ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Σχέδια για πιο «ελαστικό» Τειρεσία

Σχέδια για πιο «ελαστικό» Τειρεσία

Αναμόρφωση του πλαισίου εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να προσαρμοστεί το σύστημα στα δεδομένα της κρίσης

Τη συζήτηση για την προώθηση αλλαγών στον Τειρεσία ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε το νέο πλαίσιο να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της κρίσης.
Με βάση και την προγραμματική συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τη δύσκολη περίοδο της κρίσης.
Άλλωστε, στις λίστες του «Τειρεσία» βρίσκονται οι μισοί Έλληνες απ' όσους έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο ή τις τράπεζες, την ίδια ώρα που τα λουκέτα και οι κατασχέσεις πολλαπλασιάζονται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του καθεστώτος μεταχρονολόγησης των επιταγών καθώς και η γενικότερα λειτουργία του «Τειρεσία», ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Με βάση το σημερινό πλαίσιο, μια επιταγή σφραγίζεται ως ακάλυπτη αν δεν έχει αντίκρισμα σε 16 ημέρες, ενώ οι αρμόδιοι φορείς έχουν προτείνει την επέκταση του χρονικού ορίου στις 30 ημέρες.
Από την πλευρά τους, οι έμποροι έχουν ζητήσει την άρση των ποινικών κυρώσεων και τη μη καταχώρηση στον «Τειρεσία» των ακάλυπτων επιταγών για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.
Στον «Τειρεσία» εγγράφεται κάποιος αυτόματα όταν υπάρχει διαταγή πληρωμής ή κατάσχεσης, αλλά και όταν έχει εκδώσει ακάλυπτη επιταγή που σφραγίστηκε ή έχει υπογράψει συναλλαγματική που δεν πληρώθηκε