ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Δεν θα ξεφύγει κανείς -Μπαράζ ελέγχων σε φοροφυγάδες και οφειλέτες


 Δεν θα ξεφύγει κανείς  Μπαράζ ελέγχων σε φοροφυγάδες και οφειλέτες
Να συμμαζέψει τη διαφαινόμενη «τρύπα» στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών, εξαπολύοντας μπαράζ ελέγχων κυρίως σε μεγάλους φορολογούμενους και μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου…
Στο στόχαστρο μπαίνουν κατ” αρχήν οι περίπου 25.000 φορολογούμενοι, με τα «θολά» εμβάσματα, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό τη προηγούμενη 3ετία, έως τις 28 του μήνα, καθώς από τις αρχές του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμων και πρόσθετων φόρων, με την έως τώρα ανταπόκριση να χαρακτηρίζεται μάλλον… υποτονική.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών μπαίνουν επί της ουσίας περίπου 7 δισ ευρώ που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς τη τριετία 2009- 2011 και σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο νέος Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, για να καλυφθούν τα εν λόγω εμβάσματα, μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου αλλά μόνο από συνεχόμενα έτη. Από εκεί και πέρα, για ποσά που αφορούν σε διατροφή τέκνων, αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται από πραγματικά περιστατικά, για επαναπατρισθέντα κεφάλαια θα πρέπει να προσκομίζονται τα νόμιμα παραστατικά, για καταθέσεις έως το 1999 θα πρέπει να υπάρχουν βεβαιώσεις τραπεζών ενώ δεν θα επιτρέπεται παράλληλα και η επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου.
Για ποσά προερχόμενα από λίστα γάμου απαιτείται η ληξιαρχική πράξη, αντίγραφο κίνησης λογαριασμού ενώ δεν αποκλείεται έλεγχος για ενδεχόμενη επιβολή φόρου δωρεάς. Για ποσά από πώληση μετοχών θα πρέπει να προσκομίζονται τα νόμιμα παραστατικά και θα γίνεται έλεγχος της οικονομικής δυνατότητας αγοράς των μετοχών.
Για ποσά από δάνεια, πέρα από τα αναγκαία έγγραφα, θα γίνεται έλεγχος του δανειοδότη αλλά και ενδεχόμενης εικονικότητας του δανείου. Για ποσά από συνάλλαγμα θα προσκομίζεται βεβαίωση της τράπεζας και θα γίνεται έλεγχος δικαιολόγησης της προέλευσης του συναλλάγματος. Όσο για τα ποσά που προέρχονται από δωρεές, θα ελέγχεται ενδεχόμενη εικονικότητα καθώς και η οικονομική δυνατότητα του δωρητή.
Με απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη άναψε, παράλληλα, πράσινο φως για ελέγχους σε περίπου 1.750 μεγάλους φορολογούμενους, με βάση είτε το τεκμαρτό τους εισόδημα (πάνω από 150.000 ευρώ) είτε αγορές περιουσιακών στοιχείων (πάνω από 450.000 ευρώ) είτε την ακίνητη περιουσία τους (πάνω από 2 εκατ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα «ορόσημα» του νέου Μνημονίου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 330 έλεγχοι έως το τέλος Ιουνίου και άλλοι 1.200 έλεγχοι σε άτομα με μεγάλη περιουσία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων από τους ελέγχους αλλά και να παραπεμφθούν τουλάχιστον 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα!
Την ίδια ώρα, με γνωμοδότηση του ο Άρειος Πάγος σε απάντηση σχετικού αιτήματος από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, σημειώνει ότι θα πρέπει να υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου για έκδοση ή αποδοχή εικονικών τιμολογίων σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 150.000 ευρώ), για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 75.000 ευρώ) ή εφόσον τα μη εκδοθέντα παραστατικά υπερβαίνουν τα 10, για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό πλημμελήματος για έλεγχο που ξεκίνησε με εντολή του υπουργού Οικονομικών, για φοροδιαφυγή φορολογίας εισοδήματος σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 150.000 ευρώ).