Προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατόν
Τη συγκατάθεσή όλων των φορέων για να κηρυχθεί το 2ο χλμ. της επ. οδού Βρύας - Ρητίνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες το ταχύτερο δυνατόν έλαβε ομόφωνα χθες κατά τη συνεδρίασή του το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σημείωσε πως η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία λόγω της κατάστασης.
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η ασφάλεια του πολίτη και γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Πρέπει να συνομολογήσουμε όλοι πως πρόκειται να ένα ακραίο φαινόμενο» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως στο δρόμο δεν έχει παρατηρηθεί πλημμέλημα από εργολαβία, αλλά αντίθετα, οφείλεται όπως όλα δείχνουν σε φυσικό φαινόμενο. Παράλληλα όπως ανέφερε η κα Μαυρίδου, ενώ μηχανικοί παρατηρούσαν τον δρόμο και αυτός καθόλη τη διάρκεια του 2012 το πρόβλημα παρέμεινε στάσιμο ξαφνικά και από τις αρχές του έτους παρατηρείται καθημερινή εξέλιξη με αποτέλεσμα στις 8 Απριλίου ο δρόμος «έπεσε» πάλι κατά ενάμιση μέτρο.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Διευθυντής της Δ/νσης Τεχνικών Έργων κ. Λαφαζάνης, τόνισε πως από την πρώτη ημέρα που παρατηρήθηκε το φαινόμενο των κατολισθήσεων η υπηρεσία προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες και εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια. Συνεχώς από τις αρχές του έτους συντηρούσαμε τον δρόμο και τον δίναμε σε κυκλοφορία, είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι έντονο στην τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Νίκος Μπουρονίκος τόνισε πως «κανείς δεν περίμενε ότι το φαινόμενο αυτό θα εξελίσσονταν σε τόσο μεγάλο βαθμό και ακόμη δεν έχουμε βρει την αιτία. Εγώ από την πλευρά μου ελπίζω να έχουμε σύντομα αποτελέσματα από την μελέτη». Παράλληλα, ο κ. Μπουρονίκος ζήτησε την κατανόηση αλλά και τη συνεργασία όλων των κατοίκων.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βρίας αναφέρθηκε στη λύση ενός αγροτικού δρόμου και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να βρεθεί λύση για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι.
Ο Γιάννης Λάιος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ρητίνης τόνισε πως το φαινόμενο μόνο ακραίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού από τις αρχές του έτους είχαν ξεκινήσει οι κατολισθήσεις. Επίσης εστίασε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με τη μεταφορά των μαθητών, αλλά και τους αγρότες της περιοχής.
Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ελατοχωρίου κ. Νίκου Γκλάρα, ο οποίος μίλησε σε υψηλούς τόνους.
Ταλαιπωρία στη μετακίνηση των μαθητών
Το κομμάτι που εστίασαν όλοι στις τοποθετήσεις τους ήταν αυτό της μεταφοράς των μαθητών, η οποία πλέον γίνεται μέσω... Κατερίνης. Πρόβλημα δηλαδή υπάρχει και στη μεταφορά των μαθητών του Γυμνασίου της Βρύας, αφού για να πάνε στο Γυμνάσιο της Ρητίνης αναγκάζονται να παίρνουν το λεωφορείο να φτάνουν Κατερίνη και από εκεί μέσω Λαγοραχης στη Ρητίνη. Από την άλλη πρόβλημα υπάρχει και για τους μαθητές Λυκείου της Ρητίνης και του Ελατοχωρίου αφού για να πάνε στο Λύκειο της Μηλιάς πρέπει μέσω Λαγόραχης να πάνε Κατερίνη και από εκεί στην Κάτω Μηλιά.
Ήδη ο Δήμος Κατερίνης εδώ και λίγο καιρό έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα «επιδότηση γονέα» όπου όποιος γονέας επιθυμεί να πηγαίνει τα παιδιά με το όχημά του στο σχολείο, να επιδοτείται με το ποσό των 0,35 Ευρώ το χλμ.
Στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Πιερίας κ. Καραβέργος ο οποίος αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο Κατερίνης, έτσι ώστε από τις 9 Απριλίου από όταν δηλαδή έκλεισε ο δρόμος και μέσα σε λίγες ημέρες, δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστές γραμμές για τα μαθητικά δρομολόγια και την εξυπηρέτηση των παιδιών.