ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα προσθέτουν δύο χρόνια στη ζωή


Η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον δύο χρόνια στη ζωή μας, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον...

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι εθελοντές τους με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος ωφέλιμων λιπαρών, που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Η παρούσα μελέτη έδειξε πως τα λίπη αυτά μειώνουν κατά 33% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατά 27% τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις καρδιαγγειακές αιτίες.
Οι καλύτερες φυσικές πηγές τους είναι τα «παχιά» (λιπαρά) ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο τόνος, καθώς και τα ιχθυέλαια. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Η μελέτη των αμερικανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι τρώνε τα περισσότερα ψάρια, ζουν κατά μέσον όρο 2,2 χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι όσοι τρώνε τα λιγότερα.
«Αν και η κατανάλωση ψαριών θεωρείται εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, λιγοστές μελέτες έχουν εξετάσει την συσχέτιση των επιπέδων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα με τη θνησιμότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάριους Μοτζαφαριάν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.
«Τα ευρήματά μας τεκμηριώνουν τη σημασία που έχουν για την καρδιαγγειακή υγεία τα επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα και υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να παρατείνουν την ζωή».
Παρότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και την καρδιαγγειακή υγεία σε μικρούς και μεγάλους, μελέτες έχουν δείξει ότι εννέα στα δέκα παιδιά και δύο στους τρεις ενήλικες δεν τρώνε αρκετά ψάρια.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία 16 ετών από περίπου 2.700 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι εθελοντές ήταν γενικώς υγιείς όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη, ενώ υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους. Έδιναν επίσης δείγματα αίματος για να μετρώνται τα επίπεδα τριών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (λέγονται DHA, EPAκαι DPA).
Οι ερευνητές κατέγραψαν τα ποσοστά και τις αιτίες θανάτου μεταξύ τους έως την ολοκλήρωση της μελέτης και, αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα προστατευτικά.
Το DHA σχετίσθηκε ιδιαίτερα ισχυρά με τη μείωση του κινδύνου θανάτου από στεφανιαία νόσο: τον μείωνε κατά 40%. Επιπλέον, μείωνε κατά 45% τον κίνδυνο θανάτου από διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή.
Το DPA σχετίσθηκε ισχυρότερα με τη μείωση του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό, ενώ το EPA με μείωση του κινδύνου μη θανατηφόρου εμφράγματος.
Συνολικά, οι εθελοντές που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα (κάθε μερίδα είναι περίπου 140 γραμμάρια) διέτρεχαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.