ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια


Η ζήλια στα μικρά αδέλφια είναι φυσιολογική. Η κόρη σας δεν είναι απλά ένα μωρό, αλλά επικοινωνεί και τραβάει το ενδιαφέρον του περιβάλλοντος, όντας πιο «συγκρίσιμη» μαζί του σαν προσωπικότητα...


Το πώς ένα παιδί διαχειρίζεται τη ζήλια του έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του αλλά και με το πόσο έντονα βιώνει την ματαίωση της μέχρι τώρα αποκλειστικότητάς του. Ενδέχεται ο γιός σας να προβάλλει στην αδελφή του άλλα προβλήματα που κουβαλάει μέσα του.

Μπορεί να μην έχει αυτοπεποίθηση ή να καταπιέζεται στο σχολείο ή να έχει πληγωθεί από κάποιον φίλο ή δάσκαλο, ή να δυσκολεύεται ψυχολογικά να ενταχθεί στις παρέες του ή να κατανοήσει τα μαθήματά του. Η ζήλια εδώ λειτουργεί και ως ένα συναίσθημα που μετατίθεται από άλλες βαθύτερες συγκρούσεις.

Η διάκριση των γονιών στα παιδιά ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη ακόμη και αν δεν είναι θεμιτή. Το «εύκολο» παιδί-θύμα τραβάει τον γονιό, το «δύσκολο»-ζηλοτυπικό τον προβληματίζει και τον φέρνει σε αδιέξοδο. Ο γιος σας χρειάζεται από εσάς αυστηρότερα όρια και σταθερότητα στην συμπεριφορά σας. Όταν ζηλεύει μείνετε ουδέτεροι, ρωτήστε τον τι νιώθει χωρίς όμως να το μεγιστοποιείτε ως ζήτημα.

Εκεί άλλωστε οφείλεται εν μέρει η διαιώνισης της ζήλιας του, στο ότι έχει μεγεθυνθεί ως πρόβλημα μέσα στην οικογένεια.

ΠΗΓΗ: tanea.gr