ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το ανέκδοτο της ημέρας: έξι νέοι αναπληρωτές υπουργοί!


Το ανέκδοτο της ημέρας: έξι νέοι αναπληρωτές υπουργοί!

Την ώρα που η τρόϊκα απαιτεί περικοπή κρατικών δαπανών η κυβέρνηση περνάει σε ΦΕΚ την ίδρυση νέων υπουργικών θέσεων και επικαλείται την...τρόϊκα.
Χρειάζεται να αποκτήσει αναπληρωτές υπουργός το υπουργείο Τουρισμού; Το Ναυτιλίας; Ακόμα περισσότερο, το Μακεδονίας- Θράκης που είχε καταργηθεί και επανιδρύθηκε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους στη Βόρεια Ελλάδα; Η απάντηση είναι προφανής. Όταν η τρόϊκα απαιτεί περικοπή των δημοσίων δαπανών, έξι επιπλέον αναπληρωτές υπουργοί σημαίνει στρατιά νέων συμβούλων, υπουργικά αυτοκίνητα, κόστη εγκατάστασης κλπ. Κι'  όμως η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει έξι νέους αναπληρωτές υπουργούς και έναν ακόμα υφυπουργό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι 4 εκ των 6 που αναφέρονται σε ΦΕΚ αποτελούν προπέτασμα καπνού για τις "βεντούζες"- αναπληρωτές που επιδιώκει να βάλει ο πρωθυπουργός στα υπουργεία των κ.κ Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν επειδή τους υποστηρίζει ο Φώτης Κουβέλης. Το πιο αστείο απ΄ όλα είναι ότι το Μαξίμου επικαλείται την τρόϊκα. Ήτοι ότι αποτελεί μνημονιακή επιταγή η εξομοίωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων και η ίδρυση των θέσεων!
Έτσι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μεγαλώσει, καθώς με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά συστάθηκαν νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε έξι υπουργεία, στα οποία μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν αντίστοιχη δυνατότητα. Η απόφαση για τις θέσεις των έξι αναπληρωτών υπουργών και του ενός υφυπουργού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά είναι προάγγελος ανασχηματισμού, με πιθανότερες ημερομηνίες να θεωρούνται αυτές μετά το Πάσχα.
ΤΑ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΚ
Οι έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών αποφασίστηκαν για τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας Θράκης, καθώς και μια νέα θέση υφυπουργού στο Παιδείας - Πολιτισμού.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνεται η πρόθεση για ανασχηματισμό και γίνεται λόγος για ένα τεχνικό ζήτημα, ώστε όλα τα υπουργεία να έχουν τη δυνατότητα για μία ενιαία δομή, στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων που θα πρέπει να δημιουργηθούν. Ωστόσο η απόφαση για τη δημιουργία των θέσεων νέων αναπληρωτών υπουργών λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο πώς θα χειριστεί την πίεση του ΠΑΣΟΚ που θέλει μεγαλύτερη συμμετοχή με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση.
Μάλιστα ενδεχομένως με τα νέα στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα να βελτιωθεί η λειτουργία του και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις σε υπουργεία με μεγάλο φόρτο εργασίας -κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα-, όπως το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
ΑΠΟ 41 ΣΕ 48 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ;
Με τις νέες προσθήκες των έξι αναπληρωτών υπουργών και του ενός υφυπουργού, τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση μαζί με τον πρωθυπουργό, από 41 που είναι σήμερα θα φτάσουν τα 48.


πηγη