ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής να αναδείξουν τη νέα Βουλή στην πλέον κρίσιμη και ρευστή εκλογική αναμέτρηση από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, θα παρακολουθήσει και την εξίσου κρίσιμη αναμέτρηση στη Γαλλία, αλλά και τις εκλογές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει στις 11.00 το βράδυ. Συνολικά, 9.850.000 πολίτες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ανάδειξη των μελών της νέας Βουλής. Εξ αυτών οι 110.000 είναι νέοι ψηφοφόροι.

Φωτογραφία για Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypes.gr, οι πολίτες μπορούν να μάθουν που θα ψηφίσουν. Επίσης, σχετική ενημέρωση παρέχεται από τους Δήμους και τον τηλεφωνικό αριθμό 800 119 2002.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, και εναλλακτικά με την επίδειξη της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας είτε με σχετική προσωρινή βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές. Για τη χορήγηση οποιουδήποτε εγγράφου τα γραφεία ταυτοτήτων θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα. Τα δημοτολόγια θα είναι ανοικτά από τις 7.00 το πρωί έως το απόγευμα.

Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό, μέχρι δύο σταυρούς σε τετραεδρικές, πενταεδρικές και επταεδρικές περιφέρειες. Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις πολύ μεγάλες περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 13 βουλευτές και πάνω βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Στις σημερινές κάλπες οι απαρτίζοντες την πολιτική ηγεσία της χώρας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στα εκλογικά τμήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε σε τμήματα των περιφερειών, στις οποίες θέτουν υποψηφιότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα ψηφίσει στο 231ο Εκλογικό Τμήμα Ιωαννίνων στις 12:00, ενώ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε εκλογικό τμήμα της Κυψέλης στις 10:00.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην Πύλο, ενώ ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Καλέντζι Αχαΐας. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψηφίζει στο 94ο εκλογικό τμήμα, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ελευθερίου Θεσσαλονίκης.

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 1275ο εκλογικό τμήμα του δήμου Αθηναίων στο 1ο Λύκειο Πετρούπολης στις 11:30 και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στο σχολικό συγκρότημα Παλαιού Φαλήρου στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει στο 633 εκλογικό τμήμα στο σχολικό συγκρότημα της οδού Χιλιανδαρίου στις 11:00, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου στις 10:00.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα του νομού Έβρου, στον οποίο είναι υποψήφιος. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στο Γυμνάσιο Βενεράτου στο Ηράκλειο Κρήτης στις 10:00. Βεβαίως αυτό ήταν το πρόγραμμα για την κ. Μπακογιάννη, αλλά λόγω του θανάτου της μητέρας της. Μαρίκας Μητσοτάκη, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα και θα ψηφίσει στην πρωτεύουσα.

Η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, ψηφίζει στο 1625 εκλογικό τμήμα στο 6ο Γυμνάσιο - Λύκειο Ζωγράφου στις 09:00 και η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη στο Λύκειο Αγίων Αναργύρων στις 10:30.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού στις 10:30, ενώ ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 114 εκλογικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ευφρονίου 81 στο Παγκράτι.

Λόγω των σημερινών εκλογών, υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των πολιτών στο Λεκανοπέδιο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα δρομολογίων. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό-ΗΣΑΠ-Τραμ) παρατείνουν τα τελευταία δρομολόγια κατά μία περίπου ώρα.


Newsroom