ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ποια εταιρεία θα αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου;


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της ανάδοχου ή των ανάδοχων ετεαιρειών που θα αναλάβουν τις γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου... στο ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης.

Στον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, παρέδωσε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά οκτώ εταιρίες, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρίες :

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερεις προκριθείσες εταιρίες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη «Διεθνή Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα» (ΥΑ Δ1/20472/05.09.2011 ΦΕΚ Β’ 2201) και η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με την αξιολόγηση.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος συντόνισε τη τελική φάση της αξιολόγησης και σε δηλώσεις του ανέφερε :

«Ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και θα θωρακίσει το μέλλον του τόπου. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του όλου προγράμματος και την Επιτροπή που έβγαλε εις πέρας το δύσκολο έργο της, με υπευθυνότητα και με λεπτομερή τεκμηρίωση του πορίσματος που παρέδωσε. Προσβλέπω στην απρόσκοπτη δρομολόγηση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που έχουν τεθεί. Η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι πρέπει να δώσει καρπούς. Το οφείλουμε στην ίδια την Πατρίδα και στους Έλληνες».