ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πρωτοπορία για το φιλτράρισμα των υδάτων


Νέα έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Οι ερευνητές ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα ηλιακής ενέργειας μικρό-φίλτρο, που είναι ικανό να απομακρύνει τα επιβλαβή καρκινογόνα και αντιβιοτικά από...
το νερό (λίμνες και ποτάμια), σε υψηλότερη συχνότητα από την υπάρχουσα τεχνολογία.

Ο φοιτητής Vikram Kapoor και ο βοηθός καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής David Wendell, κατασκεύασαν το νέο αυτό φίλτρο από δύο βακτηριακές πρωτεϊνες, που μπορούν να απορροφήσουν το 64% των αντιβιοτικών στις επιφάνειες των υδάτων. Αντίθετα τα υπάρχοντα φίλτρα μπορούν να απορροφήσουν μόλις 40%. Η αρχή έγινε το 2010 και οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να δοκιμάσουν το προϊόν τους το 2012.

Μολυσματικοί παράγοντες όπως οι ιοί και ασθένειες, που προκαλούν τα βακτήρια πληθαίνουν σταδιακά, ενώ η υγεία σε ρυάκια και λίμνες υποβαθμίζεται. Σύμφωνα λοιπόν με τον Wendell, η νέα αυτή ανακάλυψη, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία του ανθρώπου αλλά και τους υδάτινους βιότοπους.

Μια σημαντική πρωτοπορία του φίλτρου τους είναι πως έχει την ικανότητα επαναχρησιμοποίησης των αντιβιοτικών, που συλλέγονται. Οι επιστήμονες, έλεγξαν και έμπρακτα την πατέντα τους σε νερό που συγκέντρωσαν από τον ποταμό Little Miami. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακό φως ως πηγή ενέργειας, κατάφεραν να απομακρύνουν επιλεκτικά τα αντιβιοτικά αμπικιλλίνη και βανκομυκίνη (συνήθη ανθρώπινα και κτηνιατρικά αντιβιωτικά) και το νουκλεϊκό οξύ, βρωμιούχο αιθίδιο (καρκινογενές).

Τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής μεθόδου έναντι της παλιάς συνοψίζονται ως εξής:

Η λειτουργία της νέας τεχνολογίας φιλτραρίσματος, τροφοδοτείται άμεσα από το ηλιακό φως σε αντίθεση με τις ενεργοβόρες ανάγκες για τη λειτουργία του συμβατικού φίλτρου άνθρακα.

Η τεχνολογία φιλτραρίσματος, επιτρέπει ανακύκλωση αντιβιοτικών. Μετά την απορρόφηση των αντιβιοτικών από τις επιφάνειες των υδάτων, τα φίλτρα θα μπορούσαν να εξάγονται από και να υποβάλλονται σε επεξεργασία για την απελευθέρωση των φαρμάκων, που τους επιτρέπουν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αντίθετα τα συμβατικά, απλά τα καταστρέφουν.

Τα νέα φίλτρα είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά. Τα νέα φίλτρα αλιεύουν ποικιλία από μολυσματικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φράξουν πιο γρήγορα με φυσική οργανική ύλη που βρίσκεται σε ποτάμια και λίμνες.
flowmagazine.gr