ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Το ηλιοβασίλεμα της Μεθώνης

Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας, η Μεθώνη γοητεύει τους επισκέπτες με το επιβλητικό κάστρο και τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. Η τειχισμένη από την αρχαιότητα Μεθώνη ταυτίζεται από τον Παυσανία και το Στράβωνα με την ομηρική «αμπελόεσσα Πήδασο». Γνωστή κατά τους Ιστορικούς Χρόνους και με την ονομασία Μοθώνη, η Μεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τη Βυζαντινή Περίοδο ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων. Επί Ενετοκρατίας το κάστρο της Μεθώνης αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και τους περιηγητές της Μεσογείου. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής της Μεθώνης συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:


Το κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα σπουδαιότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου, είναι χτισμένο σε θέση που κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Σε διάφορα σημεία των μεσαιωνικών τειχών υπάρχουν είτε τμήματα αρχαίας τειχοδομίας στην αρχική θέση τους είτε αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σε μεταγενέστερη χρήση.
Το Μπούρτζιεπιθαλάσσιο οχυρό (οκταγωνικός πύργος ισοδομικής τοιχοποιίας), που οικοδομήθηκε σε νησίδα νότια της χερσονήσου της Μεθώνης στα τέλη του 15ου αιώνα και έλαβε την τελική μορφή του κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ενετοκρατίας (1686-1715). Χρησίμευσε ως έδρα φρουράς, φάρος, φυλακή και καταφύγιο σε καιρούς πολιορκίας. Λιθόχτιστη γέφυρα συνδέει το Μπούρτζι με την πύλη του οχυρωματικού περιβόλου της Μεθώνης.
Η πλατεία Συγγρού, όπου είναι χτισμένο το παλαιό δημοτικό σχολείο, δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Στην πλατεία θα δείτε και ενετικό πηγάδι. 
Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Ελευθερίας (Δημαρχείου). Σε μικρή απόσταση θα δείτε τοξωτό γεφύρι.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με ωραίο καμπαναριό-ρολόι.
Το ενετικό πηγάδι, κοντά στην είσοδο της Μεθώνης.
Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων Β από τη Μεθώνη. Στην ευρύτερη περιοχή σώζονται λείψανα μονής, που είναι γνωστή ως καθολική εκκλησία του Αγίου Λέοντος.
Η σπηλιά του Αγίου Ονουφρίου, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων Β από τη Μεθώνη. Θα δείτε λαξευμένα στο βράχο αρκοσόλια (παλαιοχριστιανικούς τάφους). Στους Βυζαντινούς Χρόνους το παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο μετατράπηκε σε ασκητήριο με το ίδιο όνομα.

Η εκκλησία του Σωτήρα, με αξιόλογο τέμπλο, στον οικισμό Βαράκες.
Η εκκλησία της Παναγίας, με ωραίο καμπαναριό, στον οικισμό Καινούργιο Χωριό.
Το ξωκλήσι της Αγίας Ζώνης, σε όμορφη τοποθεσία, 5 χιλιόμετρα Α από τη Μεθώνη.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των ΟινουσώνΑποτελείται από το νησί Σαπιέντζα, τη βραχονησίδα Αγία Μαριανή (όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας) και το νησί Σχίζα (το μεγαλύτερο και ανατολικότερο από τα νησιά, με αξιόλογο σπήλαιο).
Η Σαπιέντζα, σύνηθες αγκυροβόλιο των στόλων που δρούσαν άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή, έχει πλούσια βλάστηση, αξιόλογη πανίδα, ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο, και θαυμάσια παραλία, την Άμμο. Στο νότιο τμήμα του νησιού λειτουργεί φάρος, κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα.
Για κολύμπι στην περιοχή της Μεθώνης σάς προτείνουμε την παραλία της κωμόπολης και τις Λάμπες. Μακρύτερα, τη Φοινικούντα και τις πολυάριθμες παραλίες που βρίσκονται κοντά της. Με σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε τη Σαπιέντζα και να κολυμπήσετε στην παραλία Άμμο