ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πώς να σβήσετε τα δεδομένα σας από έναν παλιό υπολογιστή ή κινητό


320 182 8906 250x180 Πώς να σβήσετε τα δεδομένα σας από έναν παλιό υπολογιστή ή κινητόΌταν ξεφορτώνεστε παλιά έγγραφα όπως π.χ. λογαριασμούς τράπεζας και έντυπα εφορίας, οι ειδικοί προτείνουν τον τεμαχισμό των εγγράφων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από υποκλοπείς ταυτότητας.
Είναι μια πρακτική που ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόζει καθώς είναι το σημαντικότερο βήμα για την αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων διαρροής εμπιστευτικών δεδομένων.
Όμως πολλοί χρήστες και οργανισμοί κάνουν την μετάβαση από τη χρήση χαρτιού στα ηλεκτρονικά μέσα. Έτσι αρχεία που παλαιότερα θα φυλάσσονταν σε μεταλλικές αρχειοθήκες πλέον φυλάσσονται σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών.
Οι υπολογιστές κάποια στιγμή αναβαθμίζονται και τα παλιά μηχανήματα, χαρίζονται, ανακυκλώνονται ή ανασκευάζονται – συχνά με προσωπικές, – αναγνωριστικές – πληροφορίες ακόμη αποθηκευμένες σε αυτά.
Απλά μαζέψτε οποιονδήποτε παλιό υπολογιστή βρείτε πεταμένο έξω στο δρόμο και οι πιθανότητες είναι να βρείτε στον σκληρό του δίσκο, πλούτο πληροφοριών σχετικά με τους παλιούς του ιδιοκτήτες.
Τα βασικά
Η απλή διαγραφή των δεδομένων και το άδειασμα του «κάδου απορριμμάτων» δεν θα διαγράψει μόνιμα τις πληροφορίες σας.
Πριν πετάξετε έναν παλιό υπολογιστή, οι ειδικοί προτείνουν, ως ελάχιστο μέτρο ασφαλείας, το format του σκληρού δίσκου και την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Ακόμη καλύτερα, θα πρέπει να εξαλείψετε κάθε δεδομένο του σκληρού.
Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχετε υπόψιν για να είστε σίγουροι ότι έχετε διαγράψει όλα τα δεδομένα μόνιμα, είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό πρόγραμμα όπως το BCWipe ή το Eraser, που είναι για αυτή την εργασία.
Αν δίνεται τον υπολογιστή προς ανακύκλωση, ή τον δωρίζεται σε έναν συγγενή ή φιλανθρωπικό ίδρυμα, ο καλύτερος τρόπος να διαφυλάξετε τα δεδομένα σας είναι απλά να βγάλετε τον δίσκο και να τον καταστρέψετε π.χ. με ένα σφυρί.
Κινητό
Το να διαγράψετε τα δεδομένα του προσωπικού σας υπολογιστή είναι κάτι το σχετικά εύκολο. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στα κινητά και τα τερματικά της δουλειάς.
Οι χρήστες smartphone και tablet σήμερα αποθηκεύουν έναν πολύ μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων σε αυτές τις συσκευές.
Υπάρχουν apps για διαγραφή όλων των δεδομένων αν η συσκευή χαθεί ή κλαπεί (π.χ. Cerberus για Android), αλλά η τεχνολογία είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι εφαρμογές αυτές αφήνουν και πάλι κάποια δεδομένα ανέπαφα.
Τα περισσότερα κινητά έχουν επιλογή για «επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις», κάτι που θα διαγράψει τα δεδομένα, αλλά έχει αποδειχθεί πως δεν λειτουργεί σωστά σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης με αυτό τον τρόπο δεν ξαναγράφονται δεδομένα πάνω στα ήδη διαγραμμένα, με αποτέλεσμα ειδικά μηχανήματα και λογισμικό να είναι σε θέση να τα ανακτήσουν.
Η καλύτερη επιλογή και εδώ, αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ξανά το τηλέφωνό σας, είναι να το καταστρέψετε σε φυσικό επίπεδο.
Εμπιστεύεστε το αφεντικό σας;
Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Παρόλο που οι επιχειρήσεις έχουν αυστηρή πολιτική για τη χρήση των υπολογιστών και των εφαρμογών που μπορούν να τρέξουν σε αυτούς, όταν πρόκειται για την απόρριψή τους τα πράγματα είναι πιο χαλαρά.
Όταν φεύγετε από μια εταιρία που δουλεύετε, σίγουρα θα θέλετε να διαγράψετε τα προσωπικά σας αρχεία καθώς και το ιστορικό του browser. Μπορείτε να ρωτήσετε τον τεχνικό H/Y της εταιρίας για το τι γίνεται με τον παλιό σας υπολογιστή και αν τα δεδομένα σας διαγράφονται με κάποιον ειδικό τρόπο, ή έστω γίνεται μια απλή διαμόρφωση. Αν είναι κάποια σοβαρή εταιρία θα έχει προβλέψει για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πολλές φορές όμως απλά δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Από την στιγμή που τα δεδομένα σας βρίσκονται στον υπολογιστή της εταιρίας ίσως να μην έχετε πλέον την κυριότητα τους. Θα πρέπει να προσέχετε να μην έχετε εμπιστευτικά αρχεία π.χ. από τράπεζες, προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μην χρησιμοποιείτε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από τον εργασιακό χώρο.
Πηγή:techit.gr