ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας ένοχη για λιποβαρή μωρά


Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται στη σωματιδιακή ρύπανση της ατμόσφαιρας, η οποία προκαλείται από τα αυτοκίνητα, διάφορες πηγές θέρμανσης όπως τα τζάκια, καθώς και από τα...
εργοστάσια που καίνε άνθρακα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με χαμηλό βάρος.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνής επιστημονική έρευνα, που συνδέει τη ρύπανση του αέρα με την ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας Τρέισι Γούντραφ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health Perspectives", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από τρία εκατομμύρια γέννες σε εννέα χώρες της Β. και Ν. Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ρύπανση του αέρα σε μια πόλη ή περιοχή, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γεννήσεων μωρών με μικρό βάρος. (κάτω από δυόμισι κιλά). Η γέννηση παιδιών βάρους κάτω των 2.500 γραμμαρίων έχει από προηγούμενες μελέτες σχετιστεί με πιθανές σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ακόμα και με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή χρόνιων προβλημάτων στην μετέπειτα ζωή.

Η Τρέισι Γούντραφ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αυξάνουν τον κίνδυνο γέννησης λιποβαρών μωρών, «είναι αυτά στα οποία πρακτικά εκτίθεται συχνά ο καθένας στον κόσμο. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, που είναι μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, βρίσκονται στον αέρα που όλοι αναπνέουμε».

Η Αμερικανίδα επιστήμων τόνισε ότι, όπως έδειξε η μελέτη, εκείνες οι χώρες που έχουν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τη σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ρυπαντών στην ατμόσφαιρα και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις για τις εγκύους.

Όσον αφορά τα πολύ μικρά αιωρούμενα σωματίδια με μέγεθος κάτω από τα 2,5 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), στην Ευρώπη το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε μέση ετήσια βάση, ενώ συζητείται από τις αρμόδιες Αρχές η μείωσή του, με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ το αντίστοιχο όριο είναι λιγότερο από το μισό (12 μg/κ.μ.).

Στην Κίνα, όπου η ρύπανση του αέρα σε πολλές πόλεις είναι πια εκτός ελέγχου, η αντίστοιχη συγκέντρωση μικροσωματιδίων ξεπέρασε πρόσφατα τα 700 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο! Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, από άποψη δημόσιας υγείας, τέτοια επίπεδα είναι απολύτως απαράδεκτα και μη βιώσιμα.

Μια νέα διεθνής επιδημιολογική μελέτη, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, εξετάζει μερικά από αυτά τα λιποβαρή μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες εκτεθειμένες σε σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό τα παιδιά θα έχουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

nooz.gr