ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η Συνταγή της Ημέρας!


Σπανακόπιτα νηστίσιμη

Συνταγή για 8-10 άτομα

Από το: xs-recipes.com

Υλικά:

1 κουτί (850γρ.) χωριάτικη ζύμη
1 κιλό σπανάκι
250γρ. τυρί σίτου ή άλλο νηστίσιμο τριμμένο
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας δυόσμο
1/2 κουταλιά της σούπας βασιλικό
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
Λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνουμε καλά τη χωριάτικη ζύμη.

Πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με το ξεπαγωμένο σπανάκι. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον βασιλικό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τα τρίβουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το νηστίσιμο τυρί και ανακατεύουμε πάλι όλο το μίγμα μαζί.

Βάζουμε λίγο σπορέλαιο σε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ.) και το απλώνουμε με ένα πινέλο. Στρώνουμε τα μισά φύλλα της ζύμης αλείφοντας τα καλά με σπορέλαιο το καθένα ως εξής: Στρώνουμε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση. Σκεπάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα της χωριάτικης ζύμης αλείφοντας τα με σπορέλαιο πάλι καλά το καθένα και τα στρώνουμε λίγο σουρωμένα. Κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράσσουμε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο την ραντίζουμε με λίγο νερό βρύσης και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε την σπανακόπιτα μας να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσουμε. Καλή Όρεξη!