ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Η "σούπερ Κυριακή της Άγκελα Μέρκελ"!


Η έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων που διεξάγονται στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ- Χολστάιν αναμένεται να δυσαρεστήσουν... λιγότερο ή περισσότερο, κατά περίπτωση- την Άγκελα Μέρκελ.

Ήττα στο Κίελο

Στο εσωτερικό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα χάσουν, πιθανότατα, την κυβέρνηση στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, καθώς οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν μόλις 31%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 33% και μπορούν να υπολογίζουν στη συμμαχία με τους Πράσινους, που συγκεντρώνουν την προτίμηση του 13% των ψηφοφόρων. Ακόμη σαφέστερο είναι το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, την Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, όπου οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου.

Αντίο «Μερκοζί»;

Η Γαλλία, η σημαντικότερη εταίρος της Γερμανίας- κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, για αλλαγή σελίδας. Η συμμαχία των «Μερκοζί» φθάνει στο τέλος της και ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ έρχεται ορμητικός για αλλαγές, κυρίως στο μίγμα λιτότητας και αναπτυξιακής πολιτικής που επέβαλε το Βερολίνο στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας έσπευσε να διακηρύξει ότι το Βερολίνο δεν φοβάται τον κ. Ολάντ, αλλά παραδέχθηκε επισήμως ότι Γερμανοί διπλωμάτες πραγματοποιούν ήδη επαφές με συνεργάτες του επικρατέστερου Γάλλου υποψηφίου, προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις του και τις προοπτικές συνέχισης της σύμπλευσης των δύο πλευρών.

Αν επιβεβαιωθεί πάντως η πληροφορία της "Sueddeutsche Zeitung" η γερμανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι και με τον Φρανσουά Ολάντ μπορεί να επιτευχθεί «πραγματική λύση» στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τα πρώτα δείγματα προθέσεων, σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας στη Γαλλία, αναμένονται πολύ σύντομα, καθώς παραδοσιακά ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μεταβαίνοντας στην Καγκελαρία. Επιπλέον, εντός του Μαΐου οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη Σύνοδο των G-8 στο Καμπ Ντέιβιντ και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Οι Γερμανοί, πάντως, έχουν ήδη ψηφίσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Die Welt", το 50% προτιμά να κερδίσει ο Νικολά Σαρκοζί τις εκλογές, ενώ μόλις το 24% επιθυμεί τον Φρανσουά Ολάντ ως Πρόεδρο της Γαλλίας. Ένα σημαντικό 26% είτε δεν γνωρίζει το θέμα είτε δεν έχει άποψη. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν αποτελούν έκπληξη, αν ληφθεί υπόψιν και το εύρημα που θέλει το 55% των Γερμανών να συμφωνεί με την πολιτική της κ. Μέρκελ.

Ελλάδα- Η δύσκολη περίπτωση

Η περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί σε πραγματικό γρίφο για τη γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο επιχείρησε αρχικά να εφαρμόσει άτυπο «εμπάργκο» στις δηλώσεις για τις ελληνικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να αποφύγει σχόλια περί παρεμβάσεων, αλλά και τον κίνδυνο περαιτέρω πόλωσης του κλίματος.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, με αποκλειστική δήλωσή του προς το ΑΜΠΕ, υπενθύμισε ότι «η Γερμανία και τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ περιμένουν πως οι συμφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που έχουμε κάνει με την Ελλάδα θα τηρηθούν και μετά την εκλογή της νέας Βουλής».

Πολύ λιγότερο διακριτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές, προειδοποίησε τους Έλληνες για τις συνέπειες που θα υποστεί η χώρα τους, εάν επιλέξουν να δώσουν την πλειοψηφία σε κόμματα τα οποία διαφωνούν με τις συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει.