος αναφέρει ότι υπήρξε διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Παραλίας Γιώργο Κουθουρίδη ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το μηχάνημα και θα εξευρεθεί και τρόπος να πληρωθεί ο χειριστής του μηχανήματος, ώστε να ξεκινήσει ο ευπρεπισμός της Παραλίας.
" Όταν μπήκαμε στον Δήμο Κατερίνης θεωρήσαμε ότι θα έχουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, υπαλλήλους και προσωπικό. Πέρα από ένα απορριμματοφόρο που είδαμε πέρυσι, δεν υπήρξε τίποτα παραπάνω από την προηγούμενη κατάσταση", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σινδικιώτης. Επίσης, τονίζει ότι έχουν επισημάνει τα προβλήματα με έγγραφα που έχουν αποστείλει στο Δήμο, τόσο η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας όσο και η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας, μάλιστα από τον Ιανουάριο ώστε να υπάρξει ετοιμότητα για την τουριστική σεζόν.

"Την περσινή χρονιά είχαμε τα ίδια προβλήματα. Και για αυτό αμυνόμαστε φέτος και βγήκαμε οι ίδιοι να καθαρίσουμε", λέει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, οι επιχειρηματίες ζητούν να υπάρχει συντήρηση τόσο στα πάρκα, στις πλατείες, όσο και στους δρόμους του οικισμού, ενώ κάνουν λόγο για εγκαταλελειμμένο τοπίο που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στον πρώτο τουριστικό προορισμό της Πιερίας. "Ζητάμε να έχουμε έναν όμορφο οικισμό για να υποδεχθούμε τους τουρίστες και κάποια απλά πράγματα. Σήμερα είναι εικόνα αυτή του λιμανιού; Δεν έπρεπε να καθαριστεί; Το μάτι του νομού είναι η Παραλία. Η πρώτη που δέχεται τουρίστες είναι η Παραλία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σινδικιώτης.
Ενστάσεις έχουν οι επιχειρηματίες και για την ποιότητα της άμμου που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, καθώς θεωρούν ότι δεν ταιριάζει με την άμμο της ακτής της Παραλίας.  "Φέρανε μια άλλη ποιότητα άμμου, σπασμένο χαλίκι - γαρμπίλι _ και τα έριξαν ώστε να μην υπάρχει διάβρωση. Αυτό το χαλίκι είναι αντιαισθητική εικόνα για τον τουρίστα", σημειώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς κάνουν έκκληση και στους ίδιους τους επιχειρηματίες του τουρισμού, να φροντίζουν και αυτοί τους χώρους που βρίσκονται μπροστά στα καταστήματά τους. Ζητούν επίσης, κάθε βράδυ να μαζεύονται οι ξαπλώστρες από το γιαλό, ώστε να μπορεί να περνά το μηχάνημα και να καθαρίζει την άμμο.
Θέμης Κωτούλας