ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Χάσατε κ. Στουρνάρα!




Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Το να είσαι υπουργός Οικονομικών σε συνθήκες όχι σαν τις σημερινές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά πολύ πιο συνηθισμένες, θα πρέπει να έχεις πέραν των γνώσεων και των διεθνών εμπειριών, κοινοβουλευτικό ήθος και κοινωνική ηθική.

Τίποτα από τα δύο δεν έχει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και αυτό θα επιβαρύνει κατά πολύ το ήδη τεταμένο κλίμα στο πολιτικό προσκήνιο.

Ο κ. Στουρνάρας νοιώθει, είναι εμφανές από τις επιλογές και την πρακτική του, εκπρόσωπος μιας «φωτισμένης δεσποτείας» τραπεζιτών και οικονομολόγων, που κάπου , κάποτε αποφάσισαν ότι η φτώχεια και η καταστροφή του κοινωνικού κράτους , το προστατευτικό νομικό πλαίσιο για τους πιο «καχεκτικούς» οικονομικά πολίτες, θα έδινε μια προοπτική στην Ένωση και την ανταγωνιστικότητα της «Γηραίας Ηπείρου».

Ο κ. Στουρνάρας με το σκεπτικό αυτό νοιώθει «αρχάγγελος» τιμωρός των εξουθενωμένων ήδη Ελλήνων. Ένας εκπρόσωπος- πρίγκηπας ανώτερων δυνάμεων του Έθνους και του Λαού.Εκπρόσωπος του ντετερμινισμού της θυσίας των πολλών, στη διαδικασία εξυγίανσης μιας σειράς οικονομικών δεικτών.

Ο κ. Στουρνάρας δεν ενδιαφέρεται κατά βάση για την πραγματική οικονομία της χώρας, αλλά για την ευθυγράμμισή της με τις εντολές και τις πρακτικές των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Της διεθνούς των τραπεζών, που δεν θέλουν να πληρώσουν αυτές την παγκόσμια φούσκα που έστησαν για να κερδοσκοπήσουν, αλλά οι λαοί και οι κυβερνήσεις, που έχουν τα χρέη. Απομεινάρια μιας κραιπάλης που «ξεθέωσε» τον καπιταλισμό.

Ο κ. Στουρνάρας ήρθε στο Κοινοβούλιο την Δευτέρα αργά το βράδυ και έβαλε μια άσχετη τροπολογία στο σχέδιο Νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις. Αφορούσε τα ειδικά ταμεία , τα επονομαζόμενα για να συκοφαντηθούν και «ευγενή». Στην ουσία πρόκειται για ασφαλιστικούς οργανισμούς , επαγγελματικών ομάδων με ειδικά χαρακτηριστικά, στο εργασιακό περιβάλλον.

Με την τροπολογία ο κ. Στουρνάρας αποφάσιζε να τα βάλει, ως περιουσιακά στοιχεία και ως όγκο εισφορών , στον ΕΟΠΥΥ. Το «Φρανκενστάιν» δημιούργημα του πρώην υπουργού πλέον κ. Λοβέρδου. Ένα κεντρικό ασφαλιστικό ταμείο , χρεοκοπημένο από της ιδρύσεως του. Και τι είπε ο κ. Στουρνάρας , για να υποστηρίξει πολιτικά την αυθαίρετη κίνηση του, την προηγούμενη Δευτέρα; Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Υπονοώντας προφανώς ότι όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να χρεοκοπήσουν μαζί και να μείνουν ανασφάλιστοι μαζί. Μια τέτοια προοπτική θα διευκόλυνε μια επόμενη κυβέρνηση, προφανώς, να δώσει λύση στο ασφαλιστικό.

Η τροπολογία που αφορούσε δημοσιογράφους, μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, καταψηφίσθηκε το πρωινό της Τρίτης στο Κοινοβούλιο από βουλευτές της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οκ. Στουρνάρας και η προκλητική λογική του ηττήθηκε. Και τι έκανε ο υπουργός Οικονομικών;Ελάχιστες ώρες μετά, διέρρευσε ότι η τροπολογία θα ξαναέρθει σε ψήφιση, μαζί με το πολυνομοσχέδιο, με τα επιβεβλημένα από την Τρόικα μέτρα, που σχετίζονται με τη δόση των 31, 5 δις ευρώ.

Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν δημοσιονομικά μέτρα, τις αλλαγές στα εργασιακά και την τροπολογία για τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα άρθρο. Με ένα ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί την επόμενη εβδομάδα να νοιώσει ισχυρός και χαρούμενος. Γιατί κατά τη γνώμη του θα έχει νικήσει τον Κοινοβουλευτισμό.

Ελάχιστες εβδομάδες όμως μετά, τόσο αυτός όσο και η κυβέρνηση που του επιτρέπει να κάνει αυτά που κάνει, θα καταλάβουν ότι είναι δυστύχημα για μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να νικήσει τον Κοινοβουλευτισμό.

Είναι μια «πύρρειος νίκη», που κοστίζει πολύ ακριβά σε αυτούς που την πέτυχαν.

Πηγή: Newsbomb