ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Παιχνίδια με τις κάλπες



Έντονο πολιτικό παιχνίδι, καθαρά μικροκομματικού χαρακτήρα, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, με φόντο τη Βουλή και με αντικείμενο την ψηφοφορία για την παραπομπή υπευθύνων για ποινικά αδικήματα στην προανακριτική επιτροπή.

Χθες, Τετάρτη, συνεδρίασαν οι πρόεδροι του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εισηγηθούν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα κριθεί το ζήτημα της σύστασης επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το σύνολο των προτάσεων που υπεβλήθησαν καταλήγει αθροιστικά στο κωμικοτραγικό αποτέλεσμα των τριών ψηφοφοριών και των επτά καλπών.

Τρεις ψηφοφορίες βγάζουν επτά κάλπες

H εκδοχή που προκρίθηκε και θα τεθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής είναι να γίνουν διαδοχικές ψηφοφορίες. Ειδικότερα:

η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά στην πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, για παραπομπή μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως βασικού υπευθύνου της κατάστασης που διαμορφώθηκε με το πραγματικό περιεχόμενο της λίστας που παρέδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η οποία αφορούσε στα ονόματα Ελλήνων φορολογουμένων που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό

η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των δύο προκατόχων του χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Οικονομικών (Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου) και

η τρίτη ψηφοφορία θα αφορά στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προσυπογραφόμενη και από τη Χρυσή Αυγή, για παραπομπή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου (τέσσερις κάλπες).

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες ή με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει όλα τα εγκαλούμενα πρόσωπα καθώς και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αυτά. Τέσσερις κάλπες ζητούν επίσης τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και το ΚΚΕ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς, εφόσον το επιθυμούν, να αναπτύξουν τις θέσεις τους ενώπιον του Σώματος.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18.00 το απόγευμα.

«Τρικυμία» στη Βουλή

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στελεχών του, δεν αποκλείεται να τεθεί και για τον ίδιο θέμα αποχώρησης σε κάποια από τις ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη διαφωνία του για τη διαδικασία που επελέγη και την οποία αποδίδει ευθέως στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι, με διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, τον οποίο επισκέφθηκαν οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Ι. Δραγασάκης, Π. Λαφαζάνης και Δ. Παπαδημούλης, διατύπωσε την αντίδρασή του, προειδοποιώντας ότι προκύπτουν κίνδυνοι όσον αφορά στη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, είχε δηλώσει από νωρίς ότι αυτό που επιβάλλεται είναι να διασφαλιστεί πλήρως η μυστικότητα της ψήφου και η δυνατότητα όλων των βουλευτών να ψηφίσουν οποιονδήποτε από τους τέσσερις υπό παραπομπή πολιτικούς, για όποια κατηγορία εκείνοι πιστεύουν. Όπως είπε σχετικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην πρότασή του για τέσσερις κάλπες ανά πολιτικό πρόσωπο με υποχρεωτική την ψήφο των βουλευτών και στις τέσσερις, ενώ ως εναλλακτική σκέψη ανέφερε τη μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια που θα περιλαμβάνουν τα ονόματα και τα αδικήματα.

Έντονα αντιδρά και το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» την πρόταση της πλειοψηφίας για τρεις κάλπες κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.


«Με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί να ελέγξει τυχόν διαρροές και ενέχει τον κίνδυνο τελικά να μην παραπεμφθεί κανένας. Γενικότερα εντάσσεται στη μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης» τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Το Προεδρείο της Βουλής, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες του. Το κάθε κόμμα ξεχωριστά οφείλει να μη συμπράξει σε αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση» προσθέτει.