ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Πιερία Οι βροχοπτώσεις του Μαΐου ο παράγοντας έξαρσης των κουνουπιών



Στην πορεία της εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Για την πορεία και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, μίλησαν η πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής και αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Γιουφτίδης, η αντιδήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού κα Βασιλειάδου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιμήτρης, η προϊσταμένη του τμήματος Δημόσιας Υγείας κα Τσαρούχα, το μέλος του Δ.Σ της Πιερικής Αναπτυξιακής κ. Πολυχρονίδης, εκπρόσωπος της εταιρίας "Οικοανάπτυξη" και της Πιερικής Αναπτυξιακής.

Η κα Μαυρίδου
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής κα Μαυρίδου το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 24 Μαΐου 2012 με πεδίο εφαρμογής την παραλιακή ζώνη Πιερίας, τις αγροτικές εκτάσεις με ορυζώνες και το φυσικό σύστημα.
Δεν περιλαμβάνεται το αστικό περιβάλλον, δηλαδή οι ψεκασμοί μέσα στην πόλη, ωστόσο γίνεται ψεκασμός των καναλιών περιαστικά - περιφερειακά καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις κοινόχρηστων χώρων, που υποδεικνύονται από τους δήμους.
Οι επίγειοι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου με 8 συνεργεία της αναδόχου εταιρίας και οι αεροψεκασμοί ξεκίνησαν στις 2 Ιουνίου τόσο στους ορυζώνες όσο και σε περιοχές του φυσικού συστήματος.
Ιδιαίτερο πρόβλημα όχλησης παρουσιάζεται σε όλη τη παραλιακή ζώνη της Πιερίας λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Η όχληση αναμένεται να μειωθεί δραστικά τις επόμενες 7 ημέρες.
Η Πιερική Αναπτυξιακή παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις επίγειες επεμβάσεις και συνεργάζεται με το ΑΠΘ για τον έλεγχο της βιοδραστικότητας των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στο έργο.
Για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας έχουν συσταθεί επιτροπές παρακολούθησης του έργου οι οποίες παρακολουθούν σε καθημερινή βάση το πρόγραμμα.
Ο Γ. Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας
Ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Γιουφτίδης, μίλησε ως πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής κοινών δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών και αντιμετώπισης επιπτώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα θεσμό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά που προβλέπεται από τον Καλλικράτη, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική ηγεσία έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα στο θέμα.
"Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου υπάρχει και έχει έλθει στην Ελλάδα είναι εδώ και θα παραμείνει. Εμείς προσπαθούμε να το καταπολεμούμε και να μη έχουμε κρούσματα. Αν κατηγορηθούμε για τυχόν καθυστέρηση αυτό οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο ήλθε στις 20 Μαρτίου.
Υπήρξαν περικοπές σε όλα τα έργα αλλά στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση αλλά αύξηση".
Ο κ. Γιουφτίδης συμφώνησε ότι όντως υπήρξε μεγάλη αύξηση των κουνουπιών αλλά όπως είπε δεν βοήθησαν οι κλιματολογικές συνθήκες, ωστόσο το πρόγραμμα προχωρά κανονικά.
Στόχος είναι να υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης που θα ξεκινά την επόμενη που θα σταματά, με απώτερο στόχο η χρηματοδότηση να έρχεται στις 15 Ιανουαρίου.
Η αντιδήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού κα Βασιλειάδου αναφέρθηκε στο Αιγίνιο το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και εξέφρασε την ευχή του χρόνου να ξεκινήσει νωρίτερα το πρόγραμμα.
Χαρακτήρισε το πρόβλημα των κουνουπιών ως ένα από τα σοβαρότερα δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει τους φορείς για τις προσπάθειες τους.
Οι έκπροσσωποι των φορέων
Ο κ. Πολυχρονίδης τόνισε ότι όλοι συμβάλουν τα μέγιστα στο πρόβλημα των κουνουπιών, ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο Βορείου Ελλάδας αφού όπως είναι γνωστό τα κουνούπια δεν έχουν σύνορα. Επέρριψε ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό και τη γραφειοκρατία λόγοι εξαιτίας των οποίων ξεκινά αργά το πρόγραμμα.
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιμήτρης επεσήμανε ότι οι ψεκασμοί γίνονται κανονικά στη νότια Πιερία όπως και οι ψεκασμοί.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας "Οικοανάπτυξη" τόνισε ότι ο χρόνος έναρξης του έργου είναι παραπλήσιος με τις προηγούμενες χρονιές και τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι καιρικές συνθήκες και οι έντονες βροχοπτώσεις αναφέροντας ως παράδειγμα τη βροχόπτωση στις 26 Μαΐου όπου το νερό που έπεσε αντιστοιχούσε με το νερό της βροχής όλου του Μαΐου του 2011 και του μισού Ιουνίου.
Τέλος η προϊσταμένη του τμήματος Δημόσιας Υγείας κα Τσαρούχα αναφέρθηκε στην άψογη όπως είπε συνεργασία που υπάρχει με τους δήμους για την εφαρμογή του προγράμματος.