ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

BRCA2, ο "ένοχος" του επιθετικού καρκίνου του προστάτη


Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που έχουν κληρονομήσει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, εμφανίζουν την... χειρότερη και πιο επιθετική μορφή της νόσου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για το γονίδιο BRCA2, που έχει ήδη συσχετιστεί με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες. Όσοι άνδρες έχουν αυτό τον γενετικό παράγοντα κινδύνου (περίπου ένας στους 100 με καρκίνο του προστάτη), σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αρχίζουν έγκαιρα τη θεραπεία προκειμένου να σωθούν.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρος Ίιλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν ότι το γονίδιο BRCA2 όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του προστάτη, αλλά επιπλέον είναι πιθανότερο να εμφανίσει επιθετικότερους όγκους και να έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι εν λόγω ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από την άμεση χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή την ακτινοθεραπεία, κάτι που πρέπει να συμβαίνει ακόμα κι αν η νόσος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται χαμηλού κινδύνου.

Οι όγκοι στον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εξελιχθούν με υπερβολικά αργό ή, αντίθετα, με πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό είναι κάτι που οι γιατροί συχνά αδυνατούν να προβλέψουν. Μερικοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα και για πολλούς η άμεση θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

Όμως για όσους έχουν το γονίδιο BRCA2 η άμεση θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο, ώστε ο όγκος να μην προλάβει να εξαπλωθεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση ο όγκος εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι συχνότερα θανατηφόρος από ό,τι στους καρκινοπαθείς που δεν έχουν κληρονομήσει αυτό το γονίδιο.

Οι ασθενείς με μεταλλάξεις του BRCΑ2 ζουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, σε σχέση με τα διπλάσια χρόνια (περίπου 13) που ζουν οι ασθενείς χωρίς το εν λόγω γονίδιο. Είναι επίσης πιο πιθανό ότι όσοι έχουν το γονίδιο, βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου κατά τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης.

Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό γυναικείου καρκίνου (μαστού ή/και ωοθηκών), πέρα από τον καρκίνο του προστάτη που έχουν οι ίδιοι, θα πρέπει να κάνουν γενετικά διαγνωστικά τεστ για το γονίδιο BRCA2.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,