ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης



Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, 19 Απριλίου, γιορτάζουμε την ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης, που καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2008.
 
Η σημερινή μέρα θυμίζει σε όλους μας την προσφορά του ελληνισμού μέσα από τους αγώνες του.
Υπενθυμίζει όμως και τις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε για τη συνέχιση των οραμάτων μας, για τη συνέχιση και εξέλιξη του κινήματος του Φιλελληνισμού, μέσα από την υπέρβαση των σημερινών εμποδίων και μέσα από την οπτική της Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, που από κάθε γωνιά της γης και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, δε δίστασαν να εκφράσουν με ενθουσιασμό τα αισθήματα αγάπης και θαυμασμού προς την πατρίδα μας, να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε δύσκολες στιγμές, ακόμη και τη ζωή τους, για τη δικαίωση του ελληνικού αγώνα, προσθέτοντας μία νέα και εξαιρετικά ηχηρή έννοια στο λεξιλόγιό μας, αυτή του Φιλελληνισμού.

Ο Φιλελληνισμός είναι ένα κίνημα του οποίου η εμφάνιση ανατρέχει ήδη στους αρχαίους χρόνους.
Το ελληνικό πνεύμα είναι αυτό που γέννησε πρωτοπόρα χαρακτηριστικά και σκέψεις, τα οποία για να εδραιωθούν σε ευρεία έκταση χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια.
Έννοιες όπως η ισότητα, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική φιλοσοφία και διαλεκτική.
Το ελληνικό πνεύμα λειτούργησε ως μοντέλο και πηγή έμπνευσης για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.


Ο Φιλελληνισμός των διανοούμενων, που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη των εθνικών κινημάτων, βοήθησε σημαντικά την υπόθεση της ελληνικής επανάστασης.


Τον 19ο αιώνα ο Φιλελληνισμός εκδηλώθηκε κυρίως σε σχέση με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, ο οποίος συμπύκνωνε την αξίωση ενός λαού για αυτόνομη ύπαρξη.
Οι απανταχού Φιλέλληνες συνέδεσαν το δίκαιο αίτημα ενός καταπιεσμένου λαού με τις προοδευτικές ιδέες του Διαφωτισμού.

Υπέρμαχοι του ελληνικού αιτήματος για ελευθερία υπήρξαν πολλοί ευρωπαίοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι επηρεάστηκαν βαθύτατα από την εξέγερση των Ελλήνων.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Λόρδος Βύρων, κατέχει περίοπτη θέση, αφού η ζωή και το έργο του ταυτίστηκαν με την προσπάθεια των υπόδουλων Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους, αλλά και με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδυνάτων, που εναντιώνονταν σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Ο Λόρδος Βύρων υπήρξε ένας άνθρωπος-ενσάρκωση του Φιλελληνισμού, όχι μόνο ως χώρο, αλλά και ως ιδέα, ως πολιτιστική παράδοση, ως συνεκτικός κρίκος της αλληλεγγύης των λαών στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Προς αναγνώριση της μείζονος προσφοράς του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα, η Ελληνική Πολιτεία επέλεξε να ορίσει ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης την 19η Απριλίου, ημερομηνία θανάτου του ποιητή.

Σήμερα, γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη για φωνές και προσωπικότητες σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οραματιστούν και θα τολμήσουν, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι¨

Για να είμαστε αντάξιοι της υποστήριξης και της αλληλεγγύης όσων αγαπούν και υποστηρίζουν την Ελλάδα.